Сръбски социолог: Сърбия в НАТО, край за алианса!

Според него Алиансът е останал във времето на Студената война
15 окт 2018 12:40, Елка Василева
27
Сръбски социолог: Сърбия в НАТО, край за алианса!
Снимка: архив, Reuters

Влизането на Сърбия в НАТО би било абсолютен край за алианса, такава сцена няма дори в "Монти Пайтън", смята социологът Слободан Релич, чието мнение е цитирано от сръбския вестник "Данас".

Въпросът за евентуално влизане на Сърбия в НАТО бе актуализирано с посещението на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг и преди всичко с ученията за действия при извънредни обстоятелства с почти 40 страни участнички, най-голямото, състояло се в Сърбия под егидата на алианса. Докато НАТО се стараеше да поправи много лошата си репутация в Сърбия, страната работеше за своя имидж на военно неутрална страна, еднакво разположена и към Изтока, и към Запада, пише изданието, цитирано от БТА.

"Ако някой ви нападне, трябва да се защитавате, не може да се позовавате на военния си неутралитет", каза Релич.

Според журналиста Филип Шварм военният неутралитет на Сърбия звучи добре като политическо изявление, но това е само "едностранно обявен неутралитет", подчертава той.

"Най-лошото би било Сърбия да стане полигон за игрите на великите сили, а как изглежда това, виждаме в Сирия", посочва Шварм.

Едновременно с въпроса за бъдещето се налага и въпросът за сегашното състояние на алианса, на който все повече проблеми прави президентът Доналд Тръмп, както и нарастващото влияние на Китай и Русия. Столтенберг обеща НАТО да защити сърбите в Косово, Сърбия на практика е "обкръжена" от страни членки, но не е ясно каква всъщност е силата на НАТО и това същият съюз ли е, който навремето бомбардира Сърбия.

"НАТО винаги е същата, и когато бе създадена, и по време на Студената война, по време на бомбардировките на Сърбия, и днес", смята Шварм.

"НАТО се променя, както се променя и светът, защото причините, поради които бе създадена, никога няма да се променят, тоест докато съществува светът такъв, какъвто е в момента", каза Шварм.

Според Релич обаче НАТО е останала във времето на студената война и е единствената организация, която я надживя. Според него НАТО сега преживява това, което вече доживяха Червената армия и Югославската народна армия.

"Това е единствената организация, в която е натрупано огромно количество желязо, барут, отрови и средства, които могат да унищожат всички, но те вече нямат контакт с онези хора, които би трябвало да защитават. Онези, които те защитават, сега се молят да не ги защитават", смята Релич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Кой да е преди 5 години
НАТО е пирова организация,защитаваща единствено САЩ да сте чували да се водят военни действия на нейна територия (говоря за САЩ) това е военно наказателна организация за нападение а не за защита и отбрана попаднахме от трън,че на глог от нея имат полза само управляващите български зомбита, защото слушат и папкат българска кръв
24
3
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
До 23Новото робство приятелю не е с окупационни войски а икономическо. Ако си мислиш че България е свободна страна много си се излъгал. Когато някой ти казва че армията ти трябва да отговаря по нечии стандарти и че не смееш да купуваш оръжие от определени страни така де от определена страна тогава не си свободен а роб. Е може и да купиш *** после ще те заплашват със санкции същите тези които ти ги мислиш за приятелчета. От военна окупация може да се избавиш *** от тази дето ти я описах не.
23
17
 
6
 
! Отговори
разликата преди 5 години
НАТО е отбранителен съюз на свободни държави а не като Варшавския договор на поробени такива
22
10
 
5
 
! Отговори
леки жени преди 5 години
и тези се правят на господарите си на голяма работа а са *** прости комунисти
21
1
 
4
 
! Отговори
Adam преди 5 години
Жидувити нещо са притеснени
20
5
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Йенс Столтенберг на сърбите и то в Белград им каза че бомбардирането на Сърбия в което загинаха много невинни хора било за тяхно добро защото това сринало режима на Милошевич. Дали на този човек му стига наглостта да каже това лице в лице на роднините на загиналите при бомбардировките? Има хора които подкрепят НАТО а има и такива които са против. Всеки има право на лично мнение но ако това не Ви показва какво всъщност представлява НАТО тогава не знам какво друго ще Ви покаже. Наздраве бръснене!
19
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз само не разбирам, кого го е грижа за държава като сърбия, от която нищо не зависи? А, да, сетих се. Тези, които като си затворят очите и виждат червено, примесено с думите славянство, православие (смятай религия уплътнена от КГБ/ДС на абсолютно всяко ниво) и прочее. Много години ще минат още, преди да си платят за всичко, което са ни сторили, въпросните изолирани сърби. А вие, дет ги долюбвате, юе си платите и вие, рано или късно.
18
20
 
15
 
! Отговори
ники преди 5 години
Тия няма да им дойде акъла, че като са с Русия ще ядат дървото ежедневно и държавата им ще дърпа надолу и надолу, докато стане по ниска от джуджето-диктатор
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е на хартия в тия страни. Реално няма капацитет да има воена сила в тия страни.
16
8
 
17
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Единствената функция на Сърбия в геополитиката е да забива ножки в гърба на България. Понеже сега няма как, житието им се обезсмисля. Ще вегетират така докато се размърдат пластовете.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно сърбите как си представят, че ще ги пази Путин? Ще прокопае тунел под България и Румъния ли?-Мне.И през Украйна...
14
19
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 12Бе мен що мии се струва, че окупирани са Крим и Източна Украйна съвсем дефакто, както и част от Грузия! Там има само Русия!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 В България си има изостанали райони ,други не ни трябват,освен ако не искаме София да стане 5млн.жители!
12
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е зомби, анахронизъм, машина за печалби за военно-промишления комплекс на САЩ и основен инструмент за продължаващата от войната окупация на Европа от САЩ
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ниш е Българияи защо да ги връщат, като българия не ги иска?! същото и с македония и северна гърция! и ако македония се приобщи към българия, автоматично ще влезе и в нато и в европа!
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нато в момента го кара на системи! отдавна трябваше да се разпадне, но го поддържат изкуствено, като използват само русия! колко заплатаджии ще останат без работа, колко милиарди ще останат неусвоени! военната промишленост на сащ ще изгуби още повече! за сърбия не знам, но само заради русия, нато съществува!
9
10
 
16
 
! Отговори
Ниш е България преди 5 години
Сърбите да връщат Западните покрайни, Нишко и Поморавието на България!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а как "помага" нато при военен конфликт - справка: конфликта между гърция и турция в егейско море и кипър!
7
17
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
На кривата ракета космоса и пречи, на национал шовинистите от Сърбия, които осеяха Балканите с масови гробове, след разпадане на тумора Югославия им пречи НАТО, на всичко отгоре се вземат достатъчно насериозно за да си мислят че могат да бъдат някакъв фактор, който да постави под въпрос съществуването на НАТО ... !!!
6
13
 
6
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Surbi u Rusnaci...vechna im drujba..Da si duhat po komunistichrski