Военна или политическа операция планира Турция в Сирия?

Тя ще е третата след "Ефратски щит" и "Маслинова клонка"
13 дек 2018 13:00, Елка Василева
26
Военна или политическа операция планира Турция в Сирия?
Снимка: архив, Reuters

"Операцията на изток от Ефрат започва до дни" (в. "Анаюрт"), "След няколко дни сме там" ("Тюркие"), "Започва третата операция" ("Йени шафак"), "Обратно броене" ("Йени месаж") - това са някои от заглавията в турските вестници тази сутрин по повод изказването, направено вчера от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, относно планирана турска операция в Северна Сирия, на изток от р. Ефрат. Ердоган подчерта, че целта на операцията в никакъв случай не са американските военни, които се намират в района.

В. "Айдънлък" цитира мненията на военни експерти, които смятат, че планираната операция няма да бъде разгърната, а ще се фокусира върху конкретни места.

О.р. адмирал Сонер Полат е на мнение, че "никое правителство не би могло да остане прост наблюдател на предателството, извършвано на изток от Ефрат". "Тази операция е най-оправданата операция в света", казва той.

Според о.р. ген. Беязът Караташ операцията ще бъде точкова, като по негово мнение действията по суша трябва да бъдат подкрепени и от въздушни удари. О.р. ген. Исмаил Хаккъ Пекин също не смята, че операцията ще обхване целия район по границата източно от Ефрат. По думите му ако Турция действително предприеме такава операция, би било от полза да осъществи контакт със сирийското правителство.

Още по темата

"Политическа" операция" - така нарича опозиционният в. "Джумхуриет" плановете на Ердоган за района, източно от р. Ефрат. Вестникът дава думата на о.р. ген. Али Ер, според когото Турция е решила да действа, осъзнавайки, че е изправена пред проблем с оцеляването. Според него обаче предвид настоящата зима и условията в региона една операция не би била проста задача. "Не е извършена подготовка. Една операция не се започва, като просто бъде обявена", казва той. Според Ер наближаващите през март местни избори също навеждат на размисъл относно подбора на момента за извършването на операцията.

Проправителственият "Йени шафак" напомня, че това би била третата операция на Турските въоръжени сили в Сирия след "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". "Президентът Ердоган показа, че Турция вече не може да търпи тероризма на подкрепяната от САЩ ПКК и определи датата: До няколко дни започваме операция за освобождаване на района на изток от Ефрат от терористичната сепаратистка групировка", пише вестникът.

Според "Гюнеш" Анкара е дала да се разбере какво мисли за тактиките по баламосване от страна на САЩ. "След Ал Баб и Африн и районът на изток от Ефрат ще бъде прочистен от ПКК", отбелязва изданието.

Анкара разглежда подкрепяните от САЩ Сили за защита на народа (СЗН) като организация, идентична с ПКК - Кюрдската работническа партия, която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава, пише БТА.

СЗН са водещата групировка в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират почти цялата територия на изток от Ефрат. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, с които си партнират на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
соПияница преди 5 години
Дали военно или политически терористите отекоха в канала...
14
2
 
2
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
До ще бяга аскера... То и тръмпича е много добър срещу хора без оръжие..............
13
6
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТУРЦИТЕ /С ВСИЧКИТЕ ИМ ДОБРИ КАЧЕСТВА / ПО БРОЙ СА ПО -МАЛКО ОТ КЮРДИТЕ ? КЮРДИТЕ В ДЪРЖАВАТА ТУРЦИЯ СА 15-20 МИЛИОНА / СПОМНЕТЕ СИ НАЙ-ПРЕМИЕРА ИМ ТЮРГУТ ЙОЗАЛ- КЮРД/ ПЛЮС КЮРДИТЕ В ИРАК 10 МИЛИОНА - ПЛЮС КЮРДИТЕ В СИРИЯ 5 + МИЛИОНА ..И В ИРАН- И ...В ТУК И ТАМ !?!? В ИРАК /ПО БРИТАНСКИ МАНИЕР /ГИ РАЗДЕЛИХА НА ЧАСТИ И ПРОТИВОПОСТАВИХА ЧРЕЗ ПАРИ И ЗА ПАРИ ! ЗА КИТАЙ И РУСИЯ Е ЗЛАТНО ПОЛЕ ЗА ВЛИАНИЕ И ВЪОРЪЖАВАНЕ !!!
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сме завиждали на Турция ами я се стегнем и ние с кво ни превъзхождат-бачкат.Така от злоба ще умрем може и услуга да им направим.
11
14
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Що се касае до тая велика операция на милионната турска армия-пълен майтап.както казва един колега тук Мюмюните ще настъпят мотиката.Там в тия области те просто няма с кого да се бият-както се казва на умрело куче нож вадят.Има няколко десетки кирпичени села и една фантомна партизанска армия от кюрди на тротинетки.Самолетите ще разрушат няколко кирпича .А една бомба само е няколко десетки хиляди долара.Зависи.Ще се похарчи около милиард и туркестанците ще наджапат яко в калта.яко.
10
20
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Анонимния туркестанец МюмюнАбе *** турскиМозъка ти е като на катеричка.Тия мостове и тунели за които говориш са ви построени от запада на заем.Турски са само чакъла ,пясъка и общаците на обектите.Ако и това не знаеш и се гордееш ,значи си пълна амуджа.Само погледни в Дискавъри кои са проектантите,инжинерите и кои са общаци.Аха-и тия мостове не са турска собственост.Ще са след изплащането след около 60 години.Будалар туркалар платен турски ***.Ай стига турска пропаганда
9
26
 
16
 
! Отговори
ще бяга аскера... преди 5 години
Аскера е много добър срещу хора без оръжие ,ама ако ядоса Тръмпича може да види 40-млн кюрди перфектно въоръжени със страхотен боен дух. Имайте в предвид ,че турската армия действа най- вече с командоси и авиация ,но ако се наложи да воюва и наборния аскер много черни чували ще тръгнат в обратна посока и това ще е края на малкия диктатор с големите мераци...кюрдите от деца се бият --просто нямат подкрепа и модерно оръжие ! Ако решат да им помогнат Турция ще плати страшна цена ,а и ще загуби...
8
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това турците са големи гадняри, построиха за 12 г. само, няколко въжени моста, един от които е най-големият в Света, най-голямото летище в света, свръх скоростна железница, хиляди километри магистрали и тунели, Тунел под Босфора, километри метро, като до 2023 г. метрото в Истанбул трябва да стане второто най-голямо метро в света след Ню Йорк, инфраструктура, стадиони, зали, небостъргачи, квартали, жп гари, автогари, преобразиха цели градове,смениха и разшириха пътищата им и им боядисаха сградите
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то ми се изкълчи езика докато прочета информацията!Тюрлю гюмеч..мюрлю гювеч,***,мюмюн,чатара патара,аферим бабо.машшалла!
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите и те бяха много курназ ама им разпарчетосаха Югославията нека да ги видим и турците докъде ще стигнат
5
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аскерът набра инерция, а е време и турците да си изпробват новият хеликоптер гьокбай.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега и шахина ще започне да вие жално:)
3
8
 
25
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
Турция е държава която сама може да се защити границите си
2
22
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Ще настъпват мотиката скоро!Башибозука вилня срещу 1-2 града ама на изток от Ефрат е ПЕТРОЛА и на Султана сметката е без кръчмаря с перчема и голямата тояга!
1
9
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Вън американските окупатори от Сирия! Как удобно се наместиха точно където са петролните кладенци. Време е да бъдат избити и източна Сирия освободена.