2 г. по-късно в Турция: Приключихме с превратите!

Турските медии коментират годишнината от неуспешния преврат
16 юли 2018 11:45,
22
2 г. по-късно в Турция: Приключихме с превратите!
Снимка: архив Reuters

"Приключихме с превратите" (в. "Стар"), "Светът да види, изменниците да се страхуват" (в. "Сабах"), "Този народ е гарант на демокрацията" (в. "Хюриет"), "Отрязахме пипалата на октопода" (в. "Акшам") - това са някои от заглавията в турските вестници тази сутрин.

Местният печат извежда различни акценти от вчерашното честване на втората годишнина от опита за преврат на 15 юли 2016 г., предава БТА.

Още по темата

"Сабах" посочва, че събитието е било отбелязано със зрелищни чествания, а "милиони" са се стекли снощи редом с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган на моста над Босфора, който след преврата бе наречен "Мост на мъчениците" заради събитията, разиграли се там в нощта на 15 юли 2016 г. Мостът даде началото на съпротивата срещу пучистите.

"Гражданите, които се стекоха към площадите във всичките 81 окръга, почетоха в Деня на демокрацията и националното единство мъчениците, подложили гърди пред куршумите на превратаджиите", пише "Сабах".

Според "Миллиет" стотици хиляди са почели героите на онази нощ, в която мирни граждани се опълчиха на превратаджиите, някои с цената на живота си. Хората, облечени в червено и бяло - цветовете на националния флаг, изпълниха моста и "показаха на целия свят, че героите, написали епопеята от преди две години, няма да бъдат забравени", отбелязва изданието.

"Съсякохме пипалата на октопода, отгледан от проклетника в Пенсилвания, така да се знае", заяви турският президент Ердоган, обръщайки се към множеството. "Ще продължим борбата, докато и последният гюленист не даде сметка" за деянията, каза още той.

"Затворихме ерата на превратите, така че никога вече да не бъде отваряна. Докато този дух от 15 юли е жив по тези земи, няма да има сила, която да отклони Турция от нейния път", категоричен бе Ердоган.

"Тюркие" пише за "потоп от хора" на моста над Босфора. Откриването на програмата за честването на Моста на мъчениците започна с четене на Корана. Всичките 251 жертви на преврата бяха упоменати. Ердоган вървеше редом до близки на жертвите и оцелели, а мостът не успя да събере цялото множество, стекло се за събитието, обобщава обстановката вестникът.

"Поста" посочва, че снощи, по време на честването на годишнината, в Турция е било като ден, след като в един и същи час хората от всички 81 окръга са се стекли на площадите. Вестникът публикува снимка от моста над Босфора, осветен от фенерчетата на телефоните на събралото се множество.

"Дирилиш постасъ" отбелязва, че "книгата с превратите е затворена", като информира, че в деня на втората годишнина от събитията на 15 юли 2016 г. са били публикувани седем президентски указа. Сред тях най-интересният е този, отнасящ се до Генералния щаб на армията, посочва изданието. Той предвижда, че ГЩ и трите вида въоръжени сили вече ще бъдат на подчинение на президентството. По този начин "турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмъсти на всички онези държавни изменници, които през 1876 г. убиха (султан) Абдул Азис, през 1909 г. детронираха (султат) Абдул Хамид (Втори), през 1960 г. обесиха Аднан Мендерес, през 1971 и 1980 г. потъпкаха националната воля, на 28 февруари извършиха преврат срещу Ербакан, а на 15 юли се опитаха да заграбят властта", отбелязва вестникът, напомняйки за дългата история на вмешателства и преврати още от времето на Османската империя.

По повод на обнародваните президентски укази опозиционният "Джумхуриет" пише "Сараят стана държава", визирайки президентския дворец. Друго опозиционно издание - в. "Айдънлък" - шеговито нарича Висшия военен съвет "Висш безвоенен съвет", намеквайки за промените, въведени в структурата на тази институция. Занапред тя ще бъде председателствана от президента, а членове на съвета стават министрите на отбраната, правосъдието, външните и вътрешните работи, хазната и финансите и образованието, както и началниците на ГЩ и на трите вида въоръжени сили, гласи един от указите на Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
***, вие не четете ли анти българските писания на разни псевдо македонстващи? ДАНС ли трябва да ви проверява, за да се научите да банвате такива лица? Трябва ли да давате платформа за изява на такива индивиди? Може би подкрепяте тяхната идея за македонска и влашка нация?Вие българи ли сте?
18
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Хехе, ми ще приключите, като вкараха в затворите прогресивно мислещите, как няма да приключат с превратите. Сега е наред пълно налагане на ислямизма и връщане поне 200г назад. Те Турците и без това са векове назад, сега още повече. Ай хаирлия да е комшуууу! Скоро ще станем свидетели как нашите турци, които заминаха ще започнат да се връщат като на-кани, ако не те, то децата им. Дано поне къщите да са си запазили, че да има къде да се приберат. Или и те ще се довлачат в градовете.
17
1
 
6
 
! Отговори
Tok преди 5 години
Абе тъй хубава работа, да вземем и ние да изчистим заложените от КГБ политици, генерали, ректори, медии общо взето всичко заложено от вън, че и западняците взеха да нахлуват в такиа постове и ако някой ден избухне наистина сериозен конфликт между теа, ше станем бетер Сирия. Уж сме в нато а некой генерали са агенти на КГБ, уж сме европейска държава а почти всичките ни политици са завършили в Москва. Бетер Сирия ша на напраат.
16
10
 
9
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Превратите свършиха!То този преврат, дето Ердо го печеше, тои си стана! Край с демократична Турция, язък за хубавата държава на Ататюрк!
15
3
 
12
 
! Отговори
999 преди 5 години
Та кога ще приемем еврото и Кво стана с Видинско , дето иска ли да се отцепват и слеят с Румъния ?Нещо не ми е ясно ?P. S .Нека първо демократичните европейци да признаят Каталуния. Пък после да разглеждаме теми от рода на как да освободим кюрдите от недемократичните турци!
14
4
 
14
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
А в същото време камионите на Билял карат пушки и амфетамини натам и връщат нефт за 30 $, който се разтоварва на Ресенец, за да го продават за 2 и 30 на абдалите. А зетя ''оправя'' финансите на Тайпи и родата. А вий аркадашлар пукайте минуси и целувайте портрета му.
13
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик си Ердоган, разказа играта на империалистите
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аскера трепе кюрдските терористи в северен Ирак и Сирия,ще създадете ционистка кюрдска държава ли?
11
2
 
24
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Халал да им е на турците.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест Ергодан няма вече да исценира преврати срещу себе си ли?!
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия вестници Ердо им диктува какво да пишат. То и ние сме горе доле така, ама малко по-добре.Мижави нещастници.У нас поне се възмущаваме в интернет. Там и това не смеят.
8
18
 
18
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Не може да бъде прекършен стремежът на кюрдите за справедливост.Рано или късно ще има Кюрдистан!А диктаторите са свършвали винаги по един и същ начин.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитите продължават до изчерпване на тебеподобните опитни мишлета :)
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А с опитите кога ще приключите?
5
9
 
12
 
! Отговори
Орел рак и щука преди 5 години
Браво на Ердоган. Соколът елиминира рака и щуката от тегленето на каруцата.
4
6
 
12
 
! Отговори
do PKK-ZAFER!!-GEBER преди 5 години
GEBER, *** такива, има още мноо да чакате...
3
10
 
18
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Дрискат от страх турците сега им се падна баш добър диктатор и му целуват *** от страх.
2
18
 
13
 
! Отговори
PKK-ZAFER!!! преди 5 години
Кюрдите и гюленистите са на друго мнение!
1
12
 
20
 
! Отговори
xy преди 5 години
Но военното положение си е в сила и никой няма намерение да го отменя.И който каже дори една думичка срещу великия диктатор, отива за поне 10 г. в затвора.