Схема за българско гражданство разбита в Сърбия

Арестувани са четирима за подкупи за неверни документи
Обновена: 2 ное 2018 09:56 | 2 ное 2018 09:10, Елка Василева
22
Схема за българско гражданство разбита в Сърбия
Снимка: архив, Булфото

В Сърбия са арестувани четирима души по подозрения, че с подкупи са уреждали издаването на неверни документи, с които сърби могат да получат българско гражданство.

Това става ясно от съобщение на интернет страницата на сръбското МВР късно в четвъртък, съобщи БНР.

Акцията е проведена от полицията, Отдела за борба срещу корупцията и Специалния антикорупционен отдел на прокуратурата в Ниш.

Арестуваните са служител на общината в Пирот, лекар от Димитровград, още един гражданин от Димитровград и един на град Чуприя. За последните двама се смята, че през последните две години са плащали подкупи на лекаря от Димитровград да издава лъжливи уверения на трети лица, че са преминавали през определени прегледи.

Още по темата

За същите трети лица двамата са предавали подкупи и на служителя на общината в Пирот, за да записва в документите й, че имат български произход. Целта е била тази невярна информация да бъде представяна на българските власти и да се получава българско гражданство.

В съобщението на сръбското МВР не се споменава на колко души са издадени такива неверни документи за посочения период от 2 години.

Информацията за арести дойде часове след като наблюдаващият прокурор по делото за корупционните практики в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Ангел Кънев съобщи, че действия по разследването се извършват и в няколко чужди държави Украйна, Западни Балкани и други.

„Възложили сме на компетентни разследващи да съберат доказателства по наш искания по молби за правна помощ. Те основно са свързани със събиране на документи и със справки от официални институции, предимно общини и църковни общности. В някои тези държави църковните общности издават официални документи, удостоверяващ брак или произход“, обясни Кънев.

Той каза това вчера, след като Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста председателя и главния секретар на ДАЧБ - Петър Харалампиев и Красимир Томов, и сръбския гражданин Марко Стойов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То си имало причина да не ни пускат в Шенген. Ония трева не пасат.
20
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.koruptsia ,prestapnost na vishe darjavno nivo !!! Vizitkata na dneshna Balgaria pred sveta !!! Dneshnite ni polititsi (vsichki do edin ) zaslujavat da visiat po stalbovete ...dokato izgniat !!! Te sasipaha tsvetushta darjava !!! Edin niama osaden za 30 godini "demokratsia " !!! Do edin alcni ,prosti,neobrazovani I koprumpirani !!!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли някоя сфера в която да се разрови и да не излязат свинщини?? Пълна деградация в управленските среди!После Бойко обвинява нас, гражданите че излагаме държавата?!
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да се изкажат и руските граждани в България по тоя въпрос
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбин да се прави на българин НЯМА. Това са българи на който, много властта на сърбите не им е по нрав и бягат. Това , че от българска страна някой се бута в корупцията не е от вчера и днес. Най се засили по времето на ,управлението на БСР и ДПС. 1992г-1998
16
2
 
4
 
! Отговори
NoName преди 5 години
10000 сърби са с адресна регистрация гр. София, ул Леге 7 - МИЛИ ***, НАМЕРЕТЕ СИ ИСТИНСКИ ИНФОРМАТОРИ (а този адрес е подарък от мен за вас)
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата с паспортите е на онзи Божо-доносника който умря.Този божо дето беше соло-тaшaк на Боко-тиквата и дезертира от БСП по заръка на кръга Монтерей.Ето това е ИСТИНАТА!!!
14
1
 
16
 
! Отговори
Цццц преди 5 години
Какви глупости пишат..... Няма сърбин, който да иска да е българин, това са българи, но родени в Сърбия. Само на пазара сърбина може да се държи добре с българин и то за да си продаде стоката, иначе ни мразят.
13
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Разбита,ама маняна ! 50 000 000 ? припечели Шкембо воевода....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах тези гадни холандци! Ние сме си изпълнили всички изисквания за Шенген, а те гаднярите ни бламират! Защо ли?
11
2
 
15
 
! Отговори
шоуто продължава преди 5 години
Гледам новините дават видео от агенцията как полицай изнасят документи и опа зад тях група млади Албанци,водени от посредник влизат в агенцията за да си подадат фалшивите документи!!!за гражданство....
10
2
 
17
 
! Отговори
театър преди 5 години
Ако западни служби не бяха натиснали нашите,този театър нямаше да се случи и всичко щеше да си продължи,тука става дума за ОПГ в която участват много хора и пари.
9
5
 
1
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 години
До ай сиктирТако си мало да стоиш прет Србиjy !
8
0
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
До ай сиктирСърбите си имат своите мотиви да раздухат случая....но още по-лошото е, че ние им даваме много добра причин да вдигнат този шум.Таа...сърбите си гледат своето, но и ние им помагаме доста с нашата алчност и корумпираност.
7
0
 
11
 
! Отговори
Do 2 преди 5 години
До ШАЙКАА, не бе...не знаят изобщо какво става по тези ширини. Ама, хич.Те, нали били гейове всичките...***...не ги разбирали тези наши, мачовски балкански номера.Ясни сме им на всички какви сме крадци и корумпета.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази схема не е разбота още през 2016 година?! МВР и Данс са взимали две години заплати! Какво трябва да е наказанието за национално предателство и за опит да се продаде България?
5
2
 
15
 
! Отговори
СУДЖУКЪТ Е СКЪП преди 5 години
ТЕЗИ ШКЕМБЕТА НЕ СТАВАТ ОТ ВЪЗДУХА.ЕВРО ТРЯБВА ТУКА, МНОГО ЕВРО.ТА ЗАТОВА Е ВСИЧКО...
4
2
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
още един гражданин на Димитровград.....................За пореден път се убеждавам ,че българските журналисти са неграмотни ,купуват си дипломите ! Димитровград държава ли е ,че са писали " гражданин на Димитровград" ?!Един грамотен журналист би написал - жител на Димитровград !
3
2
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
На сърбите много вяра не трябва да се има. Възможно е да е имало и сърби които да са се възползвали, но случая е много удобен за да ударят и по българите живеещи там. На всички е ясно, че сърбите само през зъби признават, че в тези места все още има хора които се считат за българи.
2
4
 
22
 
! Отговори
ШАЙКА преди 5 години
А бе, онези в Брюксел знаят защо не ни пускат в Шенген.Познават си и герберастите и патриотарите.