Заев след подписа: Преместихме планините с Гърция!

Македонският премиер горд от споразумението за името
17 юни 2018 15:15,
45
Заев след подписа: Преместихме планините с Гърция!
Снимкa: Reuters

Македонският премиер Зоран Заев подчерта днес след подписването на споразумение с Гърция за решаване на спора за името, че държавата е горда с това, предава македонската медия "Канал 5".

"Гордеем се с това споразумение. Гордеем се, защото се обединихме около решение, което не разделя, а избрахме решение, което да ни обедини. С подписването на окончателното споразумение за разрешаване на проблема с името и за стратегическото партньорство между нашите две страни преместихме планините. Тогава, когато мнозина се съмняваха, потвърдихме, че е възможно! Днес приключваме спора. Ние слагаме край на многото години на различия, които повдигнаха стена, която направи приятелски отношения между съседите трудна", заяви Заев.

Още по темата

Той добави, че това е тържествен акт и израз на ангажираност за намиране на решение, което е в интерес на бъдещето и на гражданите на двете страни, посочва "Фокус".

"Ние изграждаме приятелство с Гърция. Ние ще бъдем партньори и съюзници. Те ще бъдат нашите привърженици. Заедно ние подготвяме пътя за стратегическо партньорство в полза на гражданите на двете страни. Договорът, подписан днес, създава шанс и е историческа възможност за засилено сътрудничество, по-силни икономически връзки и по-висок растеж и развитие", заяви македонският министър-председател и допълни, че изолацията на Македония и Гърция не са довели до нищо добро.
Същевременно той изпрати послание до противниците на Договора в двете страни.

"Заемането на позиция е европейски начин на мислене. Точно както е европейски да се говори и да се дава шанс на решението в институционалната система на вземане на решения... Нашите държави имат задължението да застанат зад равенството между нациите, човешкото достойнство и солидарността. Европейската концепция е цивилизована ценност, която е демократична и се противопоставя на манипулациите на популизма и страха. Европа е по-силна от страха. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не знае прегради", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
pipo преди 5 години
До Kojto i da eГърция не иска Македония да се разпадне, защото ще се раздели на 2 части (албанска и българска). Те не обичат албанците и както и нас също. Имаме дълга история с тях и нещата са повече от ясни. Сърбите от 1945г. им втълпяват, че са македонци и българите са им врагове, а ние сме преживели 2 национални катастрофи заради тях, без видим резултат, но в това имат единствено пръст Великите сили.
25
0
 
1
 
! Отговори
Kojto i da e преди 5 години
Все не мога да разбера защо гърците се вълнуват от съдбата на една географска област, където се говори (завален) български? Бяхме на екскурзия в Скопие през 1991-92 година и бяхме настанени в частни хотели. Един от предлагащите хотелски услуги разговарял с нашия колега настанен там и казал,че 'те са по-чисти българи от нас, българите в България.' Тогава не ми беше напълно ясно какво бе значението на думите на този жител от Скопие, но сга ми се изясни...
24
0
 
3
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Хайде Англия да почва мачовете от световното че както винаги от 66 година да става за резил.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пребоядисан комунист, продал се за власт същия като един негов другар по съдба.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам, какво общо има Гърция с Македония, че се натискат да преговарят с нея.И къде са родителите на това инвитро отроче Франция,Англия,Германия, Сърбия и Русия да го защитят???Като я създаваха в генетичните си политически лаборатории бяха много важни, сега ги няма никакви да защитят поне правото и да си има име и международно признание за да не се разпадне с кръв.Гадни ***- всяко нещо до което се допрят се извращава.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя чуждопоставеник, дошъл незаконно на власт, говори от името на народ и държава. 15 години беше в опозиция и никакви изгледи тоя титов комунс да стане владетел, ала се продаде ., стана чуждо шпионче и вече след серия машинации стана премиер. Сега не могат да изгонят това чудо.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам гърците добре са обвързали договора с всякакви клаузи срещу макадонските апетити. Само ние повярвахме на Зеев, който устно подхвърли да сме спокойни, те нямяло да имат претенции към България.Гербер се занимава с дипломация.
19
6
 
9
 
! Отговори
42843 преди 5 години
Благоевградска област включваща и т.н.Пиринска Македония в древността преди да я завладеят е част от Одриското царство на траките, включва и днешна новонаречена Северна Македония.Одридското царство се простира между р.Дунав и Бяло море .След смърта на последния тракийски владетел е завладяна от Александър,но етнически остават траки.Така,че географска Македония е една измислица на временна империя ,без да променя етносите които я населяват,нито днешните македонци са македони,стига с този цирк!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето имаше държава на име Заир. Учехме, че това е втората по големина държава в Африка. Днес тя се нарича Демократична Република Конго и е съсед на Република Конго. Явно наименованието на една река-реката Конго, носи голям престиж в очите на хората в Африка. Държавите възникват и изчезват, обаче реката продължава да си тече в своето руслото. Та мисълта ми е защо не Република Вардарска?
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои драскат за Пиринската част на древна географска Македония,или провинция Македония през Римската империя и провинция Мизия включваща Скопска област.Провокира се умишлено македонизъм въпреки, че точно гръко македонската спогодба го чисти.Там пише ,че " македонец " и " Македония" не включва елинското историческо наследство и цивилизация,премахване на всички символи ,като слънцето в държавния герб на Македония, и знамето ще променят,защото е дублира старото гръцко знаме.Остава гола география.
16
11
 
17
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Тоя ще съсипе Македония както ГЕРБ съсипаха България.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се опитваш да ни внушиш? Че стиропора на Груевски е по-качествен? Ние го слагат за енергийна ефективност, а за вас е "изкуство"! Република Северна е най-мизерните пътища на Балканите и за това няма спор. Даже от Сръбия сте по-зле. Хайде хващай влака за Шкупи!
14
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той па Плевнелиев много "нещастен и отритнат" човека.. :)) Точно се ожени за страхотна мацка и чака дете.. Да му имам нещастието :))
13
8
 
14
 
! Отговори
АЛАХ МОХАМЕДОВ преди 5 години
Поредният изперкал, бездетен маллоумник от кликата на Меркел и Макрон. Хора некдърни да отгледат едно дете се пишат за премествачи на планини и бащи на народите. Кукурукукукукукуку.
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ну Заев, ну погоди! Ще свършиш като Плевнелиев - охулен, отритнат, презиран и самотен.
11
10
 
12
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
С фамилия Заев няма как да си нещо различно от заек, мишка или някакъв друг дребен страхлив гризач. В света на хората и продажен.
10
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой как иска да се пише. -Българин , македонец, шоп, перничан, трънчанин, граувец граница НЯМА ДА ИМА.ВСИЧКО Е В ЕС.ВСИЧКО Е В НАТО
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Зайцев яко се е нагълтал с евро-клишета! Още не е влязъл в Европа, а вече се състезава с Цецо по безсмислено дрънкане!
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СеверномакедонстващиятГраницата няма как да се сложи обратно на Кочериново, ама ти гледай на тебе някой да не ти го сложи отзад и да те накара да се почувстваш като хоплит от фалангата на Аце Големиот.
7
12
 
28
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Значи, на остров насред Преспанското езеро - изконна Българска територия, две враждебни и мразещи България държави - Гърция и БЮРМ подписват договор за приятелство и разбирателство по темата Как да бъде прецакана България, а ние, под вещото, наставническо одобрение на Брюксел им се радваме! Супер Евроатлантизъм! Само дето Димитър Талев се върти в гроба!