Ципрас и Ердоган: По-малко напрежение в Егейско море!

Двамата проведоха "трудни" разговори в Брюксел
13 юли 2018 07:51,
13
Ципрас и Ердоган: По-малко напрежение в Егейско море!
Снимка: Reuters

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Турция Реджеп Ердоган се договориха да положат усилия, за да се намали напрежението в пограничните райони на Егейско море.

Това стана по време на среща между двамата снощи в кулоарите на форума на НАТО в Брюксел, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Обърнах внимание на турския президент на увеличаването на случаите на турски нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. В края на краищата ние се съгласихме да поставим акцент върху нашите усилия за намаляване на напрежението", каза Ципрас след края на двучасовите разговори, които той определи като "трудни".

Още по темата

По време на тях Ципрас е повдигнал и въпроса за задържаните в Турция през март двама гръцки военни, които се оказаха на турска територия. Те бяха обвинени в опит за шпионаж и се намират в затвор в турския град Одрин.

Ердоган пък споменал за осемте турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 г. след опита за държавен преврат в Турция. Гръцките съдебни инстанции отказаха да предадат военните на Анкара, защото сметнаха, че в родината им делото срещу тях няма да е справедливо и че там ги грозят тормоз и смърт.

За ситуацията в региона на Егейско море Ципрас каза, че е представил на Ердоган данни за "засилени турски провокации и нарушения". "Договорихме се да положим основа за намаляване на турските нарушения в Егейско море", добави Ципрас.

По данни на гръцкото министерство на отбраната през 2017 г. турски самолети около 1,5 хиляди пъти са нарушили гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Ципрас и Ердоган са обсъдили и кипърския въпрос и гръцкият премиер е подчертал важността от продължаване на преговорите под егидата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му е била постигната договорка за контакти между министрите на външните работи на двете страни по тази тема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Сега виждам 9, Етнически турчин! Такъв глу$ак рядко се среща, а и не може да пише на български, че пиши и с главни букви - признак на напреднал кре$ени$ъм! На такъв не трябва да се отговаря, а да се публикува по често.
10
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Ципрас и Ердоган са се споразумели, да не правят празни ходове, а да обединят усилията си в усвояване на българските Вилаети. За целта ще залеят с бежанци Тракия до Ихтиман, и дадат лтиматум на Софийските мафии, че ако се правят н луди ще проточат Гетото до Видин. Няма да помогнат и лакейските презкундяния на Бойко Борисоф, нито замяната на ГЕРБ с БСП.
9
3
 
16
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
ЩЕ ЛИ ДА ИЗГОНЯТ ТУРЦИЯ ОТ НАТО.БЪЛГАРИНО ДЪРЖАВИ КАТО ТУРЦИЯ СА ЯДРОТО НА НАТО ,ТЕ НЕ СА МНОГО НЯКОЛКО НА БРОЙ.С ЕДНА ПУШКА И ЕДИН САМОЛЕТ НАТОВСКА ДЪРЖАВА НЕ СЕ СТАВА.СМЕШНИЦИ!!!!!!!!!!!
8
2
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Интересно е как пазиш равновесие с тоя "акъл"
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 4А знаеш ли какъв е произхода на ердоганьо бе ХАХАХАААААААААААА
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като Ердоган получи вече своето, ще се кротне.цялата тази заплашителна риторика на конфронтацията имаше за цел само да му спечели изборите. от тук нататък той си привърши реформите, които искаше. Вече официално е модерен султан, сега ще започне да стопля поизстналите връзки с бившите другари. това поведение стана модерно за всички съвременни политици, холандия, франция, германия, русия ... търси се враг, който да обедини националистически електрората, но всяко шоу за три дни
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечката играе според тоягата.Не разбирам какво толкова се хвали ислямиста след като все пак САЩ командва.САЩ не им продадоха "Томахоук", заради опасения от кражба на технология и заради политически причини и ислямиста веднага отиде да купува руските ракет, като разбира се те не струват, но той няма избор.След това заплаши, че ако не му продадат американски изстребители 5-то поколение ще купи руски такива, но... руските са от доста време в стадий на разработка...САЩ могат да го поставят на място
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо най-големия политик редом до Хилер и Ататюрк, трима от двама от които турци !
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияПо скоро ще се справят със султана отколкото да загубят влияние.
2
12
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименСлед като се укрепи още повече на трона си в Турция,султан Ердоган ще подпали Балканите,Запада който задържаше Турция от война вече никой не го слуша в Анкара!.....................................Турция ще подпали Балканите само ако това е в интерес на САЩ ! САЩ нямат интерес ислямска държава като Турция да вилнее на Балканите !Когато САЩ сметнат за необходимо Турция ще е аут дори и от НАТО , а тогава жална им майка на турците !
1
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като се укрепи още повече на трона си в Турция,султан Ердоган ще подпали Балканите,Запада който задържаше Турция от война вече никой не го слуша в Анкара!Въпроса е кога Турция ще нападне Гърция ,а не дали ще има война!Според мен следващата есен!