Разраства се скандалът "Рекет" в Северна Македония

Арестуван е шефът на Специализираната прокуратура
23 авг 2019 08:37, Елка Василева
11

Ръководителката на специализираната прокуратура в Северна Македония Катица Янева беше арестувана. Тя е заподозряна по скандала "Рекет", избухнал през юли. В него бяха замесени имената на крупен бизнесмен с български паспорт и дори на премиера Зоран Заев.

Катица Янева ще остане в ареста в следващите 30 дни, тъй като разследващите смятат, че може да се укрие, съобщи Bulgaria ON AIR. Янева е заподозряна в злоупотреба със служебно положение и в получаване на подкуп от близо 5 хиляди евро.

Структурата, която тя оглавява, беше създадена преди 4 години, именно за да разследва корупция и неправомерни действия по високите етажи на властта.

Още по темата

Става дума за случая "Рекет". Според разследващите небезизвестните в страната Боян Йовановски и Зоран Милевски поискали от бизнесмена Орце Камчев милион и половина евро. В замяна те му обещали да му осигурят по-лека присъда по друго дело, използвайки връзките си с Катица Янева.

По-рано този месец италианското издание "Ла Верита" публикува запис на разговор между двамата рекетьори. В него се чува и женски глас, за който се предполага, че е този на ръководителя на Специализираната прокуратура. В разговора се споменава и името на премиера Зоран Заев.

И той, и Янева отричат каквото и да е участие в аферата. Въпреки това Янева вече подаде оставка.

А изнудваният – милионерът Орце Камчев – има двойно гражданство и бизнес и у нас. Името му даже беше посочено като потенциален почетен консул на България в Охрид. След избухването на скандала обаче София оттегли неговата номинация.

Вижте още в репортажа на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОРЦЕ КАМЧЕВ-АГЕНТ НА ГРУЕВСКИ И СОБСТВЕНИК НА ВЕРИГА Т-МАРКЕТ В БЪЛГАРИЯУЛИЧЕН В ПРАНЕ НА ПАРИ И СЪМНИТЕЛНИ СДЕЛКИ С ЛИЦА ОТ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да я пратят във Валенсия?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще има ли такава тарифа по друго дело,освен по едно,някои не са добре,но може ли да се разбере,ама тия ако са отмъкнали милион и половина то пет хиляди може да се раздели на половина даже като дялово участие в комбина.
4
0
 
17
 
! Отговори
гг преди 4 години
Нека още да разправят, че не са българи! :)
3
1
 
27
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Там арестуват бандитите в съдебната система ,а тук продължават да управляват без проблемно !!
2
2
 
20
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
И защо са му оттеглили номинацията? Съвсем подходящ си е човекът.
1
0
 
30
 
! Отговори
Миньор преди 4 години
И ще ми разправят, че не били българи ...