Доларите в лири? Ердоган увери: Криза ли, манипулация!

Той призова за отказ от ползване на валута за вътрешни плащания
19 сеп 2018 19:37,
38
Доларите в лири? Ердоган увери: Криза ли, манипулация!
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в страната няма икономическа криза, и се обяви за отказ от използване на чуждестранна валута при някои вътрешни плащания, съобщава ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал Хабер тюрк. Ердоган заяви това в реч в Анкара.

"Сега ние сме в период на подем. Не вярвайте, че има криза, всичко това е манипулация. Няма криза. Укрепвайки, ние вървим към бъдъщето", е посочил турският президент, цитиран от БТА.

Още по темата

Той засегна и появилия се в страната проблем с плащането на наемите в търговските центрове, където някои търсят изгода от нестабилността на валутните курсове, заставяйки наемателите да плащат в чужда валута.

"Не се заблуждавайте с тези манипулации в търговските центрове. В тази страна няма наем за долари и евро. Занапред такива сметки ще се водят в турски лири", каза Ердоган.

Тук е Турция, не САЩ, добави турският президент. Тук е в сила турската лира. За лири ще отдавате под наем, ще правите покупки, изтъкна той.

От началото на годината турската лира загуби около 40 процентта от стойността си спрямо долара, което доведе до редица икономически трудности в страната - нарастване на инфлацията, поскъпване на стоки и услуги. Миналата седмица турската Централна банка повиши водещата си лихва на 24 процента, въпреки критиката от страна на президента срещу тази мярка.

Турските власти обявиха, че нямат намерение да искат заем от МВФ, а разчитат на преки чуждестранни инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците скоро ще ядат дървото.
32
11
 
10
 
! Отговори
Реджеп преди 5 години
Тези са толкова ***,че ако Ердоган им каже че сега е нощ и на това ще повярват.
31
5
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Опитвам се да гледам реално на нещата.В България обявяваме,че сме една от най стабилните държави в Европа,но в същото време нашите бащи и майки получават едни от най-ниските пенсии може би в света.Държавата от която избягаха над 3000000 души за да търсят по-добро място за живеене.Ние нямаме моралното право да злорадстваме за това което се случва при съседите,по добре ще е да си насочим вниманието към нашия двор.Сигурен съм че съседите ще се оправят по бързо от нас.
30
0
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 12:Борсите са мошеници, но Ердо пуска там облигациите :) Някак е странно.
29
3
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 22: Няма как да не я мисля брат. Инвестирал съм маса пари в турски облигации на 17%. До 5 години трябва да си удвоя парите на падежа. Никъде няма да ходи Ердоган. Искам да е там още поне 5 години. Да не ми обяви банкрут ! Как няма да си мисля парите и Ердоган.... Ще ги мисля разбира се.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалната икономика на Турция е имагинерна.
27
11
 
7
 
! Отговори
ШахинПасифЕшчинсел преди 5 години
До пишещия на шльоkaвицаВ такъв случай българските оръжейни босове да увеличат доставките на оръжие за кюрдските борци за свобода от ПКК!
26
13
 
25
 
! Отговори
нн преди 5 години
В момента Турция е скарана и с ЕС и със САЩ. Ердоган постояно говори , добре сме. Е, няма как да не се отрази скарването, Турция не е цъфнала толкова много колкото и се иска. Големите заеми вече спират, инвеститорите и те спряха. Защо спряха големите проекти в Турция? Защото имат пари ли? Ще видим какво могат сами. Турците са малко като гърците, заеми колкото искаш. В най-скоро време банките ще ги притиснат да връщат и тогава ще се види колко струва Турция.
25
11
 
22
 
! Отговори
голю босев преди 5 години
Финансовата дупка е хлъзгава и няма дъно.Всяка изречена финансова глупост от Ердоган, действа като пързалка по надолнище.
24
8
 
14
 
! Отговори
Мехмед преди 5 години
Снощи в наща кафана разпраяха че кюрдите са виновни.Имали много лири и ги обръщали в долари и левове да ни сринат икономкита.Тръмп им ги давал умишлено.
23
7
 
18
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
Не,най-добрия икономист от 80 милиона поданици на Султана е Зетя!Така каза Дъщерята!Кой не вярва-гюленист!
22
17
 
30
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
Турция не я мислете драги ми присмехулници.Там,където хората се изправят срещу танковете без да им мигне окото-там тези кризи ще минават и ще отминават.Там,където държавата си е на мястото и всички институции работят тези трудностти само сплотяват хората.Ето защо чичо Дончо в скоро време ще преосмисли политиката си спрямо тази страна.
21
29
 
19
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Тази година ходих на почивка в Кушадасъ!Беше супер!За 5 лева турците ми миеха краката и пиеха водата!Хаирлия да е!Догодина за левче!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нии ша са оправим гат таковами танковата на уния деблти отгоре.
19
7
 
19
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Българите са най-добрите икономисти те от всичко разбират!
18
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШахинВарКючюкСикиERDOGAN I PUTIN shte vi razkazat igrata skoro shte celuvash krakata na sultana pleme divo
17
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турският Жан Виденов...
16
10
 
17
 
! Отговори
Мехмед преди 5 години
Кога ша има пак избори,да дойда пак на бесплатната ескурзията до България,да си купа пак месо като тази година?*** само по 20 кила ни разришават да вкараме в Турция.Алла да ги тръшне
15
8
 
5
 
! Отговори
иван преди 5 години
Истината е в биткоина копам че чак се потя ама се къпя в пари и не вервам на бедняка
14
7
 
19
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Зетя и само Зетя ще ни оправи икономиката!Така каза на падишаха дъщерята!