Харадинай ръководил търговия с органи, дава показания в Хага

В петък премиерът на Косово подаде оставка
24 юли 2019 12:20,
18
Харадинай ръководил търговия с органи, дава показания в Хага
Снимка: Reuters

Бившият регионален командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) Рамуш Харадинай отпътува вчера за Хага, където днес ще даде показания пред прокурори от Специалния съд за военните престъпления в Косово, с частния самолет на външния министър Беджет Пацоли, след като няколко часа чака редовен полет на летището, съобщават сръбските вестници, предаде БТА.

Харадинай подаде в петък оставка от поста премиер, след като получи призовка от Хага да бъде изслушан в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Още по темата

Преди да замине той повтори в профила си във Фейсбук, че "Косово е готово за диалог със Сърбия до постигането на правно обвързващо окончателно споразумение, включително взаимно признаване в съществуващите граници", пише вестник "Данас". Харадинай повтори и че косовският пазар ще бъде отворен за сръбски стоки само в замяна за признаване на независимостта на Косово.

Престъплението, в което е заподозрян Харадинай, се пази в тайна, но според международни източници наред е дошла неговата отговорност за търговия с човешки органи, пише вестник "Блиц". Според вестника следователи на мисията на ООН ЮНМИК тайно са влизали в Албания, където се намира мястото, станало известно като жълтата къща, в която са изваждани органи на отвлечени сърби и сащо така са събрали свидетелства от бивши бойци на АОК. Според тези свидетелства почти всички хора, отвличани от хората на Харадинай, са изпращани в лагери в Албания. Според тези доказателства, главните отговорни лица за прехвърлянето на жертвите от Косово в Албания са братът на Рамуш Харадинай Даут, Сами Луштаку и бившият говорител на АОК и бивш председател на косовския парламент Якуп Красничи, който също получи призовка и замина за Хага, за да бъде разпитан, пише "Блиц".

Предполага се, че органите са продавани от 25 000 до 100 000 тогавашни марки, допълва вестникът.

Харадинай се различава от другите командири от АОК по териториалния мащаб на контролираната от него зона. Факт е, че тъкмо той е контролирал територията към Албания, пише "Блиц".

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не очаква нищо, освен "фарс и представление", от призовката и появяването на Рамуш Харадинай пред Специалния съд. В интервю за информационната емисия на телевизия Пинк снощи Вучич каза, че няма никакви илюзии, че Харадинай много бързо ще бъде освободен и то дори до ден-два и след това ще излезе още по-голям герой, тъй като ще каже, че е защитавал интересите на албанците и на Косово.

"Очаквам, че когато се върне, Харадинай ще продължи да се занимава с рушенето на властта в Сърбия", каза Вучич.

Що се отнася до Международния трибунал за военните престъплрения в бивша Югославия, който на два пъти оправда Харадинай, Вучич каза, че това е бил политически съд, а сега става дума за друг съд, създаден на други правни основи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
На американците им трябваше военна база на Балканите и си оформиха измислена държава, която няма друг избор, освен да ги слушка безпрекословно, ако не иска да бъде заличена за един ден от Сърбия.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само че е имало търговия с човешки органи ами и с тези кървави пари са плащани оръжия.Знае се даже и кои доктори са участвали в "касапството".Имеше и снимки даже.А кога и Албания ще бъде изправена пред съда за съучастничество в престъпление срещу човечеството,защото всичко това се е случвало а нейната риторика по време на война.
10
0
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Това ме подсеща эа една книга-" КОМА " !! Истина е
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
борисоВ , този престъпник скоро те похвали . Приятелите имат еднакви интереси .
8
0
 
19
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Само Харадинай ли е търгувал с човешки органи?Аз считам,че в Косово тази дейност +трафик на наркотици и оръжие са въртяли всички,които сега са в управлението!Прокурорката Карла дел Понте,която е специализирана в разследването на тези дейности един път се изказа доста остро по въпроса,както се казва изплю камъчето и светкавично я уволниха!Защото в Косово е действала мафия под чадър на влиятелни външни сили/познайте до 3 пъти кои/.Сега ще видим един фарс на правосъдие,истината е страшна!
7
2
 
8
 
! Отговори
ттт преди 4 години
До АнонименНеее, Порошенко е много любим на властите в Евросъюза. В целия съюз се продава само една стока от Украйна. И тя е шоколадовите бонбони на Петро. А кои са те - от фамилията му премахни първата и последната сричка и ще разбереш. Дари след като украинците го изхвърлиха, ЕС се солидаризира с него и увеличи асортимента на предлаганите негови сладкиши.
6
5
 
7
 
! Отговори
дс преди 4 години
До АнонименТурците са 88% от населението в Кърджали. Кърджали не е България, това ли следва?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порошенко кога ще го разследват за търговия с органи ?
4
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Прав, здрав мъж. Отвличат го. Упойват го. Вадят му бъбрека и го пращат в лагер. Или вадят и двата и хвърлят трупа.
3
3
 
25
 
! Отговори
ттт преди 4 години
Сърбия (тогава още Югославия) изпрати войските си в Косово, точно за да пресекат тази практика. Като Х. Тачи беше главният търговец. Но последният изплющя една словачка (тогава държавен секретар) и тя организира войната срещу съседите. За едното плющене!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го напердашат тоя, ще стане интересно.
1
4
 
30
 
! Отговори
ss преди 4 години
Де кажи сега, каква е тая измишльотина - държава Косово!? То се вижда и какви са им "политиците" - до един бивши терористи-убийци и трафиканти!