Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш

Написани са неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени
Обновена: 21 сеп 2018 12:21 | 21 сеп 2018 08:00,
104
Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш
Снимка: Едвин Сугарев

Българска костница в местността Ледена стена в Ниш e била осквернена. В костницата са събрани тленните останки на 2015 български войници и офицери, загинали през есента на 1944 г. в Македония и Сърбия, при участието на Българската армия в първата фаза на Втората световна война, съобщи "Фокус".

По стените на костницата със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени.

Според генералния консул на България в Ниш Едвин Сугарев оскверняването на костницата е проява на първобитен национализъм и приема тази постъпка като вандализъм.

Той посочи, че по случая вече се работи - полицията е уведомена и ще бъде заведено следствено дело срещу неизвестен извършител.

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест заради поругаването на военния паметник-костница в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни.

По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Исти преди 2 години
Това е активно мероприятие на сръбските тайни служби разбира се - искат да сплашат Българското население около Ниш!
91
0
 
4
 
! Отговори
Маршал Кубер преди 5 години
Когато пробивът при Добро поле бил направен и се разбрало че насреща няма Български воини,сърбите най-после се осмелили да тръгнат- инак не смеели да помръднат от местата си,че нашите за секунди ги "препарирали". Показателен за "силата" на сърбите е един случай от 1928 г.: 1000 сърби с артилерия обграждат една Българска чета от 4 души с картечници,укрепили се на планински връх. След цял ден сражения четниците избиват 100 сръбски окупатора! и правят пробив,при което един остава жив и се спасява.
90
0
 
4
 
! Отговори
Маршал Кубер преди 5 години
Сърбите нямат никакъв принос за пробива при Добро поле: принос имат англичаните, които подкупили няколко генерала да изтеглят военните ни части от там а също комунистите, които убедили войниците да оставят фронта и да тръгнат срещу своите. Така нашия фронт се оголил а атаката срещу него почнала след дълъг артилерийски обстрел- начинание, недостъпно за обеднелите сърби. За пробива са използвани и огнехвъргачки- сърбите изобщо не знаели какво е това. Армиите на три велики сили участвали в него.
89
0
 
4
 
! Отговори
Историк преди 5 години
През Средновековието сърбите /лат. Servus-роб/ са се самоидентифицирали като "растци" или "рашци". Това идва от наименованието на средновековната им държава "Рашка". Така са били известни и на немците, преди "Servia" да се наложи. В дневника на немския дипломат от 16 в. Ханс Дерншвам е посочено, че растците са долно и крадливо племе, живеещо примитивно и бедно в района между Белград и Ниш. Препитавали са се от свиневъдство и бандитизъм. Били са първи приятели на турците и са шпионирали за тях.
88
1
 
7
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Голема фалба на брачата срби за това,оти не се одкажуват од нашата Бугарска Кирилица и не сакат да пишуват на грчки или арабски,а до денеска си пишуват на Бугарски! Голема фалба и на тоja србин,дека е пишувал по дзидовете на Бугарски а не е пишувал на грчки и на арабски- голема реклама на Бугарската писменост,голема реклама на ильадолетната Бугарска култура- благодариме брача срби за това,оти льубите Бугарската култура така,како льубите себе си!
87
0
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Ако тоя дето го е писал толкова мрази България,що не е сменил Българската си писменост с гръцка или арабска? Уж мрази Българите а пише на Български с което заприличва на "нашите" русофили- уж мразят Америка а никой не се отказва от американския Интернет,за да направи опит да ползва якутски или севернокорейски!
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те само това могат да оскверняват ама следващия път ако решат да ни нападат пак този път Белград ще е Български !!!
85
0
 
4
 
! Отговори
питам преди 5 години
македонските ни харамии що ги угояваме бадева да отиват до пазят паметниците стига са пазили кръчмите
84
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nikoi ne obi4a balgarite ujas garzi sarbi makedonzi rumanzi ungarzi 4egi i dr samo rusnazite ni obi4at vse oschte
83
9
 
3
 
! Отговори
генерал Мишич преди 5 години
Преди 100 години 6 сръбски дивизии подкрепяни от френска артилерия направиха пробива при Добро поле и българите се разбягаха да правят въстание и комунизъм! От тогава нищо не става от вас!
82
1
 
12
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Рускиня, ти си наедекватна, като всички останали савецки издънки. Като не ти харесват българите и желанието им да махнат следите от вашата окупация - друм. Връщай се обратно в дупката от която си изпълзяла!
81
1
 
19
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Србе на върбе! А нашите безродни ***-политици ги тикат към ЕС!!! Докато братята ни там и до днес са подложени на геноцид и обезбългаряване! Гнус ме е!!!
80
9
 
6
 
! Отговори
рускиня до 67 преди 5 години
"Паметници на руски офицери и войници от войната 1877 -1878 може да има, но паметникът на Альоша трябва да бъде премахнат.Защото е на окупатор!"-------------------------------------------------------------------Ами действайте. само че не се изненадвайте, ако премахнат и тази костница. защото за ония хора , това също е паметник на окупатори.
79
8
 
1
 
! Отговори
рускиня до 68 преди 5 години
До безсрамници за париЕдин разумен коментар. Поздравления.
78
0
 
16
 
! Отговори
Черна котка бял кота преди 5 години
Велика Албания ке е*бе майката србска! Србите са страхливи кучета!
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО ГОВЕД/ОТО АНОНИМЕН 70-ПРОСТАКО, ВУЛГАРЕН НЕ ОЗНАЧАВА ВУЛГАРЕН В СЪВРЕМЕННИЯ СМИСЪЛ АКО РАЗБИРАШ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ТЪ/ПАКО СЪРБОМАНСКИ.НИКОЙ НЕ НИ НАРИЧА ВУЛГАРИ ОСВЕН ГЪРЦИТЕ И ТО ЗАЩОТО НЯМАТ Б В АЗБУКАТА СИ.ТЪ/ПАНАРИ НЕЩАСТНИ НЕЗЕМНИ....ЛЮБОИМАТА ТИ СЪРБИЯ Е БИЛА В ТЕМА БЪЛГАРИЯ КАТО ЧАСТ ОТ ИРИ/ако знаеш какво е това/ хахахаха еми значи правилно са определили ромеите къде е ПРОС/ТАКИЯ=СЪРБИЯ!!
76
5
 
5
 
! Отговори
ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ преди 5 години
Днес над територията на България се проведе мащабно пръскане със аерозоли част от международната програма за климатично инженерство със основна цел редуциране на населението.В момента можете да погледнете навън небето и ще видите че то е ПОБЕЛЯЛО!Това не са естествени облаци! Рано сутринта небето беше чисто! После изведнъж се появиха десетки самолети и за няколко часа напръскаха със аерозоли които вече стоят цял ден и покриха плътно цялото небе.Във въздуха се усеща особен метален привкус.
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До демократ-мълчат т.н. славянофили и дори не слагат минуси защото съзнават горчивата истина,прекланят се пред българоубийци.Сърбоманите и гъркоманите у нас са тъ/пи хора и необразовани,или просто леснопродаващи се.Най-лошото е че са твърде много.
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шопърляците нямат дори и едно въстание да им измие лицето,тихо и кротко след Калотина до Ниш си станали сърби мушмороците а иначе голем го "вадат" на думи.В днешна България в западната половина и то главно софийско и северопзападна БЪлгария вилнее отвратителна сърбомания и гъркомания и то на най-високо ниво!Само погледнете "националните"медии и ще ви се доповръща АКО СТЕ БЪЛГАРИН!За съжаление е така.
73
2
 
11
 
! Отговори
демократ преди 5 години
за 500г турците не можаха да пречупят българите , а комунистите (наши,руски и сръбски) за 45г направиха от българите македонци и измислиха македонска държава и ги накараха да мразят всичко българско. Къде сте сега русофили-славянофили .....и предатели???