Варуфакис си връща: Гърция трябваше да фалира!

"Кризата не е отминала в същата черна дупка сме"
20 авг 2018 19:44, Екип на Dnes.bg
16
Варуфакис си връща: Гърция трябваше да фалира!
Снимка: БТА

На Гърция трябваше да бъде позволено да банкрутира и да излезе от кризата, заяви бившият финансов министър от правителството на СИРИЗА Янис Варуфакис пред германския таблоид "Билд".

"Що се отнася до гръцките банки и самата държава, те не трябваше да бъдат спасявани – трябваше да им се позволи да банкрутират, да понесат последствията и след това да им се даде възможност да се вдигнат на крака и да продължат напред", казва той от лятната си резиденция на остров Егина.

Още по темата

Бившият финансов министър смята, че Гърция, която официално излезе от оздравителната програма в понеделник, е в "същата черна дупка", както и преди десет години и че "тя продължава да потъва все по-дълбоко всеки ден".

"Въпреки кредитните облекчения от няколко милиарда евро, дълговете пораснаха: Държавата все още е фалирала, обикновените граждани обедняха, компаниите продължават да банкрутират и нашия брутен вътрешен продукт е намалял с 25%... Всички дължат пари на всички – но никой няма пари да си изплати заемите", подчертава Варуфакис.

Излишъците, които е събрала гръцката държава през последните години, са реални, но отразяват "плътта и кръвта, които властите изсмукват от умиращия частен сектор. Това е доказателство за престъплението срещу логиката, а не за възстановяване или успех", настоява той.

Янис Варуфакис твърди също, че е уволнен от премиера Алексис Ципрас, защото не е искал да подпише плана за третата помощна програма за гръцкото правителство.

Това беше "точно в момента, когато искахме да вкараме промени срещу голям брой данъчни измамници. Тройката, със съгласието на правителството на Ципрас, уби програмата, с която данъчните измамници щяха да бъдат заловени... Тройката – не министрите на финансите – искаше да защити олигарсите. Олигарсите бяха съюзниците на тройката в Гърция, управляваха банките и контролираха общественото мнение. Те трябваше да бъдат защитени", заключи бившият министър на финансите на Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Напълно логично и нормално бе Гърция да фалира.Това не е края на света все пак.Обаче за джендърите в Брюксел щеше да е голям имиджов удар-как в "благоденстващия" ЕС някой може да фалира!Ами може,като не си знае сметката!Един фалит на Гърция нямаше да натовари повече бюджета на ЕС,обаче щеше да има добър отрезвяващ ефект,най-вече към Италия и Испания-много по-големи и важни икономики.Изобщо-голяма галимация е Евросъюза и логиката по която се управлява е доста тъмна,а резултатите-лоши.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Играта винаги приключва , когато цената, която трябва да платиш за вещта многократно надхвърли ценноста на самата вещ! А винаги трябва да се прави разлика между Цена и Ценност! Това са две коренно различни, а понякога и превръщащи се в противоположности, категории
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТО 3Настояваше да им опростят всички дългове, по логиката не е луд, който е изял зелника, а който му го е далЧе това винаги е така! насила взел ли я някой? Не е! насила карал ли ги е някой т.н. "кредитори" да дават пари? Да, карала ги е - лакомията за печалба
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си е човека. Когато фалираш си вадиш изводите и не правиш повече така..т.е здравословно е.Погрешната политика, която ги доведе до фалит пак ще продължи да си се провежда, и след няколко години пак ще изреват. Пак ще се краде и ще има над 30% паразитен държавен сектор на огромни заплати. Парите на евроданъкоплатеца закрепиха положението само за малко.
7
2
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
До Сата НАТО 25год. беше добре ,но когато розовият балон се спука имаше олелия до Бога,съгласен съм,че със зъби и нокти се бориш,затова което си имал,но се събуждаш и разбираш,че трябва да се плаща и то много...е Бай *** ще ти каже,,Не ги мисли те са си добре,,Бай Ганъо попитай ги!?!
6
5
 
15
 
! Отговори
Varufuckis преди 5 години
Хитрее на дребно пак гръка. Като беше министър защо не се съгласи да фалират, да си върнат смешната драхма и да напуснат еврозоната. Въобще с този мързел, да благодарят всеки миг на съдбата, че нямаха комунизъм и на бог, че ги е дарил с такава плажна ивица.
5
5
 
12
 
! Отговори
Иван Начев преди 5 години
Варуфакис държи който поръчва музиката, той да плаща. Не като у нас - музиката поръчват мръсниците отвъд Нови Сад, а плащат овцете отсам Цариброд.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варуфакис се опитваше да извива ръцете на немците, ама в този див капитализъ, кредиторите решават какво ще се случва.
3
2
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Про стакът Варуфакис...Спомням си как се опитваше да демагогства и тогава. Настояваше да им опростят всички дългове, по логиката не е луд, който е изял зелника, а който му го е дал
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас такъв Фаруфакис ни трябва да спира измамата. Щото е навсякъде.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Гърция управляват олигарсите и е царството на данъчните измами.А Ципрас се прегръща с Меркели тегли заеми.Това да ви е познато?