Турция готова на същата крачка в Кипър като преди 45 години

Островът отбелязва 45 години от разделението
20 юли 2019 18:45,
80
Турция готова на същата крачка в Кипър като преди 45 години
Снимка: Reuters

Турската армия никога няма да се поколебае да направи същата крачка в Кипър като преди 45 години, "ако това е необходимо за живота и сигурността на кипърските турци", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция, предава БТА.

"Турция започна мирната операция в Кипър, за да защити правата и интересите на кипърските турци, които са равностойни собственици на острова," казва Ердоган в изявление, разпространено от турското президентство.

Днес се навършват 45 години от военната операция на Турция на остров Кипър през 1974 г., предприета след като кипърските гърци организираха преврат пет дни по-рано с планове да обединят острова с Гърция.

Оттогава Кипър е разделен на международно непризната северна турска част и Република Кипър със столица Никозия.

През последните месеци напрежението отново ескалира, след като Турция изпрати кораби за сондажи на природен газ край бреговете на Кипър.

"Целият свят наблюдава нашата решимост. Никой не бива да се съмнява, че героичната турска армия, която смята (Северен) Кипър за своя собствена родина, няма да се поколебае да направи същата крачка като преди 45 години, ако това е нужно за живота и сигурността на кипърските турци", каза Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кипър винаги си е бил гръцки, дори и сега.А в момента е окупиран.
56
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Второразредният политик Ерджолан е напът така яко да закопае народа си за десетилетия напред. Те не и че сега са цъфнали де. Бате Владо потрива ръце от север за мъст. На юг кюрдите го точат ножа също. А на изток и само гледат сеир, как един глу.пак се самоубива.
55
14
 
12
 
! Отговори
Moghul преди 4 години
Кипър е бил изцяло турски. Както има много други острови, на които се чува езана от континенталана територия, толкова са близо. Турция не се въоръжава напразно. Разбира се, тя има много опасни съседи, които й мислят само злото. Араби, от едната страна и враждебни християни отдругата.
54
3
 
3
 
! Отговори
Мда преди 4 години
След като САЩ колят и бесят по собствено усмотрение където им скимне,колко му е техния пример да бъде последван от всеки,който се е почувствал силен?Както се казва-лошият пример е заразителен.
53
1
 
1
 
! Отговори
Знай преди 4 години
До РЕАЛИСТ ЗА ДА НЕ СВАРИШ СЪСЕДА СИ В СПАЛНЯТА СИ БЪДИ НА / Т И/ С НЕГО! /японска поговорка/
52
2
 
1
 
! Отговори
Знай преди 4 години
До ИЗВОД ТРЕПЕРЯТ ЛИ ТИ МАРТИНКИТЕ / НЕКА / СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ!
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМА какво прави Американската Армия в Сирия,къде Америка къде е Сирия.А бе ахмак помисли малко или още не си изтрезнял
50
10
 
6
 
! Отговори
Ай сиктир преди 4 години
Мнг държави имал на опашката чакали само да турция нещо грешно да направи хаха според мен ако флезат никога живи няма да излезат това е гаранте само възможноста беше да ги бобардират с самолети но карабините се усетиха и купиха с400 иначе с армия да флезеш това си е самоубийство тия вече какви оръжия имат не се знае
49
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви турци ще спасява,Турция прави сондажи на чужда територия в морето,нищо общо нямат кипърските турци!Айде пак го обърна на спасител,а не на реалната причина за газовите находища!И това е територия на ЕС!
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега погледнах,той наистина заплашва запада и е готов да влезе във война за Кипър, заради залежите.Разбрах и защо купува от Русия оръжия,защото другите оръжия(които не са от Русия) са контролирани от НАТО и Пентагона и не може да ги използва когато и където си иска.Разбрах,че и ние сме имали такива ракети и С-300,но точно Турция е поставила условие преди влизането ни в НАТО да ги унищожим и сме ги унищожили.Заканваше се и на Гърция и набеди българските помаци в Гърция за турци и ги използва з
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го слушайте тоя. Великобритания, СССР и Турция се разпадат непрестанно. СССР официално не съществува, но редица "републики" в РФ вече се приготвят за освобождението си.
46
12
 
4
 
! Отговори
lili преди 4 години
нерезаните изнасяйте се докато е време
45
7
 
9
 
! Отговори
scbg преди 4 години
До АнонименСамо където Хитлер инженери надминали времето си, ресурс и какво ли още не. Този има както казваш едни голи резани амбиции.
44
13
 
14
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Тоя май се е взел за Османски султан. Май ще е поредният детрониран диктатор от Близкия изток.
43
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те турците на война и конфронтация са винаги готови.
42
7
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
С неписаното съгласие на НАТО-стимулиращ създаването на ислямистки бастиони от време оно ;) !!!
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И така се роди Кипър, който познаваме и днес. Прекрасна офшорна зона, в която си перат парите от целия свят, най-много от Русия, Турция и други азиатци. Има и много български депутати със сметки там.
40
15
 
33
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
Всеки турчин има две родини:1/ където се е родил2/ втората е майката родина ТурцияВсеки турчин по света ,пази, гриже се, труди се, уважава законите на родината в която се е родилАма родната родина ако не уважава, гражданите си от турски произход и се мъчи да ги унищожи ТОГАВА СЕ НАМЕСВА МАЙКАТА РОДИНАПрез1974 година бях войник в БГ и станаха военните действия и знам какво се говореше в казармата ,ама Турция успя и съм сигурен , че ще пази всеки турчин независимо къде се е родил той
39
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турчинякът е слънчасал пак...Време му е да го приберат на сянка, зад решетки.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е един неоосманист.