Само 30% от сърбите не искат да напуснат родината си

500 000 души са се изселили от Сърбия за 15 години
27 юни 2019 14:41, Елка Василева
35
Само 30% от сърбите не искат да напуснат родината си
Снимка: архив, Reuters

По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през последните 15 години от Сърбия са се изселили около 500 хиляди души, пише в. "Вечерне новости".

Сръбският статистически институт не обработва данни за миграциите в чужбина, но резултатите от различни проучвания показват, че броят на напускащите страната се движи от 15 до 60 хиляди души годишно.

Според проучване на географския факултет на Белградския университет едва 30 процента от сърбите не мислят да напускат страната.

Като причина за това те са посочили привързаността си към семейството и приятелите и осигуреното жилище, а само малка част са казали, че са доволни от работата, стила и качеството на живот в родния си край, пише БТА.

От друга страна причини за миграцията са лошата икономическа ситуация, ниското заплащане, невъзможността за намиране на работа, корупцията и липсата на правов ред в Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Сърбияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
0
 
! Отговори
Аз не искам да съм преди 4 години
добре. Искам съседът да е зле. Понеже сме рода даже да е много зле.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка е 60% искат да заминат. Това заби нож в гърлото на всички, които обяснаваха колко е висок стандарта там :) Е лъжци пак ви издадоха.
27
3
 
3
 
! Отговори
остап преди 4 години
До Анонимен Пък аз наскоро като ходих до Безград искам да ти кажа, че в платното на отиване няма 50 метра без кръпка.Правилно си забелязал, то и навръщане е така. Това село Безград беше някъде до Котел нали?
26
6
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
Е у нас колко е процента? 5% IT-та са на добри заплати и може би не искат да напуснат страната, още 5% телевизионерчета, режисьорчета и пр. дето получават нетипични за БГ заплати+хонорарите, разни шефове на фирми и облажили се от еврофондовете и около 5 процента властимащи и роднините и приятелите им до девето коляно, както и около 5% позамогнали се роми от кражби, далавери, проституция и т.н. Така общо се получава около 20% не искат да напуснат България! Останалите са на полусъединител!
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Наскоро ходих до Ниш и видях истински асфалтПък аз наскоро като ходих до Безград искам да ти кажа, че в платното на отиване няма 50 метра без кръпка.
24
8
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Индекс на развитие;България - 51Сърбия - 67Иначе Белград ми харесва два пъти повече от София.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14В Сърбия са доста по-добре от БългарияМного са по-добре да.Същия брой население с 30% по-нисък БВП.Като обиколих централната част на Белград цените а като в София, даже съвсем малко по-високи.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Централната част на Белгарад ми хареса страшно много откъм инфраструктура, но много мръсно бе!Значи тези, които повтарят,че в София е мръсно нищо не са видели.Фас до фаса и до тях пак фас, а кошчета има, не е да няма.Около автобусните спирки е ад.Има кош а по земята най-малко 3 кофи с фасове може да напълниш.Другото е графитите.Почти няма сграда, която да не е надраскана.Иначе паркове чудесни(ако не са фасовете), булеварди широки, проблем с паркирането на практика не съществува.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ходят в Германия. Там вече не е държава, а е територия където много скоро в големите градове чужденците ще минат 50-те процента.
20
2
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 15 По улиците се разхождат възрастни с внучета , а младите работят по кафенетата.
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 17Не позна, не съм гледал тези градове.Гледах Зайчар и Видин и после Ниш и София. До Белград не съм ходил още.Единственото ни предимство пред Белград е че си и имаме метро, но заслугата не е на Бойко Борисов - построено е преди него.
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и у нас е така ... не искат да напуснат единствено, Бойко, айдуците и държавната администрация!
17
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 14Самата истина казваш!Ей го на, и сега вчера буквално обявиха, че са почнали да строят магистралата до Калотина - само 5 километра отсечка. Отбиват целия трафик а като тръгнат турските гастарбайтери ще стане пълна тапа! Същевременно сърбите си построиха магистралата от българската граница до Ниш почти изцяло с няколко тунела още недовършени.Наскоро ходих до Ниш и видях истински асфалт (а не от бойковата юфка).
16
14
 
14
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ти да видиш сърбите били готови да напуснат страната си, че у нас не е ли същото даже по-зле. Последното изречение от статията все едно е писано за нас.
15
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво да кажем ние, с гайдите?Вярна е статията, не е поръчкова.Сега, точния процент не го знам колко е.Но гледал съм сръбската телевизия и там казват същото, а съм ходил до Сърбия много пъти. Впрочем, и в Хърватия е същото.На фона на всичко това гледам - градовете им са пълни с млади хора, а у нас с баби и дядовци предимно...Тъжно.
14
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сърбия са доста по-добре от България, където само за последните 10 години управление на ГЕРБ се изселиха от България над 1 милион човека, а там само половин милион за 15 години.
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България само тези които сме с единия крак в гроба не можем а не не искаме да напуснем страната благодарение на всички които ни управляваха до сега и продължават да ни управляват и унищожават.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-хаМи раждай бе импотентник.Или чакаш някой да ти даде пари наготово та тогава да имаш деца?
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1Що не се изселваш към сърбия?нали не щеш българско компетентно управлени?Бягай в Сърбия да живееш хубаво.Аман от селски сърбофилни ***.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Ти цифрите за нищо ги нямаш, а?Хвърляш си някакви си там цифри, години, твои си сметки и хич не ти пука, че всеки автор на фалшиви новини трябва да ги направи "правдоподобни"; днес май нищо не си заработил