От Гърция: "Македонски език"? Национално отстъпление!

Кириакос Мицотакис: Сега г-н Заев ни размахва пръст
10 дек 2018 07:22, Елка Василева
33
От Гърция: "Македонски език"? Национално отстъпление!
Кириакос Мицотакис. Снимка: архив, Reuters

И друг път сме казвали, че признаването на "македонски" език и на "македонска" националност е едно национално отстъпление, което никое друго гръцко правителство не е правило, заяви лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис на партийна проява в пелопонеския град Триполи, съобщава "Катимерини", като се позовава на агенция АНА-МПА.

Още по темата

На срещата Мицотакис заяви: "Г-н Ципрас каза "да" там, където много от предшествениците му казаха "не". Там, където Константинос Мицотакис каза "не", там, където Константинос Караманлис каза "не", там, където Андонис Самарас каза "не", господин Ципрас каза "да". По този начин позволи на г-н Заев сега да ни размахва пръст и да ни казва: Каква Северна Македония? Ние сме "македонци", говорим на "македонски" език и утре ще настоява този "македонски" език да се преподава официално и в родината ни“.

Отговарящият за въпросите на външната политика в Нова демокрация Йоргос Кумуцакос пък заяви в интервю за вестник "Риълнюз", цитирано от агенция АНА-МПА, че партията му няма да подкрепи Преспанското споразумение нито в този, нито в следващ парламент и че единственият изход от ситуацията са нови преговори за намиране на взаимноприемливо и трайно решение, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Elladara преди 5 години
Niakakaf dreven natpis na" makedonski ezik"???razbira se tse niama!!!fsitko e napisano na starogretki...za tova stiga ste pisali glyposti....niamat nikakvo pravo na ime makedonia....
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както има Американски Английски, така може да има и Македонски Български, но само Македонски НИКОГА!
28
2
 
14
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Ами те нали са същите *** андрешковци като нас? Нахалството им е безкрайно, сега е етапа където си показват "истинското лице" и извършват предателството. Нашите подписаха един договор с тях от мързел и мърдясване българско, никой не го е чел както трябва. И до нас ще стигнат базирано на разни точки по договора, но за щастие Македония си е една плюнка, която няма реална власт и военна и икономическа мощ и никоганяма да има. Ако има конфликт в региона ще бъдат пометени по-лесно и от България
27
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция е измислена колкото Македония. Гръцка държава за първи път е създадена през 19в. когато великите сили отцепват парче от Османия от романтични сващания, че това били древните гърци и трябвало да си имат държава. В античността древните елини са били множество племена, които са се мразили и са воювали помежду си. После ги завладяват римляните, а впоследствие империята е разделена на Западна и Източна (Византия). След това идват турците. Днешните гърци са византийци.
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 24 Ти пък много знаеш. Всички тези, които си ги изброил, са говорили гръцкото койне, значи матерен език им е бил гръцкия.Даже и траките. Не може съвременните фиромци, с имина като, синиша, небойша, неманя и прочие славянски имена, да се родеят с древните елини, към които спадат и македоните. Славяните са натрапници по тези земи, докато ние българите сме с договор, сключен от великия ни кан Аспарух с Константинопол през 681. Ние сме законно.
25
5
 
9
 
! Отговори
*** преди 5 години
И тез и онез искат да присвоят името, което не принадлежи нито на едните нито на другите. Понеже Александър Велики е помагал много на гърците, те са го обявили в кумир, но и присвоили името на древната държава за област в северна Гърция. Какво толкоз: област.Македонците пък като населяват част от земите на древната държава, решили, че ще се казва Македония. Държава Македония.Дърлят се като малки деца. И без това дедите на днешните Северно-македонци са българи, върви им име Македонска България.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята се забавляваПо времето на Филип и Александър македонците са се мъчели да се изкарат елини и така се представяли. Но елините са ги третирали като полуварвари (въпреки че езиците им са били достатъчно близки за да се разбират) и никога не са ми разрешавали да участват в Олимпийските игри, които са били само за елини.Сега една група южни славяни се мъчат да се изкарат македонци, твърдейки че македонците не са били елини, а гърците твърдят че македонците са били елини.Смях
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 23:Добре е да вземеш и се поограмотиш малко по въпроса,какви са били "древните гърци",като започнеш с това,че в древността "гърци" и "гръцка държава" е нямало!!!Местата,на цяла сегашна Гърция и по-голямата част от Мала Азия(сегашна Турция),са били населени от трако-п(б)еласгийски племена,групирани в градове-държави и изредените от теб македонци,спартанци,мирмидонци,са част от тези народи,а йонийци и ахейци,са сборни понятия на народите населяващи земите,наречени Ахайя и Йония!!!
22
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПиринДревните македонци, са си чистокръвни гърци, като ахейците, мирмидонците, йонийците, спартанците, данайците и мн. други. Самото име македония е гръцко, както имената Александар,Филип и всички останали. Така че, македоните са гърци.
21
14
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
До анонимно. И аз нямам нужда от вашата България,вече съсипана от подскачане и демокрация
20
5
 
6
 
! Отговори
Пирин преди 5 години
До Анонимен 17 Ако античните македонци са претопени от друг народ от кого са претопени ? От гърците, от римляните, от прабългарите или от славяните ?
19
7
 
27
 
! Отговори
индивида преди 5 години
бойка методиев борисов извърши НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО С ПОДПИСВАНЕ НА НЯКАКЪВ ДОГОВОР ---време е цацаров да се събуди..стига спане....не наспали се този прокурор
18
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има- няма македонски език....писна ми вече.Кога ще спрем да се занимаваме с тях и да си гледаме нас. Както е тръгнало скоро и нас няма да ни има,а ние в тях сме се вторачили.Ясно е че това е въпрос на сериозна външна политика,но едно трябва да разберем завинаги...македонците не ни искат и никога няма да сме едно с тях..Това е голата истина.
17
15
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Позицията на България от самото начало е незащитима. Да се твърди че македонски език не съществува защото бил твърде близък до българския е безсмислено. Кое е език и кое диалект е повече политическо решение отколкото научно.Гърците казват: Ако македонците наричат Александър Македонски, а не Прамакедонски, значи той е говорил на македонския език, който е бил близък до гръцкия. Ясно и логично. Да си изберат сегашните ли са македонци и тогава старите са северногърци или старите са, а новите не са.
16
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какъв е автохонният език на Александър Македонски?Според сръбския "македонизъм", и Александър, и Самуил, и св. Климент Охридски и Митре от Скопие говорят един и същ език; според историците и лингвистите, македонците като етнос, история и култура са изчезнали и/или постепенно претопени от други етнически общности, чиито езици нямат нищо общо с този на древния народ.За да угодим на НАТО и ЕС, трябва да изкопаме кокалите на който ни заповядат, да му изфабрикуваме история, култура, наглост...
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО bolbovЗнаеш ли, България няма нужда от теб.
14
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ И ЗАХАРИЕВА ПРОДАДОХА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, ЗА ДА УГОДЯТ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ.
13
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има език, говор, наречие, диалект. Макетата говорят диалект на западните шопски говори. Това е толкова абсурдно, колкото и Варненци да кажат, че говорят техен си език. И нали знаете какво става ако изкъпеш македонец? Чист българин и много *** вода. Тия са някаква пародия на пародията.
12
30
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Господа стига сте ни занимавали с разни цар Борисов и и комунисти от 20 век.Светът се движи днес от уеднаквяваща идея за да оцелее.Скоро национални расови и езикови различия ще потънат в бездната на миналото.Ще има един език и свят без граници.Разни националисти пати диоди ще отидат по зоокътовете да ги гледат децата наред с другите примата.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"македонски" език и на "македонска" националност...........Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха