Нова порция арести в Турция, Брюксел негодува

13 известни граждански активисти и критици са задържани в Турция
17 ное 2018 07:54,
98
Нова порция арести в Турция, Брюксел негодува
Снимкa: Reuters, архив

Подновяването на арести на известни граждански активисти и критици на режима в Турция, предизвика реакцията на Брюксел.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини определи днес ситуацията като тревожна и призова Анкара да пусне незабавно задържаните, както и останалите политически затворници.

“Многократните задържания на критични гласове и продължаващия широкоразпространен натиск върху представители на гражданското общество противоречат на декларирания от турското правителство ангажимент към човешките права и основните свободи и огласените реформи в областта на върховенството на закона и правосъдието”, заяви тази вечер Могерини.

Още по темата

Според Анадолската агенция полицията е арестувала 13 души и издирва още седмина по разследването срещу основателя на гражданската група “Анадолу култур” Осман Кавала, който е в затвора от октомври 2017 г, без да са му предявени обвинения.

Властите подозират, че групата е замесена в масовите протести в Истанбул през 2013 г.

Сред 13-те задържани са деканът на правния факултет на Университета “Билги” в Истанбул и вицепрезидентът на Европейското математическо общество Бутел Натбай.

Могерини и комисарят за разширяването на ЕС Йоханес Хан ще бъдат в Анкара идния четвъртък за разговори с външния и евроминистър Мевлут Чавушоглу, които са част от диалога на високо ниво между ЕС и Турция. Те ще повдигнат въпроса за освобождаването на 13-те общественици, както и на задържаните по-рано граждански активисти, става ясно от декларацията на Могерини.

Визитата идва на фона на засилващи се гласове за спиране на преговорите за членство на Турция, които се водят от 2005 г. В началото на месеца в интервю за германския вестник “Ди Велт” Хан заяви, че в обозримо бъдеще те не могат да завършат и ще е по-честно спрямо Турция Европа да ги прекрати и да ги замени със стратегическо сътрудничество в области от общ интерес като сигурността, миграцията и борбата с тероризма.

За 18 г. преговори Турция и ЕС са затворили само една от 35 преговорни глави и са отворили други 15. След неуспешния опит за преврат срещу Ердоган преговорите практически са замразени. В доклада, с който ежегодно оценява напредъка на Турция по критериите за еврочленство, Европейската комисия заключи, че Анкара се отдалечава от членството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
Ii преди 5 години
Турция до като загине,нашите кокали ще изгният.
42
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Турция загива !************И на коча се клатят ама ... А от България имало масов отлив на капитали, скоро ще ви чакаме на новото летище искат много чистачи на к*нефи даже оня дето се прави на турчин от германия и той може да дойде.
41
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво има да негодува. Стриже ги и ги дои както си иска, защото те си го избраха и му позволиха. И даже като гледам се радват. Мазохисти.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете повече за този турчин, дето е зам шеф на организацията на математиците в Европа. Какво е открил
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До турчин от ГерманияИ колкото и да е тежко положението, все не сте по зле от нас. Тук в БГ нямаме пенсии и заплати, а хората ровят по кофите. Ердо доста неща направи
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До турчин от ГерманияМежду другото по същия начин копаха гроба и на Русия, но руския народ се справи и сега върви нагоре. Не се предавайте защото иначе лошо. Джендърски проповедници не ви трябват
37
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До турчин от ГерманияРано или късно икономическите показатели ще се подобрят, а Турция ще остане независима. Турците просто трябва да устискат, ако не искат да бъдат съсипани от Запада като съседите си. За пример вижте България или Сирия.
36
7
 
14
 
! Отговори
турчин от Германия преди 5 години
До БългаринОт Брюксел няма да накривят шапката на Ердоган , но ще го накарат да оголи още повече и без друго голите дуппета на турците ! Ти следиш ли каква е инфлацията там заради глупавата политика на Ердоган ?! Аз имам роднини там и съм много добре информиран !
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция загива !
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който Ердоган не му харесва потурите феca и в ЕСа!
33
12
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Брюксел негодува". Тия *** ще накривят шапката на Ердоган. Оня ден ги гледах в Европарламента. Банда хeрмафродити. Ако им зашиеш по един ще се разпаднат на съставни части. Турция е НЕЗАВИСИМА СТРАНА ясно ли вие? Кои сте вие да им се месите? Това да не ви е БГ-то? Смешници! Поздрави на комшиите, те не са подлизурковци като нас!
32
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Брюксел негодува". Тия *** ще накривят шапката на Ердоган. Оня ден ги гледах в Европарламента. Банда ***. Ако им зашиеш по един ще се разпаднат на съставни части. Турция е НЕЗАВИСИМА СТРАНА ясно ли вие? Кои сте вие да им се месите? Това да не ви е БГ-то? Смешници!Поздрави на комшиите, те не са подлизурковци като нас!
31
7
 
11
 
! Отговори
Пак ще падне преди 5 години
лирата,
30
9
 
11
 
! Отговори
man преди 5 години
Брюксел е импотентен, Турция го знае и използва
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС да отвори границата си за кюрдите и ще реши проблема с правата им.
28
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатор бил откаде накъде президент избран от народа е диктатор
27
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му харесва Ердоган да бяга в България, Германия или където му е кеф. Тези реват срещу Ердоган ама стискат турския паспорт и стоят там.
26
13
 
16
 
! Отговори
изядоха дървото.... преди 5 години
Той си е диктатор от всякъде ,докъдето може ще мачка народа па после ще го вадят от канализацията като Кадафи, ако народа се вдигне с малко чужда помощ иначе диктатор няма сваляне-винаги печелят от 90% нагоре на изборите и никой не смее да шукне...там ще забравят съвсем скоро светския живот ,колкото повече време управлява толкова повече ще ги стяга ...
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При султана няма тън мън.
24
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган пак разлая кьопеците. Хахаха