Смущаващият архитектурен феномен в Румъния - "ромските палати"

Те са израз на "престижа и благополучието" на собствениците им
14 авг 2019 19:45, Елка Василева
44
Смущаващият архитектурен феномен в Румъния - "ромските палати"
Кадър: YouTube

В румънските полета и околностите на градовете невероятни азиатски пагоди блестят с хиляди орнаменти, отличавайки се рязко от скромните къщи наоколо: това са "ромските палати" - нов архитектурен феномен, издаващ стремежа към социален престиж в средите на едно маргинализирано малцинство.

Тези палати, изникнали с хиляди от края на комунизма със забогатяването на някои роми, са разпознаваеми с внушителните си пропорции и с богато украсените си фасади, редуващи метални обшивки, гипсови статуи и мраморни колони, пише Франс прес. Понякога те излагат на показ знака на долара или логото на известна германска автомобилна марка.

Но най-вече техните покриви - пирамидални и разположени един над друг, напомнящи храмове от Далечния изток, са тези, които изненадват.

Според румънския архитект Рудолф Греф, автор на изследване по този въпрос, тези покриви представляват "заостряне" на типично румънски архитектурни елементи.

Още по темата

Често осмивана и определяна като "абсолютен кич", "ромската архитектура отразява, парадоксално, една част от румънската история, за разлика от съвременната архитектурна практика, прилагана от самата държава", посочва той за АФП.

Тези постройки се различават според регионите: в Трансилвания /Централна Румъния/ те са вдъхновени от католическите църкви, в Банат /Югозападна Румъния/ те копират неокласически сгради, докато в южната и в източната част повтарят неорумънския стил, напомнящ традиционните къщи на селяните или постройките на болярите - старите местни велможи, подчертава той.

Понякога тези постройки просто възпроизвеждат официална сграда, която е оставила следа в съзнанието на собственика: в Бузеску /Южна Румъния/ Дан Финуцу - заможен ром, починал през 2012 г., бе накарал да му построят реплика на сградата на съд, който го беше осъдил на затвор за измама през 90-те години на миналия век.

Със своите десетки палати, издигнати от двете страни на главната улица, тази общност от 4000 жители, разположена близо до столицата Букурещ, представлява концентрирана проява на този феномен, зародил се през 90-те години.

Падането на режима на Чаушеску в края на 1989 г. в действителност насърчи това номадско малцинство да заяви своята идентичност, след като е било в робско положение в продължение на няколко века, а след това е било подложено на принудителна асимилация по време на коминизма.

"Първите палати бяха построени в началото на 90-те години, когато ромите си върнаха една част от златото, конфискувано от комунистите", посочва един от ромските лидери в Бузеску - Костика Станку, имайки предвид златните монети, предавани от поколение на поколение от ромските жени, преди да бъдат конфискувани от режима в съответствие с указ от 1978 г.

Други роми са похарчили парите, спечелени от продаване на старо желязо или от поработване на дребно, за да построят къщи, предназначени да блестят и да впечатляват, като в същото време отразяват социалната йерархия в средите на тази общност от около 2 милиона души, чиято основна част продължава да живее в бедност.

Израз на "престижа и благополучието" на собствениците, по думите на Греф, тези палати пораждат развихрена надпревара между съседи: нови етажи, допълнителни кули и все по-внушителни колони се добавят постепенно към първоначалната постройка в резултат на развитието в благосъстоянието и във вкусовете на собствениците.

Тези постройки са снимани масово от минаващите туристи, въпреки че те не се посещават. С някои изключения техните архитекти са останали анонимни.

Докато основната част от ромското малцинство, наброяващо около два милиона души, живее все още в бедност, източниците на финансиране на тези постройки остават най-често неясни.

Парадоксално техните собственици често обитават само една или две малки стаи, а големите помещения с подова настилка от мрамор и с позлатени украси се използват само при празнични поводи.

"Поддръжката е много скъпа", подчертава 72-годишният Станку, според когото това явление започва да бележи застой.

Вече много постройки в Бузеску изглеждат празни и "палатите в строеж няма да бъдат завършени заради липса на пари", отбелязва ромският лидер. Самият той живее в малка къща с градина.

С близо четири милиона нейни граждани, емигрирали през последните години, Румъния преживява тревожно намаляване на населението, като в много от нейните села вече живеят само стари хора.

Едно развитие, което е констатирала и Лидия - 60-годишна собственичка на подобен палат в Бузеску. "Нещата не са вече както преди. Хората заминаха, кой в Букурещ, кой в чужбина. Те искат да печелят пари там и да останат там", отбелязва с горчивина тя пред внушителния портал на своето имение.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Румънияромски палати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли сега в Румъния какви социални помощи дават на безработните. Не са като в България,...нали така ? Социалният Министър да взема пример,и да се учи от румънягите!@!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем яки са бе
26
0
 
12
 
! Отговори
баце преди 4 години
ОСвен огромните къщи мен ми прави впечатление и нещо друго, добрата инфраструктура. Път без ями; широки, равни тротоари; пътната маркировка не лиспва, та дори и няма спрели автомобили върху велоалеята! Започвам да си задавам въпроса дали не живеем в по-лоша среда от тези румънски роми. Единствено електрическите стълбове е можело да премахнат, когато са ремонтирали улицата, но пък е по-трудно да се вържеш незаконно към ел. преносната мрежа. Така че и затова са помислили :)
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава работа ама
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продали старо желязо, поработили на дребно и ... палати. Така пише в статията. От утре започвам и аз.
23
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
"насърчи това номадско малцинство да заяви своята идентичност" - социалистическият режим ги дисциплинираше, а сега като го няма, "идентичността" значи кражби, телефонни измами, проституция, просия - оттам са тези палати. "Идентичност" значи да бъдат оставени да се издържат от престъпления, защото само така могат да живеят.Същото е и в България.
22
0
 
27
 
! Отговори
несебърлия преди 4 години
Я, че то там съвсем като на Сънито, бе! Наште момчета с ланците явно са наели същите архитекти :Д
21
0
 
24
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен16 Богати са не самите просяци, а тези които ги поставят на местата за просене-*** барони и други мародери. Другия тип *** "богаташи" са от клановете на джебчиите и ало измамниците. Интересното в случая е дали изобщо е възможно в Европейска държава някой да се справи с тези "особености" на *** етнос и да ги направи редовни граждани, образовани и работещи, плащащи данъци и спазващи законите като всички други.
20
0
 
10
 
! Отговори
да някой по долу преди 4 години
На скоро минах през Румъния, чак до Маджарски и единственото което ми направи впечатление беше ,че минах през доста села и всички си приличаха , еднакви ЕДНО етажни къщи от двете страни на пътя .
19
1
 
39
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Ся авторът на статията да ме осветли как "с поработване на дребно", демек рядко и ниско платен труд се строи палат или дори САМО се слага мрамора в една стая, не в целия палат. Също така моля да изясни точно през кои години и под чие управлние са били роби "ромите" само, щото лееекичко се усеща една тендециозна неточност.Благодаря!
18
4
 
33
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До СТРАНДЖАТА Напротив,,Странджа, по време на социализма нямаше ромски палати. Те се появиха по времета насвободията, пардон, псевдо демокрацията, в псевдо държавата ни.
17
12
 
35
 
! Отговори
179 преди 4 години
В България ромите са 1 милион и 500 хиляди а в Румъния са 2 милионна. Значи ние сме най-индийската държава във Европа ????
16
6
 
34
 
! Отговори
сс преди 4 години
то този архитектурен феномен и в бг го има и то не само на римляни ,но послушните драскаччи не смеят да пишат за него
15
4
 
7
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Анонимен 9:Да беше попрочел бе, има го и в wikipedia.Мaнraнaлитe наистина са били роби в румънските земи от 13 век та чак то след средата на 19 век, истинско робство, можело е да бъдат убити от собственика си.
14
22
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ СОЦИАЛИСТИ ИМА РОМСКИ ПАЛАТИ.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако влезете в Румъния през Дунав мост ще видите такива палати,че ще ви се объркат представите за архитектура и размери на къщите. Впрочем същото е ако минете през ромската махала на нашата Бяла Слатина.
12
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедните състрадателни пенсионерки от европа, които пускат пари на просещи роми, не знаят за тези палати. И просещите роми в повечето случаи, са по богати от тях.
11
1
 
35
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Някой може ли коректно да ми преведе думи като, ром, роми, ромче, ромско ....щото аз доколкото знам "ром" на безписмения им език означава абсолютно същото, каквото на английски "мен" - мъж, човек. Назоваваме ли англичаните - менове и английските неща менски ?!? Ерго, като наричаш някой етнос ромски- човешки, с аргумент на обратното приемаш, че другите не сме хора. Хайде малко да се светнете лингвистично !
10
13
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
По официални данни ромите в Румъния са под 700 000. Айде 1 млн. да са, но 2 млн. не са със сигурност.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като хората по цял свят започнаха да се питат - откъде аджеба, тези бедни и онеправдани роми намират пари да такива помпозни палати, беше време Франс Прес и подобни да почнат да ни баламосват с такива статии. А ние много добре знаем от къде и как взимат парите ромите