Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергията

Мерките включват и връщане на 13-ата пенсия
21 май 2019 04:17, Елка Василева
74
Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергията
Снимка: архив, Reuters

От днес влиза в сила намаленият ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава "Ефимерида тон синдактон".

Намалението беше предложено от правителството и прието от парламента този месец като част от икономическите и социалните мерки за стимулиране на
икономиката и облекчаване на ситуацията на уязвимите обществени групи.

От 24 на 13 процента се намалява ДДС за 56 категории основни храни и в общественото хранене, с изключение на алкохолните питиета, безалкохолните и топлите напитки.

От 13 на 6 процента е намалението на ДДС върху електроенергията, природния газ и отоплението, пише БТА.

Мерките, които предприе гръцкото правителство, които освен намаляването на ДДС включват и възстановяване на 13-ата пенсия, се посрещат резервирано от кредиторите на Гърция от еврозоната, които се опасяват, че те могат да застрашат ангажиментите на страната за първичен бюджетен излишък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ДДСГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
отвратен преди 4 години
А в ГЕРБерската мутроландия даже детските стоки и лекарствата са с по 20% ДДС. Но най-лошото е, че оскотелия български народ даже и не забелязва тази гавра с него.
54
6
 
5
 
! Отговори
Кина преди 4 години
До адвокат Тенев И пак половината от мизерните ни заплатки отиваха за данъци, ама нито можеше да се коментира, нито фишове с разбивки сме виждали, хахаха
53
0
 
17
 
! Отговори
бай х преди 4 години
на снимката кафявата риба отпред е фагри с цена 7,99 евро/кг = 16 лв в лидл в софия е продават за 35лв/ кг....
52
0
 
15
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Е-хеее, да се поучим от комшиите !
51
5
 
11
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Я относно просперирането и дърпането напред на гърците кажи колко стотици милиарди са наляти в Гърция а после им ги опростиха ! После сравни с това,което получаваме ние. Тогава ще разбереш къде е ключа за палатката.
50
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36 Стига с този Живков, той поне вкара в затвора разни самозабравили се първенци, в момента се краде яко и се оправдаваме с нещо преди 30 год. Продължавайте да гледате назад и никога няма да се оправим. По гръцката телевизия съм виждал преди години да изкарват от тяхната здравна каса с белезници шефове крали от касата. При нас Дянков отсвири оттам милиард, ние си траем и плюем Живков!
49
1
 
19
 
! Отговори
Ени преди 4 години
До Анонимен 38 За храните и лекарствата у нас 20 % ДДС, за хазарта по-нисък: вместо да ядеш качествени храни и да се лекуваш - търкай билетчета да ти дойде акъла! Трудна работа......
48
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Сега чакам с нетърпение една стария как почивката с ранно записване у нас ще ни излезе по-евтино от Гърция.Чакай колкото искаш.Снощи по централната емисия новини всеки един интервюиран грък каза, че няма да свалят цените.
47
7
 
34
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Данък ДДС е въведен някъде(забравих годината) в средата на средните векове от някакъв немски граф за да може да финансира войната си със съседно графство...След което дълги год.е премахнат. Въведен отново от грабливи капиталисти като любимо средство за пладнешки грабеж. По времето на социализма до 1990г.живяхме безпроблемно без този грабителски трик наречен ДДС
46
3
 
38
 
! Отговори
хохо преди 4 години
Признал съм ги , шапка им свалям . Големи са! Нямат равни!
45
1
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Помислих че Новината е за България - а то било за Гърция, цццццццц
44
6
 
9
 
! Отговори
до54 преди 4 години
И не се финансира от руснаците.Има си държавна субсидия.Самият Косьо не обича руснаците само че ние сме историци и оценяваме реално .Това че разсъждавам правилно не ме прави веднага русофил или ***. Като не знаете не коментирайте,поне кажете Аз предполагам.Не случайно хората казват познавай миналото и се учи от него
43
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още по лошо с тия малки данъци. Стават по мързеливи. .Почнаха да работят като немците, сега им разхлабиха обръчите
42
11
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 4 години
Аз не пиша ,че Възраждане е руско---а пиша ,че СЕ ФИНАНСИРА ОТ РУСНАЦИТЕ......ВСЕ ПАК ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА!
41
5
 
21
 
! Отговори
до45 преди 4 години
Първо,Възраждане не е руско.Познавам лично лидера,беше си Добър студент и оттогава мислеше Как да се помогне на народа.Не бяхме от богатите студенти,много от нас работеха.Имахме страхотен преподавател по Балканска история и оттам голяма част проявиха интерес към този регион.Моля,не говорете глупости.Може би е малко наивен че иска да промени нещо,но и той има дете,а като видиш в учебник че има мирно съвместно съжителство между българи и турци и ти ще скочиш.
40
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До няколкото "специалисти" по ДДС, дето нямало как се намалява - я ми обяснете, като сте толкова умни - защо у нас само за туризма има 7% ДДС, а за всичко останало е 20? Нали уж колкото по-ниско - по-добре? Туризма уж просперирал, защо плащат по-ниско данъци, че и правителството ги субсидира?
39
12
 
16
 
! Отговори
Sasi преди 4 години
Докато бг 1981 е една фалирала държава, гърците започват да дърпат много напред. 26 г преднина пред нас в ЕС... Няма да ги стигнем скоро
38
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евалла на Византийците! Правителствата винаги са мислили за хората!
37
21
 
4
 
! Отговори
нека е с мярка преди 4 години
Мога да разбера лекото облекчение, което Ципрас прави за гърците. Това е необходимо, за да не се изстисква народът като лимон, а от време на време да има и глътка въздух. Това го разбирам. Но нека е глътка въздух, а не нови дългове за плащане. Много се надявам гръцкото правителство да осигури нужния баланс, за да бъде успешни плащането на дълговете. Понеже, като сме толерантни и не изискваме фалита на Гърция, ние в ЕС сме метнали на гърба си тази държава и я носим на своя отговорност.
36
18
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
"Възраждане" се финансира от руснаците----пари имат защото ги вземат от нас с най-скъпият ни газ и петрол в Европа.