"Златни" пенсии плащали в Гърция – по ?24 000 на месец!

Новото правителство на Мицотакис ги спира
22 авг 2019 11:24, Елка Василева
52
"Златни" пенсии плащали в Гърция – по ?24 000 на месец!
Снимка: архив, Reuters

Гръцкото консервативното правителство на новия премиер Кириакос Мицотакис спря високите пенсии, които лявата СИРИЗА е отпускала на висши държавни служители. Бедните гръцки пенсионери са шокирани от липсата на социална справедливост, пише „Български новини“.

„Златни пенсии са изплащани по време на СИРИЗА“, информираха на първа страница гръцките медии и поясняват, че рогът на изобилието е бил предназначен само за избрани хора – адвокати, директори на държавни компании и журналисти.

Данни за тези случаи изнесе новият министър на труда Янис Вруцис.

„Когато поех поста, заварих шокиращи данни. Заварих изчислени пенсии в размер от 10 хиляди евро до 20 и дори до 24 хиляди евро на месец! Поисках обяснения. Защото това означава, че на човек за десет години трябва да се изплатят 3 милиона евро“, каза той.

Повече от година предишното правителство е било запознато със случая, но не реагирало, а дори подготвило документите за нова партида „златни пенсионери“.

Със заповед на министър Вруцис след гласуване в парламента се спира изплащането на тези пенсии, преизчисляват се, като се поставя таван от не повече от 4 хиляди евро пенсия на месец в редки случаи на осигуровки в изключително големи размери.

Обикновените гръцки пенсионери, чиито пенсии по време на кризата бяха орязани точно 12 пъти, са шокирани след разкритията и го нарекоха „трагедия“.

Премахва се и задължителната досега атестация на предишния работодател за причините за напускане на служителя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Гърцияпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Ум патки пасеНе заблуждавай хората,не са ниски пенсиите в БГ защото българите ходят в Гърция на море.Туристите са като водата тръгнат ли с такива призиви дето правиш няма да ги спреш.В Гърция социализъм не е имало и не са им откраднали пенсионните фондове комунистите.В БГ финансовия Горанов заяви,че който не си прехвърли 5-те% вноска от частния пенсионен фонд в държавния НОИ,децата му щели да му плащат пенсия,въпреки,че ако внасяш 100лв вноска 95лв са в НОИ и 5 лв в ДЗПО.Иска и тия 5лв тоя!!
40
2
 
4
 
! Отговори
ресто преди 4 години
2400 може но не не и 24000 стига манипулации
39
15
 
10
 
! Отговори
Ум патки пасе преди 4 години
Ходете да им пълните курортите и бюджета през лятото, пък после се чудите защо от българския бюджет получавате ниски пенсии. Толкова сте вкарали там, толкоз ще вкарат и децата ви, ако ги имате изобщо. Глада и мизерията сами си ги планирате, десетилетия напред! Честито на летуващите, които пълнят бюджета на гръцките пенсионери за сметка на българските. Вашите родители ходиха ли на море тази година с пенсиите си. Толкоз и вие ще ходите след време!
38
6
 
25
 
! Отговори
Юдей преди 4 години
Когато се родил гъркът,евреина заплакъл!!? Не ги мислете гърчолята; вземат заеми , после им ги опрощават......
37
13
 
19
 
! Отговори
Комунягите преди 4 години
опоскаха България под егидата "вечна дружба със СССР" - превърнаха българина в безоимотен и безправен крепостник и го накараха да работи бадева за руските бляди, които продължават да ни грабят чрез олигархичните си мафиотски фирми и посредници като руските ченгета Делян Пеевски, Амет Доган, Гоце Първанов, и останалите руски тротонетки от ККП/БСП и новосъздадените от ДС партийки след 1989 г.Бугарските комуно-ДС-мутри ограбиха цяла България, тук не става дума за десетки хиляди евр, а за милиарди
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и у нас ги има такива,но няма журналисти истински,които да разследват.Достъп до тези документи няма!
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците взимат пенсии от 1000 евро до 24000 евро средната сигурно е 3000евро и много са с по 10000 евро а българите от 132 до 200 лв
34
2
 
40
 
! Отговори
A преди 4 години
До Хахаха 6И при нас с парите отпускани от ЕС по различните програми някой си купиха къщи за милиони в Барселона.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
такас е пи комунизъма...
32
8
 
31
 
! Отговори
Жид преди 4 години
Гърция е велика и ще имат не такива ами и отгоре заплати.Българиика си е една треторазрядна държава къде се бута.
31
4
 
33
 
! Отговори
факт преди 4 години
В Гърция имаше пенсии по 4-5 000 000 драхми (5 милиона драхми), още преди 2002-а година. 1 милион драхми бяха около 6 000 германски марки, т.е. 3 000 евро... Познайте коя партия беше на власт тогава? ПАСОК, т.е. тяхното БСП... А на какви заслужили личности, народни представители, министри, директори на банки, които вкараха Гърция в дълбока финансова криза, бяха отпускани такива огромни пожизнени пенсии??? Същото става и тук, но нашите вземат консултантски хонорари и участват в Комисии. СУЕТАСУЕТ
30
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни мържели булгари коментират от дъното на Европа и изкарват комплексите.по добре елате на черните работи да изкарате малко парички да поживейте
29
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви глупости дрънкате бе? Вие наистина ли вярвате на тия лъжи - 24.000? пенсии?
28
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази Гърция е непоправима!Явно смятат че Европа е длъжна да ги храни и пои безплатно от векове и за векове напред!Както са толкова горди със себе си,защо и те като англичаните не си организират един Грекзит,та да мирясат, а и ние от тях!
27
9
 
51
 
! Отговори
ДНЕС преди 4 години
В България има такива Пенсии .Дори НОИ изплаща пари на Убийци лежали в Белене . Най-големия Скандал е че НОИ изплаща пари за Пенсии в Турция на Умрели Хора - закона е такъв - ако си Активен Борец се плаща на Правнуците ти .
26
3
 
53
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
До АнонименНе само това. Депутатите гласуваха 2500 лв пенсии на академиците и изведнъж стана голяма навалица да стават академици .Всички бивши номунклатурменклатурчици и ченгета станаха академици понеже БАН си е старо номенклатурно гнездо..
25
7
 
34
 
! Отговори
Естет с шалче преди 4 години
Между другото кво стана с мултимилярдният завод на Бентли пардон ФВ в България май го няма няма и да го има няма население няма квалифицурани кадри няма инфраструктура чакайте още всички да се изнесат тогава и завод за сенокосачки никой няма да направи.
24
4
 
27
 
! Отговори
Защото цакам преди 4 години
И кое е мощното на катай че са с най замърсения въздух самоубиват се от преумора и богатите китайци се изнасят към "бедният" запад като купуват къщи по ривиерата.
23
2
 
31
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Само не ни сравнявай с Гърция прав си че няма много общо и не е в наша полза.
22
15
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Да сравнява най мощните икономики в света Китай ,Сащ със жалкия случей Гърция????Тези държави могат да си позволят ...ние И гърци не можем Защото следва ......банкрут