Добро начало, но какво следва: Бъдещето пред Северна Македония

ЕС е разделен по въпроса дали да приема нови членки
17 юни 2018 14:00, Екип на Investor.bg
147
Добро начало, но какво следва: Бъдещето пред Северна Македония
Снимкa: Reuters

Договорът на македонския премиер Зоран Заев с гръцкия му колега Алексис Ципрас за прекратяване на десетилетния спор за името на балканската страна предизвика положителни реакции в Брюксел, Вашингтон и столиците на страните членки на Европейския съюз. Но трябва да бъдат преодолени много препятствия, преди да се изчисти пътят на Македония, или Северна Македония, както вече е известна според договора, към членство в ЕС, пише Politico.

Сред тези препятствия е ожесточеното вътрешно противопоставяне както в Македония, така и в Гърция. Македонският президент Георге Иванов заяви в сряда, че няма да подпише договора. Коалиционните партньори на Ципрас и основната опозиционна партия също разкритикуваха плана.

Още по темата

Не по-малко важно е, че лидерите на ЕС са разделени по въпроса дали да дадат зелена светлина за започване на преговори за членство с Македония и Албания на срещата на върха в края на този месец.

Като цяло два са лагерите при дебатите в ЕС. Единият, ръководен от Франция и Холандия, смята, че блокът трябва да се съсредоточи върху реформирането си след Brexit, преди да обмисли приемането на нови членове. Тези страни се тревожат също, че поканата на страни от Балканите с тяхното военно минало и дълбоко вкоренени проблеми с организираната престъпност и корупцията би била подарък за популистките опоненти на ЕС преди изборите за Европейски парламент догодина.

Франция и Холандия имат проектозаключения за срещата на върха на Съвета на ЕС на 28 и 29 юни, които отлагат вземането на решение за започване на преговори за втората половина на следващата година, става ясно от текст, с който Politico разполага.

Сред привържениците на разширението са ръководители на Европейската комисия (ЕК), високопоставени германски политици и правителства от Централна и Източна Европа. Те твърдят, че ЕС трябва да държи балканските страни в орбитата си, за да противодейства на нарасналото влияние в южния си двор от конкурентни сили.

"Ако ЕС не успее да постигне напредък в процеса на присъединяването с тези страни, последиците ще бъдат фатални", заяви германският външен министър Хайко Маас в изявление в Берлин в сряда. "От дълго време други сили – Русия, Китай, близкоизточни страни, т.е. държави с напълно различно понятие за ред и стабилност от приетите от нас, европейците, се стремят да запълнят тази празнота", допълни Маас.

Привържениците на разширяването уверяват също, че започването на преговори за членство с дадена страна дава на ЕС по-голяма сила да настоява за повече демокрация и върховенство на закона в страните кандидатки и подкрепя проевропейските лидери в тях.

Според проевропейски балкански лидери като Заев, който пое големи политически рискове, за да получи тласък в преговорите за членство, блокът ще е "крайно късоглед да затръшне вратата пред лицето им", казва дипломат от ЕС.

Преговори за преговорите

За момента изглежда, че най-доброто, на което Македония и Албания могат да се надяват на срещата на върха, е споразумение за начало на подготовката за преговори за членство. Но те ще трябва да предприемат още реформи, преди действително да седнат на масата за преговори.

"Изрично подкрепям започването на преговори за присъединяване при определени условия с тези две страни", заяви Маас, един от многото европейски политици, които посредничиха за сделката между македонското и гръцкото правителство.

Договорът трябва да разреши 27-годишния спор, който започна, когато Македония се отдели от разпадащата се комунистическа Югославия. Гърция заяви, че името на новата страна внушава териториални претенции за област в Северна Гърция със същото име и също така съдържа неоснователна претенция към древната гръцка култура. Атина обеща да блокира присъединяването на Скопие към ЕС и НАТО, докато спорът не бъде разрешен.

Според условията на договора страната ще бъде прекръстена на Северна Македония и това име ще бъде използвано в и извън границите й. Но прилагането му няма да е лесно както за Скопие, така и за Атина.

Македонският президент Георге Иванов вероятно ще блокира договора, ако той бъде одобрен от парламента. Въпреки че теоретично може да бъде заставен да го одобри, ако депутатите го подкрепят за втори път, възможно е Иванов все пак да оттегли подписа си.

Освен това македонското правителство ще подложи договора на референдум и се нуждае от мнозинство от две трети в парламента, за да прокара изискваните промени в Конституцията.

В Гърция коалиционните партньори на Ципрас отхвърлиха договора, а основната опозиционна партия "Нова демокрация" също отправи критики. Това означава, че той ще трябва да сглоби временен съюз, ако иска да го прокара в парламента.

Останалата част от анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
какво следва преди 5 години
следва: големи търговски вериги с некачествени и скъпи стоки, ***, ***, права на всякакви р.малцинства, унижение на народа, големи разходи за "отбрана", огромна корупция....е, може да съм пропуснал някоя демо(Н)кратична благинка, но това са основните
102
1
 
2
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
Цялата дандания ми мирише на грандиозен провал.Противниците са много.
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
банкянския пудел уредии едно отроче за нато което ще създава проблеми единствено на българияпак си го изберете антибългарина - слугата на американския генералгубернатор
100
4
 
3
 
! Отговори
pure power bg преди 5 години
До ФутурологМного добре знам за какво става на въпрос.На тъпите макета не им трябва такава голяма конспирация за да паднат под ножа на главорезите си.На сила хубост не става, врагове няма как да ги направим приятели ! Евала на бойко за първи път заемаме наистина национална позиция.На нас тази *** НЕ НИ ТРЯБВА ! Нека да си гледаме нашата територия и наистина добронамерените съседи като румънци, сърби и турци.А вражеска македония някой ден трябва да й влезем с оръдия в ръце.
99
2
 
2
 
! Отговори
мааа преди 5 години
мафията скоро бяма да има държава.бас си кефа. ясно е,че плебса ще стане на пушечно месо щом започне войната.аз войник няма да ставам. цял живот живея като скот в мизерията. болен съм и никой не му дреми. а, плащам данъци.Бойко Борисов, скоро няма да има държава. Явно не разбирате какво се случва в момента.
98
2
 
2
 
! Отговори
бг мафия капитал преди 5 години
така, бг мафията сама си хо нацака. утре може да се окажем във война. само,че стане ли ъова аз за ПЕЕВСКИ, БОКО, ЦВЪЧКО, КРАЛ СИМЕОН , СТАНИШКО И ДР. ПОДОБНИ ПРЪСТТА НЯМА ДА СИ МРЪДНА.Аз се отричам от бг гражданството. Заминавам някъещде на някой остров. ще ям ябълки и диви сливи. ще ловя риба, а ВИЕ СЕ БИЙТЕ И СЪРБАЙТЕ ПОПАРАТА,КОЯТО БОЙКО БОРИСОВ НАДРОБИ.Няма измъкване вече.
97
1
 
7
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Радост нахалост, народите и в Гърция и в Македония ще отхвърлят това споразумение. Няма да има такова име.
96
2
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Няма спор: голяма победа на Американската Дипломация. Колко ли струва? Скоро ще разберем- колко ще отпишат от гръцкия дълга. За даденото на Заев не можем да кажем, защото не се съобщават такива факти за офшорните зони.
95
2
 
17
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Тази измислена от Коминтерна държавица ще изчезне,предизвестен край.Албанците ще ги претопят за нула време.Ще граничим с Албания-т.е ще се затвърди отново че България на север,запад и юг граничи със собствени земи които политиците ни предадоха на чужди народи.Скопяните имаха шанс да оцелеят ако се бяха присъединили към българските си корени.Отрекоха се,въобразиха си че са от древни по-древни,и както е изчезнала империята на Александър(с която нямат нищо общо) така ще изчезнат и те.
94
4
 
7
 
! Отговори
Грек преди 5 години
Това което е смешно е че има хора което мислят че в ЕС има повече свобода.Тсипрас получи приказ от запада да приключи с името до край на иуни. А между другото имаме димократия и 90% от Гърците не сме съгласни.А кои сме ние? Те които имаме права за ВЕТО!и нещо друго, днес полицай избили десетки човек които искаха да протестират в Преспес. Вот ваша еврогейска свободна пресса.
93
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следва : Гей паради в Скопие ,еднополови бракове и добре дошли в лицемерните европейски ценности .В най -ур о дливият съюз на демагогияга и лъжите . На демокрацията ?????
92
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво бяха всичките истерии,заклинания и тупурдия ?Те пак си остават македонци . Поредното демократично лицемерие и демагогия И по просперитет и без да са в ЕС са си по-добре просперирали от нас -задницата на Европата и най -умиращата нация . По 9 човека на час .
91
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКолкото ние просперирахме, толкова и те ще просперират в ке .нефа ЕС !
90
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До зрителТе си ги разделят и без да го нападаме. Румъния е била готова да влезе в гръб още при Одрин. Сърбия и Гърция нападат също ако не ги нападнат. Всички са искали земи от България.
89
4
 
24
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Имам чувството, че сега македончетата ще се гушнат със сърбите и гърците и ще запеят старата песен на нов глас - за гадните ***.
88
16
 
15
 
! Отговори
Вълчедръм преди 5 години
Скоро българското знаме отново ще се вее на Бяло Море и на Охридското езеро! Помнете ми думата!
87
5
 
26
 
! Отговори
зрител преди 5 години
Днес хванах втората част на предаването на Росен Петров по България он ер, еми че то днес е 105 години от пагубната грешка на 17 юни 1913, когато по заповед на Фердинанд атакуваме гърците и сърбите в Македония и после губим вече признатите за наши Източна Тракия до Мидия Енос, Беломорска Тракия до 10 км от Солун и половин Македония-вече признати с договор за български. Беше много силно, тъжно и поучително....
86
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името на Македония - нагледен пример за задкулисните, хибридни войни на Кремъл на Балканите !
85
6
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Северна Македония скоро ще се пресъедини към Южна Македония, а след това ще има апетити към Източна Македония.
84
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичи българи поздравяват нашите съседи и им пожелават просперитет в ЕС и сигурност в НАТО ! Амин !