Гърция излезе успешно от последната спасителна програма

Това станало заради изключителните усилия на гръцкия народ
20 авг 2018 07:52,
11
Гърция излезе успешно от последната спасителна програма
Снимка: архив Reuters

Гърция излезе успешно от последната си спасителна програма, договорена преди три години, за да помогне на страната да се справи с последиците от дълговата криза. Това обяви спасителният фонд на еврозоната, Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), цитиран от Ройтерс и БТА.

"Днес ние можем да приключим благополучно програмата на ЕСМ без повече допълнителни спасителни програми, тъй като, за първи път от началото на 2010 г., Гърция може да си стои на краката", каза в изявление председателят на управителния съвет на спасителния фонд Мариу Сентену.

Още по темата

Португалският министър на финансите, който е и председател на Еврогрупата, отбеляза, че "това е станало възможно благодарение на изключителните усилия на гръцкия народ, доброто сътрудничество със сегашното гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез кредити и облекчаване на дълговете".

Гърция договори през август 2015 г. спасителната програма с международните си кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

ЕСМ отбеляза, че през последните три години е предоставил на страната 61,9 милиарда евро в подкрепа на макроикономическата корекция и банковата рекапитализация. Останалите 24,1 милиарда евро, които са били на разположение на Гърция по програмата, не са били необходими.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са 62млрд, а 289млрд. Току що казаха в новините на БТВ.
10
3
 
0
 
! Отговори
Мързелив грък преди 5 години
Пак цялата еврозона ще им плаща високия неотговарящ на икономиката им, доход
9
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Гърците са мързеливи! Нищо не става от тях!
8
0
 
3
 
! Отговори
месара преди 5 години
ше излезне я, нали ше приема "мигрантите" на меркел! те приемат, тя плаща, няма криза, няма дължима сума, гърците щракат с пръсти!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция вероятно няма нужда от повече заеми, обаче старите и задължения с всичките лихви гонят един трилион. За размерите на нейната икономика това значи фалит, за който специалистите още преди 6 години не са се съмнявали.
6
3
 
12
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Значи среща Мечо Пух Прасчо и го пита:- Прасчо, кога ще ми върнеш парите?- Кои пари? - пита Прасчо.- Ами, тези дето ти ги дадох преди време, отговаря Мечо Пух.- Ама, чакай сега. Ти като ми ги даде, нали станаха мой.- Ех, бе ЦиПрасчо-ооооо!Та и тва - същото.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция дължи много пари на Германия. Гърция си приема обратно "гостие" поканени от баба Шмъркъл. Някой вижда ли връзката?
4
7
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Още ФЕЙК НЮЗ от най-дебелоопашатите! Според финансови експерти - това е само "удължаване на агонията" - естествено за сметка на простия европейски данъкоплатец, според някой по-смели прогнози - банкрутирала Гърция - ще срути къщичката от карти - наречена ЕС.Още по-страшна ще е кризата предизвикана от фалирала Италия!Идват гладни времена!
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че Бойчето (да се свети името му) не ни позволи да стигнем Гърция!
2
3
 
18
 
! Отговори
Хари преди 5 години
Абе за каква криза говорим елате в българия и сте видите криза от 90 год е така
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...изключителните усилия на гръцкия народ"А нашите усилия? Минимална пенсия при нас 60 евро, срещу 800 при тях?Забравих, нас не ни броят за живи!