Ще се разцепи ли Косово? Ще има ли нови етнически граници в региона?

Какви ще са последиците от създадената армия в Прищина?
15 дек 2018 19:06,
96
Ще се разцепи ли Косово? Ще има ли нови етнически граници в региона?
Снимка: Reuters

В Прищина беше дадено началото на Косовската армия. Белград заплашва с военни действия, а Москва предупреждава, че това може да доведе до "най-сериозни последствия за Балканите".

От ноември насам Косово облага вноса от Сърбия с мита от 100 процента. Мярката е следствие от действията на властите в Белград, които малко преди това осуетиха приемането на Косово в Интерпол. Взаимните обвинения и претенции са само увертюра към едно опасно изостряне на кризата между сърби и косовари. А ЕС отложи и дългоочакваната от косоварите либерализация на визовия режим – факт, който допълнително усили тяхното разочарование и недоволство.

На 14 декември парламентът в Прищина даде зелена светлина за създаването на собствена, косовска армия. Нещата вървят от лошо към още по-лошо. В същото време местни политици създават свършени факти, за да подтикнат решаването на косовския въпрос, но не по начина, желан от европейските посредници. 

Още по темата

След години на застой в "замразения" косовски конфликт, през 2018 г. за първи път открито беше повдигнат въпросът за размяната на територии и преместването на граници – така бе нарушено едно абсолютно табу в досегашната европейската политика.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи лично инициираха този дебат и дори вече преговаряха помежду си. Идеята: населените предимно със сърби области в Северно Косово да бъдат придадени към Сърбия, а районите с албанско мнозинство в Южна Сърбия да преминат към Косово.

Нови етнически граници в региона?

Но никой вече не обсъжда тези планове официално, след като една среща в Брюксел, проведена през лятото, приключи със скандал, а сръбският президент си тръгна от нея видимо разгневен. Малко по-късно той отново поде старата песен: "Косово е част от Сърбия". Правителството в Косово на свой ред отказа да подкрепи идеята за размяна на територии, а премиерът Рамуш Харадинай, който е бивш сподвижник на Тичи от времето на войната в Косово, мобилизира политиката и обществеността за отпор срещу подобна възможност, пише Дойче Веле.

Независимо от многобройните предупреждения на европейски политици - най-вече от Германия - да не се чертаят нови етнически граници в региона, темата изобщо не е отпаднала от дневния ред. Редовно се появяват съобщения, че Вучич и Тачи продължавали да преговарят, се казва още в анализа на Аделхайд Файлке.

В същото време чувствително отслабва влиянието на ЕС, който дълги години ръководеше диалога между Белград и Прищина: на Брюксел почти не са му останали възможности да стимулира двете балкански държави, нито пък да ги заплашва с нещо по-сериозно. В началото на годината бе загатнато, че Сърбия може да бъде приета в ЕС през 2025 година, но сега вече никой не желае да се ангажира с конкретна дата.

А в Косово, чиято независимост все още не е призната от 5 страни-членки на ЕС, постепенно се изпари еуфорията по Европа, след като Брюксел за пореден път отложи либерализирането на визовия режим за косоварите.

Разочарованието на косоварите

Всичко това кара хората в Косово да изпитват дълбоко разочарование. А сред тях почти няма човек без близки, роднини или познати в Германия или някоя друга страна-членка на ЕС. Цялата страна на практика оцелява благодарение на миграцията.

Единственият изход: паспорт, който осигурява свободно придвижване. С такъв косоварите могат да се снабдят напр. в южната си съседка Албания. Още преди години ЕС премахна визите за албанските граждани, а албанският премиер Еди Рама им беше обещал паспорти в случай, че ЕС отново откаже да либерализира визовия режим за косовските граждани.

И още нещо може да предложи Албания на северната си съседка: икономически връзки. На фона на досегашната икономическа зависимост на Косово от Сърбия, това е съществена алтернатива за Прищина. Но след като Белград блокира приема на Косово в Интерпол, Прищина вдигна митата за сръбските стоки, а вносът на практика замря. Въпреки предупрежденията на международните посредници, правителството на Косово държи на решението си и така блокира напълно търговията със Сърбия, която досега беше жизнено необходима за Косово.

Тази празнина сега се запълва от Албания

Броени дни след като Косово наложи мита на сръбските стоки, в косовския град Печ се състоя едно необичайно събитие: под мотото "Един народ, един език, една мечта" на 26 ноември си дадоха среща правителствата на Косово и на Албания. На нея двата кабинета начертаха дългосрочни политически, икономически и културни цели: да вървят заедно напред към Европа. Това бе патетичното, но и недвусмислено послание от тази среща, а на семейната снимка се вижда и двуглавият албански орел – символ, който е твърде омразен на сърбите.

Тази прегръдка с Албания внася нова динамика в региона, защото Косово може да отхвърли почти изцяло (до)сегашната си зависимост от Сърбия - не само политически, но и икономически. Потърпевши ще се окажат сърбите в Северно Косово, които са откъснати от Сърбия, но пък отказват да се интегрират в структурите на косовската държава. Така етническото разделение вътре в Косово се задълбочава.

Интересите на руснаците и американците

Не е изключено събитията от последните няколко седмици да доведат до фактическото разделение на Косово, а по-късно - и до създаването на конфедерация между Албания и част от Косово. Местни анализатори и политици вече открито обсъждат този сценарий, който за Сърбия би представлявал истинска травма. Защото Белград не го е грижа толкова за "бедняшката колиба" Косово, колкото за един исторически символ, който е неотменима част от сръбската историческа памет - едно по-скоро емоционално, отколкото рационално поведение.

Но и военната реторика се вписва в тази напрегната ситуация: Сърбия заплашва с война, ако Косово основе своя армия (което е факт от вчера, бел. ред.) и изпрати военни подразделения в Северно Косово. Според сръбската министър-председателка Ана Бърнабич, Белград може да предприеме действия в защита на сръбското население в Северно Косово - въпреки присъствието в страната на 4000 войници от КФОР, които се грижат за мира и границите в региона.

"Надявам се, че все пак няма да ни се наложи да използваме армията си", казва сръбската министър-председателка Ана Бърнабич. Това, на практика, би означавало изпълнение на политическия план на Вучич и Тачи.

По-мащабна военна конфронтация в региона обаче е малко вероятна, тъй като Косово е под пряката закрила на САЩ, които разполагат в региона с една от най-големите си военни бази извън САЩ - "Бондстийл".

Тревожни са обаче сигналите от Москва. Кремъл обяви, че последиците от създаването на косовска армия могат да доведат до "най-тежките последици не само за сръбското население в региона, но и като цяло за сигурността на Балканите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Место пишеш с CAPS, прочети някоя книга ... научи повече за тези назад във времето събития, защо .. как и какво ... са се случили тези работи ... Коментара ти е равен на пълно невежество!
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исторически факт е че Русия не подкрепя съединението на България. Ама *** ватенкова на всичко казва "ПЛЮЕШ ПО РУСИЯ НЕГРАМОТНИКО". Пий си боярищника, набий жена си и удари една душманка пред портрета на вожда
60
5
 
5
 
! Отговори
хисторик преди 5 години
До Анонимен 64Като гледам вас Господ Ви е наказал предварително лишавайки Ви от мозъкЕдинствената спечелена от България война благодарение на рицаря-ерген Батенберг не приключи с превземането на Белград и разпокъсването на Сърбия само и единствено благодарение на АВСТРО-УНГАРСКАТА ИМПЕРИЯВземи се образовай малко повечко неграмотнико преди да плюеш против Русия
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОГ И ПРОВИДЕНИЕТО ЩЕ НАКАЖАТ ПРОДАЖНИЦИТЕ ДЕТО НЕ ПОМНИТЕ КАК ПОДТИКНАТИ ОТ РУСИЯ, СРЪБСКИТЕ ПРАСЕТА НАПАДНАХА БЪЛГАРИЯ КОГАТО СЕ СЪЕДИНИХМЕ.НО ВАС ТОВА НЕ ВИ Е*Е ПОРАДИ 2 ВАРИАНТА:1 ПЛАТЕНИ СТЕ,НЕВЕЖИ СТЕ ИЛИ ПРОСТО НЕ ВИ ПУКА ЗА ИСТОРИЯТА НА ВАШИЯ НАРОД2 ОБИЧАТЕ ЧУЖДА ДЪРЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ СВОЯТА И БИХТЕ НАПИСАЛИ И ОБЛИЗАЛИ ВСЕКИГО ОТЗАД ЗА ВАШАТА ЧУЖДА МАЙКА ПРЕДАТЕЛИ ГНУСНИ
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
седите тука и си повтаряте анти-сащ глупостите и с ЦЕНАТА НА ВСИЧКО, дори и интересите на БЪЛГАРИЯ, сте готови да защитите чуждата държава Русия. После ***, ЛГБТИ и тн били гнусни. От вас по-долни няма, но пък лесно изпъквате и лесно ще напълните камионетките един ден, в нета всичко се пази.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само предатели защитават сърбия и сръбските интереси. Когато върнат западните покрайнини, изтеглят всички удбашки мекерета в Македония и ПУБЛИЧНО се извинят за всички злини сторени на България, тогава ще предпочета тях в конфликт между Косово и сърбия. А предателите свършват само по един начин.
56
2
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
До Анонимен 60-пречат ми сърбите много са ни навредили,но сега е 2018,Сърбия не ни е враг,2018 Исляма е най-голямото зло за Европа и Балканите.Затова аз заемам страната на Сърбия-Митровица за Сърбия.Долу косово
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На вас пък българите, какво ви пречат косоварите? Със Сърбия водихте няколко войни, не с албанците! Само продажно подобие на българин може да защитава сърбите! Даже тези които защитават сърбите е почти на 100% ясно защо го правят - правят го, защото в момента Русия би искала така. И вероятно има руснаци, които да им мътят главите и/или им плащат, за да създават такива настроения по "форумите" в България.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой пък ги заплашва тия сръбски мeкишaри в северно Косово? Тия сърби където се намесиха, все война запалиха. Добре, че не сме били в бивша Югославия, че сигурно и от нас щяха да искат още да откъснат парче земя и да водят война и да правят етнически прочиствания на българи.
53
6
 
10
 
! Отговори
Милош Обелич преди 5 години
Тази държава даже не трябва да съществува.Всички косовари са ислямски терористи.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е дупка, може да се разцепи само ако нашите нови далечни братя го позволят.
51
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Русия
50
7
 
45
 
! Отговори
ХАШИМ ТАЧИ преди 5 години
НАЙ ГОЛЕМИЯ НАРКОТРАФИКАНТ И ТЪРГОВЕЦ НА ЧОВЕШКИ ОРГАНИ АМЕРИКАНЦИТЕ ГО НАПРАВИХА ПРЕЗИДЕНТ ХАШИМ ТАЧИ СЕГА СЪЩИЯТ ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ВЕЧЕ ИМА ЧАСТНА АРМИЯ .ЖАЛКО ЧЕ РУСИЯ ПРЕДАДЕ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЧ ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЕЦ ХРИСТИЯНИН ....РУСИЯ ИМА ДА ИСПРАВЯ ГРЕШКИ НА СЪВЕСТА И ТЕЖИ ПРЕДАТЕЛСТВО НА НЯКОЛКО ПРАВОСЛАВНИ СТРАНИ...ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ КОГАТО БЕШЕ ПРЕДАДЕНА ОТ Ж И ДЪ Т ГОРБАЧОВ!!!!!
49
8
 
39
 
! Отговори
Леля преди 5 години
По начало Сърбия беше образувана от чужди територии. Да не забравяме западните покрайнини на България бяха дадени на Югославия.
48
9
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Сърбите допуснаха грешка с рефрена Косово е Сърбия. Трябваше още в началото да го признаят като Южно Косово, в замяна на Северно Косово, което да получат.
47
5
 
51
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
Има една фундаментална причина-*** мюсюлмани стават все повече\свръхраждаемост/,а ние християните-все по малко/нашите жени не искат и да чуят да раждат/.И се стигна до този закономерен развой.И престанете да плещите за други причини.Този наш морален упадък/който ще ни погуби/, започна от 60-те години на ХХ в.Една цивилазация/християнската/,в която жената стана враг на мъжа,има само едно бъдеще-изчезване.Направете си извода какво трябва да променим за да ни има.
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да се разцепи Косово. Иначе няма логика. Не може демокрацията да важи за едни, а за други да не важи.
45
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aвторът на статията упорито не прави разлика между етнически и държавни граници.Проблемът навсякъде на Балканите,и не само на Балканите е че етническите граници не съвпадат с държавните.Този факт води след себе си голямо количество проблеми,конфликти и войни и е дело на Великите сили.Сега точно това се опитват да оправят Вучич и Харадинай,и съответно биват заклеймявани като най-страшни престъпници.А те просто искат да уеднаквят държавните си граници с етническите за да няма повече конфликти
44
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се разцепи ли Косово?Да се чете:Ще го нaцепи ли Косово на Сърбия и Вучич?
43
3
 
27
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
КОЙ ще бърше след американските фашкии, издрусани в Косово?