Мигранти страдат от "хапещ студ" край Хърватия

Отказват да отидат в осигурените от властите убежища
20 ное 2018 13:00,
50
Мигранти страдат от "хапещ студ" край Хърватия
Снимка: архив Reuters

Мигрантите на босненската граница с Хърватия се оказаха изправени пред още една спънка - лошото време, което през последните дни се настани на Балканите след топлата есен, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Наближаващата зима, която носи със себе си хапещ студ и режещ вятър, правят още по-трудни условията на живот на мигрантите, запътили се към Западна Европа, но останали блокирани в района.

Още по темата

Стотици мигранти обитават импровизирани лагери без отопление и удобства. Някои бягат от войни в родните си държави, а други - от бедност, липса на свобода или на надежда за бъдещето.

Един такъв лагер е този в град Велика Кладуша, Северозападна Босна, едва на километър от строго охраняваната граница. Десетки мигранти прекарват дни и нощи там с надеждата да успеят да преминат границата и да влязат в Хърватия, член на ЕС, която се намира само на хвърлей разстояние.

Като член на ЕС Хърватия може да бъде премината по-лесно на път за по-благоденстващи страни, където мигрантите се надяват, че ще намерят работа и ще започнат нов живот. Много от тях прекарват месеци и дори години по пътищата.

След продължителното пътуване мнозина нямат зимни обувки, топли чорапи, шапки и ръкавици. Те се увиват в одеяла, а лицата им едва се виждат. По обяд се нареждат за топло ястие, осигурявано от благотворителни организации. Хранят се сред осеяни с отпадъци палатки, направени от найлон, въжета и кашони. Нощем се събират около огньове, за да се греят или да готвят. Някои казват, че ръцете им са посинели от студ и не знаят какво да правят.

Властите се затрудняват да настанят мигрантите, които пристигат в Босна - страна, която все още се възстановява от етническата война през 1992-95 г. Някои мигранти отказват да отидат в организирани от държавата лагери с надеждата, че може да извадят късмет близо до границата, отбелязва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И те са хора, нека не бъдем лоши. Незнаем какво им се е случило, да не дава Господ!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сърцераздирателнопрез ден ни пробутват подобни статии
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да са щастливи, че не ги хапят граничарски кучета
36
0
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И какво ни интересуват нас, нормалните хора, неволите на навлеците?
35
0
 
31
 
! Отговори
Пенчо Питанката преди 5 години
Вж. снимкатаАбе уж студът ги хапе, пък се разсъблекли по ризи и тениски с къс ръкав. Якетата на топка до тях, или на вратовете им.Гърбините им широки, загладени - не ще да е от глад, а?
34
0
 
46
 
! Отговори
Еврика! преди 5 години
Да питам в Бангладеш има ли война? В Пакистан? Ами в Мароко? Защото половината мaмуни идват от там! Дори в Сирия войната отдавна свърши!! ИД бяха победени! Това, дами и господа, е планирана инвазия! ПЛА-НИ-РА-НА! Никой вече не може да ме убеди в противното. Никой! Меркел е пионка, типична гедерейка с досие и държана на каишка с компромати. Подозирам, че зад всичко стоят могъщите еврейски кланове! Целят подмяна на европейските народи!! Вижте само Лондон - няма вече англичани + кмет паки. Потрес!
33
0
 
25
 
! Отговори
не са познали преди 5 години
До Звучи красивоСтрува си, ако може! За мен това беше шок от положителни емоци и възприятия - чистота, ред, отзивчиви и приветливи хора...И изобщо няма да им се отвори парашутът на тези с хапещия студ ;)Хърватите са много изпатили от етническите "въпроси" и отстояват това, което са постигнали - не само емоционално, но и като държавна политика.
32
0
 
32
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Ами техният лек е много лесен - обратно в къщи на топло !!
31
14
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
не разбирам защо никой не бяга към благоденстваща и приятелска русия а към лошия и прогнил запад???някой симпатизант на путин ще поясни ли моля?
30
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм чул в Босна и Херцеговина да има война? Защо не стоят при своите събратя? Кеф ти джамийки, кеф ти баклави! Защото тези са на мисия, на поход! Имамите и евреите ги подстрекават да търчат на Запад, да ислямизират! Само мъжете имат право да се чифтосват с християнки, обратното е забранено. Целта е ислямизация.До Ангела МеркелБабо Меркел, ти си престъпница, участваш активно в трафика на хора и лобираш за нелегалното прекосяване на граници от безброй муслими. Ще те съдим в Хага някой ден!
29
0
 
22
 
! Отговори
Звучи красиво преди 5 години
До не са позналитвоята история, направо се размечтах. Впрочем всеки, който е бил там разказва същото. Вече се чудя дали да не помисля да си изкарам там старините (има време дотогава, но ако след години още има Европа, с която сме свикнали, то тя ще е там и в Унгария).
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Афика е топло. Климатът не е подходящ за имигрантите. Ще развият много болести от европейския климат.
27
1
 
37
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 5 години
О, не! Моите гости!!! Ще се оплача на хърватската президентка, че не може така! Не е либерал-джендърско! Къде е моето любимо Дойче Веле да напише гневна и сълзлива статия по въпроса? На баба умните драскачи!
26
7
 
17
 
! Отговори
... преди 5 години
Адееее, отидоа хубавите хърватки.....
25
1
 
40
 
! Отговори
мак преди 5 години
Защо отказват по-добри условия? Защото в организирания център има някакъв ред и правила, които трябва да се спазват, пък и по-трудно е да прегазиш границата. Кой тогава им е виновен, че търпят несгоди? Хранят ги, не ги депортират веднага, но те пак имат претенции.
24
2
 
48
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Като им е студено да се връщат по пясъчните дупки от които са изпълзели! Източна Европа не е концерт по желания. Гнусни и нагли лицемери са това! Нямат документи за самоличност, но имат телефони и пари! Престъпници, изнасилвачи, терористи, мразещи европейците и на поход по превземането на Европа! Поклон пред Св. хан Тервел, Ян Собиески и Карл Мартел! Дано не гледат какво се случва с нашата цивилизация! Дръжте се братя хървати, не ги пускайте при никакви обстоятелства!!!
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба Шмъркъл няма ли да излезе отново и да обяснява как ще се справи?
22
2
 
39
 
! Отговори
евродебил преди 5 години
Не знам за тези мигранти, но скоро нашите (древно индийските) ще станат повече от нас и ще ни принудят всички ние да станем мигранти. И ден не минава без някой *** да е обрал, пребил, заклал, наръгал или сгазил с МПС някой българин. Вече не се търпи, но никой не го е жал за нас и дори ни баламосват, че има растеж и става все по-добре и текат реки от мед и масло.
21
1
 
43
 
! Отговори
не са познали преди 5 години
В Хърватска нито един такъв не видях! Даже и от другите ...., ама никакви! Повярвайте, достатъчно дълго пребивавах там преди година и нещо.Само на един плаж три женски продаваха *** и парцали ходейки (изтръпнах да не са от нашенските, румънски се оказаха), но моментално ги прибраха три полицайки...Представяте ли си? - ЖП-гара, автогара и нито един от онези, заради чието споменаване трият коментари.
20
1
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Да мрът!!!