"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!

Край Провадия ще бъде построена компресорна станция
22 ное 2018 08:50,
242
"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!
Снимка: Reuters

"Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, пише в днешния си брой руското издание "Комерсант".

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

Още по темата

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише "Комерсант".

Км момента новината не е потвърдена официално от правителствени източнице на Кремъл и Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко си ти...продажен
178
13
 
9
 
! Отговори
Малко са ни преди 5 години
Лукоил та сега и Гъзпром ще ни грабиНе ви щем ни меда, ни жилото е казал един велик български възрожденец.
177
11
 
7
 
! Отговори
За султана преди 5 години
Цената е 100 докарва за метричен тон, за нас 400Аре у лево, руски изедници
176
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми казваше: Никой не по-голем от лебо !И както се вижда, Путин също !
175
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До202Тихо уЕе РОБ !Не бил съгласен :)
174
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До205. Каде се е чуло ивидяло . Руснак да плаща на българин.Няма такова нещо. Руснака много дава и накрая всичко взима
173
7
 
8
 
! Отговори
Наско преди 5 години
Супер! И ние малко далавера да видим от това че се дупим на руснаците толкова години.
172
20
 
7
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 5 години
Не искам нищо турско да преминава през България! Пет века стигат!Хайде сега други да се пробват!
171
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де, само че с малката подробност, че Газпром след като докара тръбата до границата, повече няма ангажимент за прекарването на 484км тръба от Провадия до Сърбия, плюс 2те компресорни станции, за $1.6млрд. Това трябва да направи Булгартрансгаз, ако иска да взема таксите. А те ще са 2.6 пъти повече от тези $274млн, които вземат сега за 17те млрд.м3, идващи от Украйна.Тоест, вместо на Украйна, руснаците ще плащат на България. А дали нашите "началници" ще ни разрешат това, ще видим.
170
6
 
11
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
169
8
 
7
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
И един върху друг да се качат двата пекинези,пак не могат да стигнат Бойко!
168
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не сме съгласни,Вутин и ЕрДогиДог ще трябва да продължат потока в друга посока!Към Сауди Арабия да си продават газа!
167
5
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
То когато трябваше Българските политици да се обединят срещу Хилъри и да си извоюват тръбата, те се драпаха. Пичове, Боко вдигна красивите и умни чиновници на жълтите павета, пък БСП и ДПС дръпнаха столчето на Орешарски. Помним кое как беше. Сега пак ни пускат по телевизия и радио мнението на Трайчо Трайков. Това компотче не е ли в ареста.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 196 То според теб излиза, че ние обикновените хора ни се дублират управниците. С еднакви властови закони. Имаме си руски, турски и български. Който се правят на територията ни, така, както им хареса в Москва, в Анкара, в София.
165
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малкия пърха като пеперудка покрай бай Ердоган щото от него нищо не зависи Европа ще реши Въпрос на пари на мнооого пари не рубли
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сиренето с евро "приеме нашите Европейски условия"ХАХАХАХАХХАХАХААХХАХАХХААААААААААААААААА.....................
163
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сиренето с евроBOIKO DORI NE ZNAE ZA TRABATA, RECHAVAT PUTIN I ERDOGAN.
162
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета какво се пише тук и недоумявам, как може тази държава да е родила толкова невежа челяд. Турски поток се разклонява в морето и едната тръба отива в Турция а другата приема част от трасето на ЮП и влиза в БГ. Провадия знаете ли къде се намира? Или ще копаме покрай цялото Южно Черноморие за да стигнем до Провадия!!! Транзита по тръбата към нас ще е изцяло ангажимент на Газпром и БГ, а другата си е на туция. anladın mı? или панемаеш?
161
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Транзитните такси на ЮП не щяха да са 800 мл на година, нито дори 400, даже и 200 не са. Иначе нямаше да се говори за 22 годишен кредит, а за 10 г. Щяхме да получаваме около 120-150 млн, за които не си струва да се поемат рисковете да станем Донбас-2...
160
13
 
10
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
Каква хубава помпена станция щяхме да имаме...от Камчия до Варна щеше се се чува бумтенето. А хубавия плаж на Паша дере (един от най-хубавите по черноморието), щеше да се напълни с работници с ватенки...там щеше да излиза тръбата на Южен Поток