Еврокомисар: Вратите на ЕС са отворени за Македония

Йоханес Хан присъства на заседание на македонския кабинет
17 юли 2018 16:00, Анисия Иванова
17
Еврокомисар: Вратите на ЕС са отворени за Македония
Снимка: архив Reuters

Вратите на Европейския съюз са широко отворени за Македония и от вас зависи дали ще използвате това, или не. Вие трябва да вземете решение за бъдещето на своята страна, заяви днес еврокомисарят Йоханес Хан, който в Скопие официално даде старт на началото на процеса на скрининг и подготовка за стартиране на преговорите за членство в ЕС през юни 2019 г., съобщи МИА.

Още по темата

Вратата към ЕС е широко отворена благодарение на реформаторските приоритети, върху които работеше правителството през изминалата година, но и на постигнатите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, заяви Хан.

Народът показа отпор и издръжливост, станахте страна за пример в региона и модел как останалите да решават своите двустранни проблеми, заяви Хан на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев.

Той приветства получаването на покана за членство в НАТО, изтъквайки, че това ще означава повече сигурност и просперитет за гражданите на Македония.

На днешното заседание на правителството, на което присъства Хан, бяха взети решения, с които започва скрининг процесът за подготовка на присъединителни преговори с ЕС. За главен преговарящ е назначен вицепремиерът Буяр Османи, а за технически преговарящ - съветникът на премиера Боян Маричич.

Заев подчерта, че преговорите с ЕС са "историческа задача" и "върховен приоритет". Затова изпращаме послание, че процесът ще бъде ръководен от правителството, но в него ще участват и парламентът, опозицията, съдебната система, гражданското общество. Македония върви напред, заяви Заев.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
9
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Горката и истрадала Македония, тъкмо се беше позкрапила и хоп вълците ще я изсмучат!
14
3
 
2
 
! Отговори
Пирин преди 5 години
До mnenie 10 Абе убавец, ти одил ли си некога у Струмица да видиш сам колко *** има там ?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е такова е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ и колкото и да им неприятно на някои това е положението.Дори в самата БЮРМ нямат право след влизане в сила на договора след референдум и положителен изход да употребяват имена като КУКУШ,ЛЕРИН,ВОДЕН,СОЛУН-ЗАБРАНЕНО!!!НЯМА МАКЕДОНСКИ ТЕАТЪР,КИНО,БАЛЕТ,ОПЕРА,МИНИСТЕРСТВО,АРМИЯ,ПРАВИТЕЛСТВО,ОБЩИНА!!НЯМА МАКЕДОНСКО ПРОИЗВОДСТВО,ИМА ПРОИЗВЕДЕНО В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!!Ако ще да пу,,кнат от злоба и мъка фиромите и българските тъ..панари ТОВА Е НАПИСАНО ЧЕРНО НА БЯЛО В ДОГОВОР
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това Северна Македония!!? Все едно Заев да си смени името на Струмишки Зоран Заев!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които най много настояваха за името, сега ги е срам вместо Македония да казват Северна Македония! Защото е противоестествено и за срам!
10
8
 
10
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
Зоран Заев е мъдър политик.Той пренебрегна античното опиянение на нацията си, вкара ги в реалността и сега ще ги заведе в Европа. Не тръгна да си го мери с Гърция и България, а показа уважение, когато трябва. Все пак той е от Струмица. А останалите македонци наричат хората от Струмица и околността "бугaри". :D И той знае много добре това.
9
3
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 7Малко късно се усетиха! Островите, къщите в Барцелона и синоптичките са на привършване!!!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според новия договор с Гърция от 17.06.2018 година определението македонско,и,а,те ОТПАДА КОГАТО СЕ ОТНАСЯ ЗА ДЪРЖАВНИ,ОБЩИНСКИ И ФИРМЕНИ НАЗВАНИЯ,И ЗА ПРОДУКТИ И СТОКИ ПРОИЗВЕДЕНИ В ДЪРЖАВАТА БЮРМ бъдеща РСМ.Няма "маледонски"парламент ИМА ПАРЛАМЕНТ НА БЮРМ а. к.а Северна Македония!!!!!!Добре е българските т.н. наречени журналисти,политици и общественици ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРИЛАГАТ В ДЕЙСТВИЕ НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ!На бюрманците пък и категорично им се ЗАБРАНЯВАТ старите български имена на селищата!
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея щом започнаха да говорят против Путин ще се оправят.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре дошли в един умиращ съюз!
5
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До ЗозоТова ли ти е захарчето след вчерашния ден :-)
4
1
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 1Нищо не разбираш... ЕС следва плана УС, собствено мнение нямат...Още по-малко единна воля!
3
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Рано или късно и сърбите ще бият шута на кремълската хунта!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Северна Македония вратите са открехнати, но без спиране на фалшификациите на историята на БГ и ГР и тотално спиране на антиБГ пропаганда от сръбските медии там и наказване на сръбските агенти върлуващи в Северна Македония(бивш Фиром) , тази врата може да остане вечно открехната и неотворена :)
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, сега разбирам защо русофилите мразят ЕС...защото не дават никакъв шанс на кремълските провокации на балканите !