Срещу старата кола - ваучер за нова, еко! В Букурещ ще го правят

Парите ще бъдат осигурени от местния бюджет на румънската столица
22 юли 2018 10:15,
34
Срещу старата кола - ваучер за нова, еко! В Букурещ ще го правят
Снимка: Reuters

Всеки жител, постоянно или временно пребиваващ в Букурещ, ще има право на ваучер за закупуване на нов еко автомобил, когато върне старата си кола. Това предвижда проект, който ще бъде внесен за одобрение в Общинския съвет на румънската столица в близките дни.

Кметството на Букурещ планира на първо време да раздаде 5000 "еко-ваучера”, всеки на стойност по 9000 леи или 3783 лв., които да се използват при закупуване на нови незамърсяващи околната среда автомобили. Новината съобщи агенция Медиафакс, цитирана от "Труд".

В проекта на решение е записано, че "еко-ваучерите" ще бъдат използвани за закупуване на нови автомобили с норма на замърсяване, която осигурява намалени емисии – Евро 6, недизелови или електрически автомобили.

"Необходимата сума за прилагане на програмата ще бъде осигурена от местния бюджет на община Букурещ”, се уточнява още в документа.

Всеки жител на Букурещ с постоянно или временно местожителство ще може да използва "еко ваучера" при закупуването на нов автомобил с намалени емисии, недизелов или електрически.

През юни м. г. кметството на румънската столица лансира друг проект с цел подобряване качеството на въздуха в града. По програмата "Велосипедисти в Букурещ” бяха раздадени 5000 ваучера на стойност 500 леи всеки (210 лв.) за закупуване на обикновен или електрически велосипед, тротинетка или устройства от типа "Сегуей” или "Найнбот”.

Право да получат ваучер имаха жители на Букурещ на възраст над 18 години, с постоянно или временно местожителство в румънската столица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко такива ваучери не го вълнуват. Него го интересува да вдигне еко данъците.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произвеждат румънците коли и насърчават закупуването им, защото качеството им не е добро. Общото между Румъния и България е, че изоставане по брой коли на 1000 човека от другите държави в ЕС. Даже и със старият си автопарк, България изостава много.
30
2
 
3
 
! Отговори
пумпал преди 5 години
До Анонименможе да поспорим дали чисто нова Дачия дето вътре е само пластмаса, всичко скърца и тропа и ти искат 30 000 лв е по-добра кола от една BMW пета серия, с газчица на 7 години (пак около 30к) ? Дали на краш тестове, комфорт на пътуване, екстри, возия Дачията няма да е яко назад ? +това хората го написаха ясно и точно, не е проблем да се карат стари коли, но ГТП да е истински и таратайка на 5 години с изрърбушен катализатор да не минава преглед!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах каква е разликата между недизелов и електрически? Че си е популизъм отвсякъде е ясно. Принципно големият проблем при замърсяването от колите е въглеродният двуокис, а с СО2 бензиновите замърсяват повече от дизеловите, затова да спрем дизеловите и да замърсяваме повече.
28
1
 
1
 
! Отговори
В бойколандия преди 5 години
по-вероятно за да караш въобще ще трябва да си купиш валчер на същата стойност като си плащаш данъците!
27
9
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
В София няма нужда от никакви стимули - трябват забрани и рестрикции за вехтите коли.1. Въведете си технически прегледи щото сега реално няма такива - ще отпаднат поне 30% от "колите";2. Въведете платено паркиране в целия град. 3. Забранете паркирането по тротоари/градинки/ площадки щото в момента фактически е разрешено.4.Въведете данък за колите щото в момента дизелов Тоарег е с 15лв. щото бил товарен.Така ще отпаднат около 50% от "колите" и гарада ще се отпущи и ще се диша нормално.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дам пример защо румънците са по-добре от нас. След началото на демокрацията бях на преговори, на които румънски безнесмен отказа да купи от България 4 пъти по евтини части и ги внесе в Румъния. Нашите го запитаха защо. Той ще спечели доста. Румънецът отговори,че тези части ги прави завод в Румъния, в който работят 200 човека, и ако ги внесе те ще останат без работа, а това ще е лошо и за семействата им. Нашите "бизнесмени" не го разбраха.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България те гърбят с пълна еко такса дори и автомобила ти да е на метан. Това е защото може да го караш на бензин, нищо че е 4 пъти по-скъпо. Кога ще ги стигнем......румънците
24
2
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Е, ние нали сега "тръбим", че има вероятност да влезем в "Чакалнята" на "чакалнята" на Еврозоната, до две-три години. И да им завиждаме на румънците?? Пфу! Сами си го набиваме кола, после, "ама боли"...Аз автомобил с румънска регистрация над 7 годишен не съм виждал по нашите пътища, а как карат...не е за приказка. В курортите ни ги чакат като "месия" за празници.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че това го правят в Турция най редовно от 18 години насам. В момента ако си бракуваш кола на възраст над 20 години и закупиш нова ти се приспадат 10 000 лири .Разбира се ако се прави в европейска държава е новост.....
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E нали все Европа е виновна? Защо и тези излетяха в Космоса? Защо всички влезли в лоша Европа нямат стигане? Само в България управлявана от комунисти и с руски монополи нищо не става? Май вината не е в Европа
21
3
 
2
 
! Отговори
Дунава се тресе преди 5 години
Засега само автомобили на газ вкл бутан пропан с традиционни жълти безвредни фарове са ЕКО.Останалите вкл новите заради нагло престъпни евростандарти са НЕДОПУСТИМИ ЗА движение..Увреждат тежко земята с контролирани от опасни престъпници скенери инсталирани вместо безвредни фарове.Колегите от Букурещ да направят срочно тестове за вредност на всеки един предлаган за инсталиране фар. Милиони автомобили увреждат денем с включени фарове против мъгла в ясно и слънчево време.Има стрес на охраната
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиха диктатора, нямат червени бабички да плачат в нета за "едно време", нямат замразени заплати, нямат таван на пенсиите, нямат комунисти, нямат ***, нямат комунисти във властта, нямат пета колона от чужди агенти комунисти, нямат партии като БКП, Юруш, ДпС.
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В румъния общинарите карат дачии нашите карат коли за по 150 000 лева нагоре. Миналата година имаше репортаж даже. Така е *** е прекалено важен кмет на забуатно село и тря кара БМВ за 100 бона.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До userАй стига си изплащал два пъти а? Като почнете да говорите глупости нямате равни!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Българина му е под нивото да кара Дачия. Или 20 годишно БМВ или нищо!
16
4
 
14
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Една рекламна манипулация се разгръща из мрежата и като повториш лъжата 100 пъти се приема като истина.Първо: Притежаването на стара кола със нищо НЕ ВРЕДИ на природата. Целта трябва да е да се осигури градска среда без необходимост от употребата на автомобил.Второ: Закупуването на нова кола, както и бракуването на старата, НЕИЗБЕЖНО вредят унищожават природни ресурси!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Баце никакви ваучери няма да раздава. Само вдигна "еко таксите".
14
4
 
15
 
! Отговори
fake news преди 5 години
До Анонименти па, да не си мислиш че бате българина би купил българска кола? той на DACIA се криви и я нарича каруца...само немско тука. и най добре поне на 15-20 години. щото по старото по качествено, разбирате ли сааа...
13
8
 
11
 
! Отговори
user преди 5 години
как да си купя нова кола, като трябва да я изплатя 2 пъти. Каското само е 2-3000 лв/годишно. Че аз за тези пари ще ходя с такси или ще ползвам Спаркс :)Хич не мисля да сменям старата си кола с нещо по-ново.