Ципрас изгуби вота, свиква предсрочни избори в Гърция

"Нова демокрация" води с над 8% пред СИРИЗА
27 май 2019 08:30, Елка Василева
9
Ципрас изгуби вота, свиква предсрочни избори в Гърция
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, чиято лява партия понесе тежко поражение на изборите за Европейски парламент и на местните избори, обяви снощи, че ще свика предсрочни парламентарни избори, предаде Франс прес.

Неговата партия СИРИЗА бе изпреварена с повече от 8 процентни пункта от главната опозиционна партия "Нова демокрация" според екзитпол, потвърден от официални частични резултати.

ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?

"След втория тур на местните избори (на 2 юни) ще поискам от президента незабавно да бъдат организирани национални избори", заяви Ципрас в телевизионно обръщение.

Още по темата

Четиридесет и четири годишният Ципрас, който е на власт от четири години, гледаше на евроизборите като на вот на доверие за своята политика. Неговият мандат изтича през октомври и парламентарните избори бяха предвидени за есента, пише БТА.

Печелейки едва 25 на сто от гласовете (срещу 33,5 процента за "Нова демокрация"), Ципрас не успя да извлече политически дивиденти от успехите, с които се гордее, по-специално от връщането на Гърция на финансовите пазари и излизането от програмите за строги икономии, наложени от кредиторите ЕС и МВФ за справяне с дълговата криза.

Въпреки че от 2017 г. се отчита възстановяване на икономиката и подобряване на макроикономическите резултати, за гърците е трудно да се възстановят от дълбоката рецесия, а безработицата остава 18 процента, най-високата в еврозоната.

Първите резултати на местните избори също показват преднина за "Нова демокрация". На вчерашните общински избори в Атина и Солун кандидатите на десницата се класираха начело за втория тур на 2 юни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
балкански чалъми на където се обърнешне е ли този поредния подвел гърците за да вземе властта с популистки обещания?такива обещаващи като него днес в европа с багер да ги ринеш обаче един път докопат ли властта обръщат палачинката щото реалността е друга за това как може да се управлява може би проблема е в това че гърците както нас искат да си я карат по балкански но да са европейци две не съвместими неща
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този предател трябаше да бъде обесен.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма си Цецо затова...
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много обичам да се пише/говори за пунктове. Това да кажеш само 8% е непрофесионално и е коренно различно от осем процентни пункта.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато обещава на гърците,вечен празник,все ще е недолюбван от евро(г)пейците.Нашия мин.председател като ни обещава,работа,само работа и пак работа,виждате ли как го целуват и щипкат по бузките.Да ни е жив и здрав,че без него евро(г)пейците съвсем ще ни забравят.
3
5
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Той и Баце е загубил, но още не знае.
2
6
 
15
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 4 години
Когато лъжеш хората-това получаваш!!Отиват си тиквените "приятели" един по един...
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малякисменът отива на бунището на историята. Жалък ***.