Зимата дойде – дърва и въглища горят, на Балканите се душат

Колко са издръжливи белите дробове на хората?
Обновена: 6 дек 2018 21:01 | 6 дек 2018 20:00, Елка Василева
107
Зимата дойде – дърва и въглища горят, на Балканите се душат
Снимка: Reuters

Продавачите на пречистватели на въздуха са единствените, които потриват ръце: зимата е дошла, градовете на Балканите се задушават, отровени от колите и въглищата за отопление.

Фуад Пърняворац, астматик на 69 години, се е качил на планината Требевич над Сараево, "за да напълни белите си дробове с кислород". "В града е ужасно, невъзможно да се диша, да се излезе на разходка. Аз кашлям непрекъснато, задушавам се", споделя той.

Градът е скрит под бял облак, от който се подава само телевизионната кула на хълма Хум. Хиляди комини пушат, за да се отопляват с въглища или дърва 100 000 домакинства в града, в който ежедневно се движат 150 000 коли, чиято средна възраст е 18 години.

Проблемът е регионален, пише Франс прес. Във вторник специализираното приложение Ер Вижуъл поставяше македонската столица Скопие на трето място сред най-замърсените градове в света, а Сараево се нареждаше на пето място, преди Делхи. Постоянно присъстващи в тази класация веднага щом паднат температурите са също Белград или Прищина и двете й електроцентрали на въглища, построени по времето на комунизма, които са колкото решаващи за производството на електричество в Косово, толкова и токсични за атмосферата.

Пет града на Балканите фигурират сред десетте в Европа с най-висока концентрация на фини прахови частици, според класация от 2017 г. на Световната здравна организация: Тузла /Босна/, Плевля /Черна гора/, Скопие, Тетово и Битоля /Македония/.

Икономическата и човешката цена на това е ужасяваща. В проучване от 2016 г. Световната здравна организация посочи, че през 2010 г. атмосферното замърсяване е причинило смъртта на 37 000 души в района на Западните Балкани /за 23 милиона жители/, което е шест пъти повече, отколкото във Франция пропорционално на населението. Оттогава никаква структурна мярка не е била предприета.

Според документ на ООН от януари 2018 г. в Босна и Херцеговина "44 000 години живот са изгубени всяка година" заради атмосферното замърсяване. Цената на това представлява "над 21,5 процента от БВП" в изгубени работни и учебни дни, здравни разходи и други.

"Пречиствателите на въздуха се продават като топъл хляб. Хората изпразват портфейлите си, за да дишат чист въздух поне вкъщи", казва Ванко, продавач от Скопие - разположен също в котловина. Оборудването струва 400 евро или около една средна заплата. Но жителите "дори взимат заем, за да си купят пречиствател", "най-вече семействата с деца", посочва 48-годишният Ванко.

Македонското министерство на здравеопазването обяви раздаване на 43 000 маски на хронично болни. Жане Димески, активист на гражданското сдружение "СТОП на замърсяването на въздуха", вижда в това "по-скоро краткосрочен отговор, отколкото сериозна борба срещу замърсяването".

В Сараево, град с 340 000 жители, където общественият транспорт е в окаяно състояние, е отчетена в началото на декември средна стойност на фините прахови частици от 320 микрограма на кубичен метър и пикови стойности над 400 микрограма на кубичен метър. "Мисля, че няма сега друг град в света, където има 400 микрограма прах на кубичен метър в продължение на дванайсет часа непрекъснато", казва Мартин Тайс, босненски специалист в областта на качеството на въздуха.

Но на общината й бяха нужни четири дни, за да ограничи движението на колите. Училищата не бяха затворени въпреки призива на родителски асоциациии.

В Скопие 56-годишна начална учителка Весна Делевска също описва "непоносима" ситуация: "За тридесет години стаж като учител не съм виждала никога толкова деца да кашлят и да се разболяват. В най-лошите дни много от родителите дори не изпращат децата си на училище".

Според специалисти и активисти трябва да се вземат основни мерки, да се ускори преход към преминаване на отопление с газ, да се задействат държавни помощи. Но страните от Балканите са бедни и осъзнаването е закъсняло.

Анес Подич, отговорен представителка на босненската асоциация Еко-Акция, критикува "престъпна безотговорност на властта". "Някой е преценил, че белите дробове на жителите на Сараево са пет пъти по-издържливи от тези на /жителите/ на Париж", изтъкна иронично той в интервю наскоро, намеквайки за нивото на тревога, определено на 80 микрограма на кубичен метър във френската столица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да спрат "Мариците" Те са основният замърсител. Но няма да ги спрат защото на никой не му стиска тъй като знаят на кого са.
74
0
 
3
 
! Отговори
Пенчо преди 5 години
Себестойноста Ел енергията от атомната централа е около 5 ст но европейските ни братя решиха че трябва да ни се продава на европейски цени,скоро и на сушени фашкии ще се топлим
73
3
 
9
 
! Отговори
Нищо , нищо... преди 5 години
КАТО ИЗСЕЧЕТЕ ГОРИТЕ И СПРАТ ВЪГЛЕДОБИВА , ШЕ СЕ ТОПЛИТЕ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИФАШКИИ!ХОРАТА ВИ ПРЕДЛАГА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ....НЕ ИСКАТЕ!ЦЕЛА ГЕРМАНИЯ Е НА ВЕИ.....СКЪПО БИЛО!ИМА ДОБРИ КЛИМАТИЦИ...БИЛИ ВИ СКЪПИ!ОТ 40-ГОДИНИ СТРОИТЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....ОСТАНА САМО ЯМАТА И ВЕЛИКИТЕ ПРИКАЗКИ.ВСЕКИ СИ ПАТИ ОТ ГЛАВАТА !А БЪЛГАРИТЕ ....ЩОТО ИЗОБЩО НЕМАТ АКЪЛ!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123Ами бъркай в джоба и плащай за подмяна на отоплителната инсталация на всяка къща на дърва и въглища, така после ще легнеш спокойно дори с паркиран мотор в хола
71
0
 
4
 
! Отговори
ШИШО БАКШИШО преди 5 години
Бъдещето е в каляски,каруци, файтони ,талиги животинска тяга.Там е истината.Автомобилите нямат бъдеще.Тровят въздуха
70
1
 
8
 
! Отговори
Бисер преди 5 години
Сто години се топлехме на ВЪГЛИЩА сега като исякаха горите пречим
69
4
 
3
 
! Отговори
Не хитрувайте преди 5 години
От аутомобиларето идва замърсяването,не лъжете хората,Ако така върви,200 год,и с нас и планетата АУТ
68
1
 
5
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Предполагам, че Топлофикация не иска да им прокара парно, защото са къщи и им е неефективно. Това съм го срещал на много места в София, например в ж.к.Люлин. В този смисъл хората там имат избор - дърва, въглища или и двете. Не всичко, което ти си мислиш, че хората го парвят, за да са на далавера, наистина е така. Така мислиш от незнание.
67
0
 
8
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 5 години
нагли престъпници на власт в София ликвидират показно Българския народ. крадат милиарди киловат часа електроенергия изнасят я чрез партиини фирми за без пари или най много по два цента на киловат час а на народа оставен без пари я продават по 23 стотинки за киловат час. оставят народа без отопление..наглеците оставиха милиони българи без пари
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в топлофицираните квартали някой решава, че му е по- далавера да се топли на въглища и го прави? Това поне да се забрани. В Иван Вазов няколко къщи на въглища съсипват пейзажа и не може да отвориш прозорец. Защо ще имат избор като са топлофицирани? После с парите за доктори държавата се ощетява многократно.
65
1
 
1
 
! Отговори
има нашествие преди 5 години
НАй тежки увреждания на въздуха нанася острия електромагнитен смог и белите високо вредни скенери вкл инсталирнаи на автомобили или като улични лампи.Извънземни нашественици ги ползват за трайно повреждане на милиарди кубически километри въздух и важни охрани.. Инересно е сега че следят бавни цели вкл пешеходци и велосипедисти.. декодират човеците като бойна сила за ползване за разрушителна за Земята война .ползват милиарди разпространявани с зарибяване смартфони JSM skaneri wkl beli led
64
10
 
10
 
! Отговори
123 преди 5 години
Балканите сме бедни и примитивни в мисленето.Голяма част от отопляващите се на дърва в градовете не го правят от безпаричие, а защото мислят че така е по-топло и по-добре."Дядо ме се е топлил на дърва , баща ми също и аз ще съм така"-закостенялост в мисленето.В цяла Европа и Америка е забранено отопление на въглища и дърва,Русия е на газ , а ние си тровим въздуха и сечем горите.21 ВЕК СМЕ ,СЪЗДАВАТ СЕ НАНОТЕХНОЛОГИИ,ЛЕТИ СЕ В КОСМОСА , А *** СЕ ТОПЛИ НА ДЪРВА!!!УЖАС!!! ПИСНА МИ ОТ САЖДИ!!!
63
1
 
11
 
! Отговори
Владо преди 5 години
До 73Една комшийка на село,наскоро преселила се от града,пък се оплакваше,че сутрин петлите кукуригали,а кучетата лаели...Та угодия няма.В селата живеят много по-малко хора и разстоянията между обитаемите къщи са големи,а и има гори,така,че въздуха е несравнимо по-чист от градския
62
1
 
9
 
! Отговори
Ром преди 5 години
Я се отоплявам с горене на гуми,оти нема пари за дръва и ***.
61
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
По селата въздуха също е силно замърсен заради отоплението, но поради по-малката си площ, въздуха бързо се изчиства от вятъра. Както казваше една позната наскоро живееща във вилна зона на 5 км от София - съседите ме издушиха с тяхното отопление на дърва.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох доста мнения и...май наистина е по-добре да се живее в някое село.Дори във Варна въздуха не е добър.
59
1
 
1
 
! Отговори
помАГАТ преди 5 години
дървата и въглищата помпат обемно специфична защита наричана ХОМОСФЕРА.ПОдават важни сигнали за обитавани от домашни хора региони . в рядо населените вече български села и градове дървата дават незаменима укрепваща климата информация при горене. Заради тежки увреждания на климата с нагло вредна човешка техника произвеждана под вражески контрол има готовност за вулканични изригвания
58
1
 
1
 
! Отговори
ИМА ЕМС преди 5 години
У нас масовите убиици чрез престъпници на власт увреждат тежко въздуха с дигитално терористична видео терор техника вкл с тн цифровизация на ефира. подобни тежки увреждания на въздуха с е лекуват трудно. за първи път в Европа тежки увреждани я на въздуха с електромагнитен смог са засечени преди много години в Германия
57
3
 
3
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 5 години
обсебени с наркотици от масови убиици терористи на власт в Евросъюза принудиха стотици милиони водачи да увреждат тежко въздуха с включени фарове през деня. У нас уврежданията са жестоки заради милиони холограмни оръжия лепени на предни стъкла на автомобили въпреки изрична забрана на закона. тежко увредени обеми до 4500 м се пълнят с остро токсичен газ с цел лечение на биосферата
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука като ви чета повечето, май живеете още в 90те. Климатика имал влага,дървата били евтини.....един кубик е 90 лв. и си роб на едно кюмбе 5 месеца.....Почти всички заведения и магазини са на климатици и е супер жега, без влага . Тука дърварите за влага ще говорят,при уред който изсушава въздуха на режим отопление.