Румънското чудо: Как се измъкнаха от вечното последно място в ЕС?

Чуждестранните инвестиции и икономическият ръст помогнаха на Румъния
18 яну 2019 20:18,
107

Румъния отдавна не е изоставаща страна в Европа. В Тимишоара германска фирма произвежда платки за свръхбърза обработка на данни, които се използват при автономните автомобили. Едва няколко фирми в света могат да го правят.

Именно чуждите инвестиции в страната помагат за постигането на икономическия ръст на Румъния. В лицето на румънските работници чуждестранните инвеститори намират добре подготвени служители, които пък насреща получават достойно заплащане.

"Мотивацията на "Хереус" да дойде в Румъния не беше на първо място евтината работна ръка. Мотивираха ни добре образованите инженери и и техници тук, в Тимишоара", обяснява представител на германската компания пред "Deutsche Welle".

Трайният стопански ръст на страната от 5% годишно обаче буди съмнение в някои румънски бизнесмени.

"Икономическият ръст е напълно изкуствен, защото е създаден от държавата чрез увеличаване на минималната работна заплата", обяснява Андреа Крем.

За нея икономиката страда от тези мерки. Натискът за румънските фирми е голям, защото те трябва да компенсират скока в ръста на заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
7
 
! Отговори
Мене до брюксел преди 5 години
Най доброто място за живеене в света е БГ но с леки промени
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи са ни лъгали,че ние сме все на последно място- сигурно ни лъжат и сега!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧоркПрав си гн Чорк, но защо е така не знам, ако някой ми обясни, ще му заколя агне.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат русофили.Или се отнасят правилно с тях (перат ги през устата), за друго не се сещам.
87
1
 
10
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Малко факти.Чаушеску и жена му бяха публично екзукутирани. Покрай тях и над 2000.След 20г. направиха независима прокуратура и съд.Тук го знаете как е. Не 2 каки ,а 202 каки си говорят под сурдинка за върховенство на закона..Цацаров си е направо за пазарджишкия.
86
4
 
5
 
! Отговори
Чорк преди 5 години
Искаме си Виденов , когато пенсията беше 2 $
85
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако отворите произвелен румънски форум коментарите няма да се разминават по нищо с коментарите тук. И те казват, че са най-бедните, най-корумпираните, най-онеправданите и т.н. Ако сравняваме покупателната способност в София и Букурещ, в Пловдив и Тимишоара или Видин и Калафат разликата ще е нулева. Просто сме на едно ниво и това е така от години. Техният балон обаче с изкуственото надуване на икономиката тепърва ще се спука, както вече се спука и балонът с румънския модел в правосъдната реформа.
84
2
 
4
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
В България хората живеят щастливо с 560лв минимална заплата-450лв чисто,и с 207лв минимална пенсия със стаж.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без реформи, винаги ще сме последни и нещата по-зле стават, ама никой не смее или не иска да ги направи.
82
1
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
а петрола...?
81
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Нали затова избрахте пожарникаря и физкултурника. Който е очаквал повече от тях, е пълен ид иот
80
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последното място в ЕС е твърдо за България, гарантирано от ГЕРБ!!
79
2
 
4
 
! Отговори
........ преди 5 години
Що за малкоумна статийка, нито анализ нито клюка, нещо като нищо.
78
11
 
18
 
! Отговори
Бил един дебил преди 5 години
Вечно мърморещите *** във форума ще си останат такива дори и Маргарет Тачър да дойде на власт. Изкуствено напомпената румънска икономика ще се срине от големите социални разходи/заплати при първата по-сериозна криза, която рано или късно ще дойде. Неслучайно валутата им поевтинява. Лошото е че заплатите на БГ чиновниците и другите държавни хрантутници също хукнаха напред без те да произвеждат нищо освен лоши услуги.
77
5
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Много е просто-имат си специализирана прокуратура и политици по затворите.Нямат си Граждани за Европейско Развитие на Румъния,.Освем това, не са си рязали заводите на скраб през тия години, и не са закривали, пардон, оптимизирали училища.
76
1
 
6
 
! Отговори
AccessVBA Programmer преди 5 години
До ПрограмистЪтАз не претендирам да съм супер програмист, Банкерите, както се казва, искат решенията вчера и ако им се даде нещо тактическо ня тях не им пука дали технологията е бова или не, а дали могат да си управляват риска и позициите. Това са стриктно бизнес апликации които не се нуждаят от latest and greatest но са time sensitive. Плюс това им даваш платформа с която са запознати, Excel, и те могат да вършат и допълнителни анализи сами.
75
1
 
7
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До AccessVBA ProgrammerТова не е точно от най-търсените технологии (отделно и че е старичка) ,ама понякога от легаси системите се изкарват най-много пари.Щатите винаги са били добро място за програмисти.
74
6
 
10
 
! Отговори
AccessVBA Programmer преди 5 години
Аз съм Access, VBA програмист в САЩ и получавам 140,000 годишно, с бенефитс е към 180. Който иска да вярва. Работя в банка, various trading desks...
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво викат инвеститорите, има образовани хора там и работят, а тука има чалгари. Тука уж всички с диплома ама....греда. Абе самочувствие до небето, 10 годишни немски премиуми ноф фнос, батки и плеймейтки и ти знаеш ли аз кой съм - а да знам най-бедния европеец, ходи пафкай нергелака по обед нали си играч....
72
3
 
3
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Анонимен 76romania-insider/romania-expands-tax-incentives-software-programmers/Вярно си е и още как. Средната заплата за програмисти там е почти същата ,като тук ,но с по-ниските данъци дръпват.Там в сектора са заети около 230 хил души тук има няма 40хил.