Заслужават ли Заев и Ципрас Нобеловата награда за мир?

Foreign Policy: Светът да подкрепи усилията на двамата миротворци!
16 юни 2018 15:02, Анисия Иванова
85
Заслужават ли Заев и Ципрас Нобеловата награда за мир?
Архив: Булфото

Двамата лидери, които заслужават Нобеловата награда за мир, не се срещнаха тази седмица в Сингапур. Вместо това те ще се срещнат в неделя по бреговете на ясно, сладководно езеро, граничещо с Гърция, Македония и Албания.

Министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас и на Македония Зоран Заев - страната, която ще бъде официално известна като Северна Македония - ще подпишат споразумение за разрешаване на горчивия десетилетен конфликт за името на Македония, коментира списание Foreign Policy.

Всъщност споразумението прави много повече от това. То създава модел за справяне със сблъсъците на идентичност, които водят до конфликти не само на Балканите, но и по света. Яростно порицание на Русия и на нейните популистки приятели в Европа, споразумението напомня за навлизане на доверието в Европейския съюз и целия Западен проект за Балканите.

Споразумението все още е изправено пред твърда опозиция от страна на националистите в двете страни, които нападнаха своите лидери като предатели. За да се избегне този резултат, е спешно Ципрас и Заев да получават не само подкрепа, но и световно признание.

Гръцкото възражение срещу името на Македония и гордостта на македонския отговор се коренят в най-основните въпроси на идентичността, въпрос, който никъде не е поставян по-остро, както на Балканите. Борбата за националната идентичност продължава да влияе върху политиката в целия регион, коментира изданието.

Това, което прави македонския случай толкова тревожен, е постоянното предизвикателство пред самото съществуване на македонска идентичност от нейните три по-големи, по-силни съседки - Гърция, България и Сърбия.

Докато признават македонската държава, всяка една от тези страни развива теза, която я подкопава. България оспорва македонския език, Сърбия - независимата македонска православна църква, Гърция твърди, че няма такова нещо като Македония, защото името е изконно гръцко.

Според изданието под предизвикателствата на идентичността стоят териториални претенции и страхове. Ако се смята, че македонците нямат език, нямат църква, нямат истинска национална идентичност, някои могат да заключат, че нямат право и на национална държава.

Освен наранената национална гордост, стремежите на Македония да се присъединят към НАТО и Европейския съюз бяха осуетени от Гърция, която наложи вето на присъединяването на страната към Алианса преди десетина години и също така използва членството си в ЕС, за да попречи на Македония да започне преговори за присъединяване към Съюза.

Това прави визията на Ципрас толкова необикновена. За разлика от почти всички негови предшественици той схваща ползата от премахването от Гърция на ненужната тежест в отношенията със съседната държава.

Второ, Ципрас видя възможностите от пристигането на неговия реформистки колега в Скопие - Заев. Македонският премиер е готов на всичко да види страната си в НАТО и да се присъедини към ЕС, да я стабилизира и да привлече инвестиции.

Както в повечето дългогодишни спорове, преговорите бяха сложни и се отнасяха до много повече, отколкото само до името на страната. Трябваше да се съгласува деликатна последователност - включително национален референдум в Македония и гласуване в гръцкия парламент.

За Москва и за популистите споразумението е удар. То възстановява НАТО и ЕС като жизненоважни организации, които все още мотивират уязвимите политически лидери да правят трудни компромиси. В действията и думите си Ципрас и Заев опровергаха твърденията, че наднационалните институции са без значение и че само национални държави имат такова.

За тези на Балканите, които искат да преначертаят границите, споразумението също е сериозен удар. С присъединяването ѝ към НАТО границите на Македония са гарантирани. След като НАТО и ЕС се възстановят, най-голямата страна в региона, Сърбия, най-накрая може да реши окончателно да се съюзи със Запада. Споразумението доказва, че очевидно нерешими, спорни и силно емоционални въпроси могат да бъдат анализирани с добра воля и добра причина.

Разбира се, нито едно от тези предимства няма да се осъществи, ако Заев и Ципрас успеят да провалят споразумението в Скопие или в Атина. Ето защо е от съществено значение светът да се изправи и да подкрепи усилията на двама истински миротворци, които са инвестирали време и политически риск, за да създадат сериозно и трайно споразумение за преодоляване на дългия спор от десетилетия. В този случай изобщо не е твърде рано да се говори за Нобелова награда за мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само ги вижте какви са мазни? чакаме референдум в БЮРМ.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия и Австрия са друг пример, че когато езикът е един постоянно се търсят обединения. до 1944 са се опитвали да обединят тези две държави, това че не се опитват днес да се обединят, е защото и двете държави са загубили Втората световна война и са с разбити армии. Но Германия смята Австрия за свой Протекторат, точно както Русия - УКрайна.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На македонските фашистачки гадови им го набутаха во газищата. Сега чакаме да го набутат скоро и на гръцките и сръбските фашистачки гадови. Само с нашите путюфашистачки гадови ще трябва да се оправяме сами.
74
2
 
6
 
! Отговори
човека с бича преди 5 години
Аз знам нещо по-хубаво от Нобеловата награда.Един волски бич!
73
4
 
6
 
! Отговори
Евря преди 5 години
Заев е един *** загубен човек нали щеше да има референдум или ще стане като българия вкарват държава та в европейския съюз в нато а хората нямат пари да отидат дори до магазина която бяхме в съветския поне всичко беше евтино вярно че много работи се даваха под рафта но това беше грешката магазинера дали има оборот или не си взема заплата и здравеопазване то беше много по добре
72
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Нобелова награда не. По едно Браво! ако успеят това което са започна ли защо не?
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вардарска Македония никога не е била Древна Македония, а Пеония - населена с пеони, тракийско племе. Така че, Заев е американско ***, Ципрас - национален предател, янките печелят 30-ти член на НАТО, а истината се загубва. Между другото древните македони не са елинско, а тракийско племе.И защо, да взимат награда за мир, след като война не е имало. По добре ще им стои наградата - На лъжата краката са къси
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ТЕ СА ДОСТОЙНИ ЗА НОБЕЛ ЗА МИР- ВИЖ ИСТОРИЯТА НА БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ВЕК, КОЙ ГО ЗАСЪРБИ ТОВА, ОНОВА И РАЗБУТВА БАЛКАНИТЕ, КАТО ГИ НАСЪСКВА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ. ОБИЧАМЕ СИ СЪСЕДИТЕ А ТИЯ ДЕТО ИСКАТ ВОЙНА ДА СИ Я ПРАВЯТ У ДОМА, НЕ ТУК.
69
1
 
6
 
! Отговори
de bre преди 5 години
До до 63абе човек да си толко заблуден/зомбиран не вярвам, такива бисери можеш да ръсиш само ако ти плащат и то яко."Руснаците .....се опитват икономически да се наместят в Кипър", що, другите не се ли опитват и те да се намърдат, значи едните като се намърдват са добри, а другите за същото са лоши."Русия,....ще загуби много от една тръба от Кипър към Европа." Ми другите няма ли да загубят ако не се намърдат? Я по-добре поразгледай кой какви методи и средства прилага за да измести другия и тогава може да схванеш кой какъв е. И къде бе, другарю сме ние в цялото това намърдване, нещо липсвам
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно,че без език няма държава,Австрия и Германия са пример за това-говорят на един език.
67
4
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
Да живее Северна Македония!
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До xa xaголямата цел да смачкат сърбия и с това да махнат русия от балканите, да се намърдат те на нейно място вече е с голяма крачка напред. за нас нищо не се сменя, кой ще ни тъпче все сме рая---------------------Ми като е все едно какво се напиняш? Нека я махнат ***, какво...
65
3
 
8
 
! Отговори
до 63 преди 5 години
Примера ти с Турция и Кипър за НАТО е много верен.Всичко в Кипър започва,познай,с руска намеса.Накрая заплахата е туширана от гърци,турци и англичани.Руснаците не се отказват и новото време се опитват икономически да се наместят в Кипър.Което води пак до финансова криза.В днешно време се оказва че има залежи на газ и петрол край Кипър.Положението пак се изостря,като в дуното стои Русия,която ще загуби много от една тръба от Кипър към Европа.
64
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За каква награда за мир става на въпрос между Гърция и Македония няма война която да спрат тези двамата за да имат заслуги.Гърция изкупи в Македония фабриките (железара скопие,црн бор прилеп, македонка штип и още много в Македония гърците ни превзеха икономически ние македонците се ежим и се правим на важни.Всичко това са игри на послушника Заев и обкржение.Този е вредан за Македониа.
63
5
 
9
 
! Отговори
chepa преди 5 години
заслужават едно мачо
62
5
 
12
 
! Отговори
xa xa преди 5 години
ха, ха "С присъединяването ѝ към НАТО границите на Македония са гарантирани", другарката нарочно манипулира за "ролята" на Нато, дали това гарантира нато,а? я да видим турция и кипър, нещо там не гарантира, що така, а турция ако окупира кърджали дали нато ще се замеси, познайте от раз. послушните *** си пишат, ли пишат и кой се спаси от облъчването добре, кой може да мисли самостоятелно още по-добре.голямата цел да смачкат сърбия и с това да махнат русия от балканите, да се намърдат те на нейно място вече е с голяма крачка напред. за нас нищо не се сменя, кой ще ни тъпче все сме рая
61
2
 
8
 
! Отговори
днд преди 5 години
НЕ
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСкопена република ?
59
2
 
15
 
! Отговори
axa преди 5 години
там където са алчните интереси за ресурси нищо не може да ги спре, слагаш удобните послушковци лакеи, даваш им награди - я потупване по рамо, покана да са с теб на масата, на други Нобел да се отблагодариш за милиардите които те ти дават, и разбира се, че ще впрегнем и другите послушковци да смачкат националната идентичност и да ги заклеймят тези патриоти като пречка за "прогреса"-разбирай достъп на този кръг до ресурсите.А нато само ще пази други да нямат достъп до тези ресурси и да не махнат послушковците от власт.
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на тех Нобеловата награда? България е все още домакин на Европредседателството и Г-н Борисов направи стъпки към приемането на Македония в ЕС. Каква е техната заслуга нещо на става ясно? Спор за едно име. Та нали преди 100 години там още беше България. Защо не дадоха на господата по една книга от трилогията на Д. Талев за да е ясно всичко.