Дипломат №1 на Гърция хвърли оставка, Ципрас поема

Засегнал се от думи на военния министър, нарекъл го "човек на Сорос"
17 окт 2018 21:15,
5
Дипломат №1 на Гърция хвърли оставка, Ципрас поема
Снимка: архив Reuters

Външният министър на Гърция Никос Кодзияс подаде оставка, съобщи в. "Катимерини".

Оставката му е била приета от министър-председателят Алексис Ципрас. Именно той временно ще поеме функциите на външен министър, предаде AFP.

Повод за оставката на първия дипломат на Гърция е вчерашното заседание на гръцкото правителство, на което той влезе в сблъсък с министъра на отбрната Панос Каменос.

Още по темата

Миналата седмица Каменос направи изявление, които влязоха в разрез с правителствената политика. Той предложи сключването на балкански отбранителен съюз, като алтернатива на Преспанското споразумение.

В гръцкия печат още тази сутрин се появиха непотвърдени твърдения, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос, пише БТА.

Сътрудници на Кодзиас са казали пред "Катимерини", че той е бил силно засегнат от нападките на Каменос че е "човек на Сорос", че е "потънал в бюджетни средства" и други подобни.

На вчерашното заседание на правителството Кодзиас е поискал от премиера да внесе законопроект за контрол над секретните бюджетни пера на министерството на националната отбрана (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, докато Панос Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство, партията Независими гърци, е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му.

Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия. Според Каменос този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните,когато има противоречив във властта хората подават оставки. А при нас хем Се плюят хем не подават оставка. Толкова са жалки нашите
2
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
А НАШ ТИКВА КОГА?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, да отбранителен съюз с византийците. С едната ръка по главата те гали, а с другата ..я си вади.