Косово и Сърбия – на прага на търговска война

Политическото решение е да продължи диалогът, каза д-р Боби Бобев
10 дек 2018 22:44,
7

Косово и Сърбия са на прага на търговска война, а в близките дни се очаква Прищина да въведе нови рестриктивни мерки с икономическа насоченост срещу Белград.

Бившият посланик на България в Албания и Косово д-р Боби Бобев каза пред Bulgaria ON AIR, че Сърбия се стреми да докаже, че Косово няма правата на държава и не може да членува в международна организация. В същото време Сърбия е най-големият търговски партньор на Косово. Най-големият импорт е на електрическа енергия - над 12%, на второ място са безалкохолните напитки, на трето - бензинът.

В предаването "Денят ON AIR" той цитира изказване на Федерика Могерини, че ЕС настоява категорично диалогът между Прищина и Белград да продължи. По думите му очакванията за 2018 година са били много високи, но се е случило точно обратното - период с много негативизъм и събития, които са нагнетили напрежението между Сърбия и Косово.

"Изведнъж се предприе ход, който ще бъде негативен и в двете посоки", подчерта той и обясни, че месечно Сърбия губи десетки милиони, а Косово вече усеща повишаването на някои цени.

Д-р Боби Бобев отбеляза, че абсолютно никой не е подкрепил мерките на Косово освен Албания.

"Влизаме в омагьосан кръг, в който решението е чисто политическо. Политическото решение е да продължи диалогът. Създаването на косовска армия ще донагнети напрежението", каза още гостът в студиото.

Бобев завърши с думите, че не се изключва възможността ЕС да подкрепи идеята за коригиране на границата между Косово и Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 проблема е че си по-прав отколкото мислиш това което си написал е обобщение не за турците а за тях плюс 73 процента от населението на планетата а сега екзистенциалния въпрос всички тия три милиарда *** какво да ги правим само за геноцид стават и за тестови мишени но ни е забранено ние християнските страни по света трябва да търпим идиотиите на алаходупци и диваци в името на хуманноста а те хуманно ни теглят по една.
5
0
 
3
 
! Отговори
помни се само истина преди 5 години
Бедите идват от североизток които водят хибридни войни и не желаят обединени Балкани с мераци за окупацията им при първа възможност
4
4
 
21
 
! Отговори
Помнете преди 5 години
Запада отвори кутията на пандора с Косово и от там ни чакат само беди.
3
1
 
12
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
2
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма Косово. Има Сърбия. За какъв диалог става дума? Косоварите да се изнасят в Албания и да освобождават сръбската територия.
1
13
 
17
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Косово е едно петно на картата и колкото по-бързо бъде изчистено, толкова по-добре. Ще назрее момента.