Заев разбуни духовете: Няма друга Македония освен нашата!

Държавната информационна агенция промени думите му
Обновена: 22 сеп 2018 17:59 | 22 сеп 2018 17:58, Елка Василева
64
 Заев разбуни духовете: Няма друга Македония освен нашата!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Македонският премиер Зоран Заев отново разбуни духовете на Балканите. Дни преди предстоящия на 30 септември референдум в Македония той предизвика нов скандал сред съседите.

В интервю от Вашингтон, където беше на посещение, Заев заяви: "Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата“.

Последва гневна реакция от страна на Атина и часове по-късно официалното изказване на македонския премиер звучеше по съвсем различен начин, предаде Bulgaria ON AIR.

Държавната македонска информационна агенция промени думите на Заев така: "Всички знаем, че част от геополитическия регион Македония се намира в Гърция, друга част – в България, а северната част е нашата страна".

По-късно македонската агенция МИА опроверга информация на гръцкия вестник "Катимерини" за намеса на гръцкия премиер Алексис Ципрас, от Атина или от когото и да е за внасянето на корекция в интервю на македонския премиер Зоран Заев.

В интервю за МИА, дадено във Вашингтон след срещата с вицепрезидента Майк Пенс, според "Катимерини" Заев заявил: "Северната част от Гърция е Гърция, западната част на България е България. Това е нашата Македония и на света няма да има друга". Според вестника по-късно, след намеса на Атина, МИА цялостно променила цитата.

"Всички знаем, че днес част от геополитическия регион на Македония е в Гърция, част е в България, а северната част е в нашата страна. Никой никога няма да се опита да отрича нашата Македония. Определението "северна" прави разлика и потвърждаваме, че има региони в България и Гърция, които се наричат Македония", пише "Катимерини".

След извършена проверка МИА съобщава, че е установено, че са направени погрешни интерпретации, за което веднага е направена корекция и коригираното изявление е разпространено до обществеността.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: македонияЗоран Заев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Кръстете я Заешка Македония,та да се знае!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези измислени макета не заслужават ЕС!!
53
2
 
24
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 5 години
На света има само една Македония и тя е неразделна част от България!
52
2
 
0
 
! Отговори
vasilnew преди 5 години
Хубаво е Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Албанците ще решат изхода от референдума, защото са 1/3 от населението на Македония и имат почти автономия в Западна Македония. Ако се брояха гласовете само на Македонците референдума за името нямаше да успее! Интересно е каква ще бъде политиката на албанските партии след като Северна Македония влезе в НАТО за изпълняване на доктрината всички албанци да живеят в една държава. От началото на 2018 се премахва границата между Косово и Албания и...
51
2
 
1
 
! Отговори
Result преди 5 години
Съвременните македонците за българите са нещо като шотландците за англичаните. Имат обща история, имат един и същ език (различни диалекти) дори са били от една и съща държава в миналото ... Не виждам голема разлика. Е македонците не са имали собствена държава (преди Югославия) докато шотландците са имали. Албанците не ги смятам при това сравнение.
50
1
 
7
 
! Отговори
Щ. Младши преди 5 години
Така щяха да реагират тамошните сърбомани,ако и ние ги притискахме като гърците а нашето искане е САМО ЕДНО: македонската страна да напише в своите учебници истината за помакедончването!
49
9
 
10
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Не знам за какво говори Заев. В половината Македония се вее албанския флаг. Другите са българофоби. Крайно време е да се затвори тази страница за българия. Навремето може и да е имало българи, но вече няма
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прабългарите са били уногондури, живели са някъде в западна манджурия и по цел ден са се шетали насам натам и са пасли антилопи гну .един ден с техния хан *** стигнали до реката дунав ееей чокундури айде честито баня бре.баня, баня ама си забравили сапуно у западна манджурия.дунаво преплували със сламки в устите и не потънали , защото главите им били големи и празни като шамандури.като стигнали по тия земи отрезали главата на един човек и си направили чаша от черепа му, и пили вино от черепа
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 46 Мечтай си,нова Югославия ,която да се управлява от Белград,няма да има.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ке ви кажувам , дваж и потретвам, има само едно свободна Македония -Пиринска! Другите са под окупация.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разира се,че няма ,вашата-до Скопие е измишльотина.Истинската е част от историята на Гърция и България.
44
0
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Прав си, че все си търсят виновен, та се питам Баце да не е македонец? И той така, все омазва положението и все някой му ...в гащите!
43
2
 
8
 
! Отговори
до45 преди 5 години
Каква ,,пиринска македония бе *** кон ,кога са живеели македонци там .НИКОГА . Синти,Сапеи,меди, одриси и така на татък по твоита логика има и алпииска македония да му мислят Италианци и Австриици. Прости сте ,неуки,ограничени
42
9
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Какви глупости говори Зоран Заев той не разбрали,че западните балкани ще станат една държава (още не е решено как ще се казва)в ЕС с президент Б.Борисов.Всички ще сме едно западно балканска страна,няма да има друг етнос в нея.
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем скоро ще се решава и ще се разбере и за съдбата на Пиринска Македония .Не си мислете , че Пиринска Македония е забравена от Великите сили . Напротив !
40
2
 
19
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 5 години
Поредното доказателство,че тези болни мозъци са,само и единствено фурнаджийски лопати.Където имат интерес,са македонци,северно македонци,български македонци,гръцки македонци и т.н.А всъщност са чисти българи. Скоро ще им го обяснят на албански език.
39
1
 
20
 
! Отговори
Заевски преди 5 години
На Заев-ски му пиша двойка по география, тия освен, че учат измислена история и с географията са зле и не знаят посоките
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13И поради тази причина стадионът в Скопие се казва "Градски стадион"...националният е в София.
37
0
 
23
 
! Отговори
11111111111 преди 5 години
Много , е вероятно гърците да не подпишат! Тогава на къде?
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега пак бугарите ви виновни. Е, ТОВА НАЙ-НЕ МОГА ДА ГО ПОНАСЯМ НА МАКЕТАТА.От сутрин до вечер някой друг им е виновен. Абе, кога ще се оправите сами?Зарязали сме ви от 100 години и не се интересуваме от нас. Ама нали ви чеше крастата някой друг да ви е виновен. Не можете да заспите ако не го намерите.