Скопие издаде международна заповед за арест на Груевски

Искали да бъде арестуван още през февруари 2016 г.
14 ное 2018 10:00,
6
Скопие издаде международна заповед за арест на Груевски
Снимка: архив Reuters

Македонското МВР издаде международна заповед за арест на бившия премиер и почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде агенция МИА.

След получено потвърждение от властите в Унгария и решение на съда бе издадена международна заповед за арест. Международните служби за сигурност също са информирани, че Груевски се издирва, за да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото "Танк" за доставката на луксозния мерцедес, предаде БТА.

Още по темата

От Наказателния съд отхвърлиха обвиненията, отправени срещу тях и информираха, че прокурорът не е поискал досега на Груевски да бъде наложена мярката арест, предаде телевизия Сител.

Специалният прокурор Катица Янева каза, че Специалната прокуратура е поискала Груевски да бъде арестуван още през февруари 2016 г., и до миналия четвъртък изобщо не е имало признаци, че бившият премиер няма да дойде в съда, за да се намери основание повторно да се иска мярката арест, предаде агенция МИА.

Янева каза, че институциите не бива да си прехвърлят едни на други вината за бягството на Груевски и добави, че са използвани всички моменти пред съда за това бившият премиер да бъде арестуван. Прокурорът подчерта, че след бягството ще поискат разделяне на всички други процедури, водени против Груевски и добави, че той ще бъде съден задочно.

Надявам се бързо по дипломатически път Груевски да бъде върнат обратно, каза Янева и изрази очакването, че бившият премиер ще бъде екстрадиран от Унгария във възможно най-кратък срок.

Медиите в Унгария публикуваха подробности за възможностите, които предвижда местният закон за убежището. Процедурата от подаване на молбата за убежище до взимането на решение може да продължи и до 60 дни, но има възможност и за спешна процедура в срок от 15 дни, съобщава Сител.

Македонските власти се надяват молбата на Груевски да получи убежище в Унгария да бъде отхвърлена, а Груевски екстрадиран в Република Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Оногурец преди 5 години
Тоз антички македонец какъв го дърви в Унгария? Не знае ли, че Унгария носи името си от Оногурия (онази проклета "татарска" федерация, които яли доматите с коловете и откраднали всичко цивилизовано от Великата Македония)?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 След 10годишно управление, Груевски разпродаде македонската промишленост/до колкото я има/на Гърция!Утвърждаваше античноста на македонската нация с което я доближаваже до гръцката!Така че колкото и невероятно да е Груевски може да се окаже гръцки агент !
4
1
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Нещо си утваръш млогу устата та Сичко мое стане
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затвор за руските шпиони в Македония.
2
4
 
0
 
! Отговори
албанските преди 5 години
правоверни са много амбицирани. Нали сега са севрно македонци. А псевдобулгарите подкрепят отцепниците,, но нали всичко за благото на ес. Значи всичко е добро,
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски на път от македонските земи към Кремъл.Там ще се образува "светата троица" - Янукович, Сноудън, Груевски !