Борисов: Берлинската стена между България и Сърбия падна!

С тези думи премиерът откри автомагистралата до Ниш
Обновена: 9 ное 2019 16:13 | 9 ное 2019 13:45, Петя Славова
194
Борисов: Берлинската стена между България и Сърбия падна!
Снимка: Правителствена пресслужба

Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и Сърбия падна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш, на което присъства по покана на сръбския президент Александър Вучич.

 Борисов пристигна в Сърбия с хеликопер, където участва в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш. Дължината на трасето е 86,9 км като изграждането му започна през 2011 г.

Събитието бе излъчвано на живо във Facebook профила на премиера Борисов, отбеляза БНР. "От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар", каза Борисов и допълни, че за България новия участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа. "Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", заяви още министър-председателят.

С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница. "Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български", каза по-рано Вучич, цитиран от Танюг.

Още по темата

Началото на официалната церемония бе поставено с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

Докато преминаваше над автомагистрала "Европа" с хеликоптер на път за Сърбия, Борисов заяви: "Допреди един месец хората тук чакаха реколтата да се събере, а сега стотици работници работят в събота и на места новото трасе вече се асфалтира от валяците".

От въздуха премиерът Борисов разгледа напредъка по строящата се магистрала, която е част от Трансевропейския коридор 10, свързващ Лондон с Истанбул. Заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков двамата са огледали участъка Сливница - Драгоман и са посочили, че догодина "ще се реже лентата на това толкова важно трасе".

"Това е от бюджетът на българските данъкоплатци! И жп линията се изгражда на пълни обороти. Хората работят като пчелички", е изтъкнал премиерът Борисов. Той е отбелязал, че по част от трасето на магистрала "Европа" остават само по-лесните дейности. "Не е ли красота?! На места вече поставят маркировката, остава да сложат мантинели. По тези платна движението ще е със 120-130 км/ч, колкото и с хеликоптера. Правим така, че сърбите да имат пристанища във Варна и Бургас", акцентира премиерът Борисов във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
5
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Браво на Сърбия,големи души и добронамерени хора.Работят и и си оправят държавата от войната с НАТО.Можем да кажем благодарим ще се стига бързо до СОфия,после падаш в мрака на българските инфраструктури.
156
0
 
0
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
До мдааАма няма такива философи. Какви причинно-следствени връзки правите не е истина. Ми то и Второто българско царство го няма и п твоята логика нищо не трябваше да е останало от нас. Стига с тоя Ред Бул, чети малко книги и не си промивай мозъка с паптетика на тема Майка България.
155
3
 
7
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
Все пак не забравяйте, че сърбите никога не са ни били братя. Ходете, яжте плескавици и айвар, пийте сръбска ракийка и си имайте едно наум. Помнете историята българи!
154
0
 
5
 
! Отговори
Оху преди 4 години
Македонисти = Сатанисти !
153
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сръбската до хърватската граница-4часа път. От сръбската граница до София център барабар със задръстванията, пак толкоз... почти.------Ти от кое село пишеш, някога отварял ли си географски атлас, пътувал ли си извън село? От София до Калотина сега са 50 минути път. В момента до там има перфектен първокласен път
152
1
 
12
 
! Отговори
сара преди 4 години
Не намирам никаква връзка на магистралата с Берлинската стена, но може би според употребилият термина това звучи много шик и много модерн .
151
4
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
До Мл.Западните покрайнини са дадени на Кралство Югославия с Ньойския договор след първата св.война.Такава държава вече не съществува и Сърбия НЕ Е наследничка на Кралство Югославия .От това следва ,че тази българска територия трябва да се върне на собственика й -България.По тази причина сърбите НЕ инвестираха в нея .Едва след като се убедиха ,че правителството им я харизва и няма да я иска светкавично построиха магистралата.
150
2
 
3
 
! Отговори
Божил преди 4 години
Либерали и сатанисти= социалисти и комунисти!
149
3
 
10
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Голяма похвала за това че братята сърби са решили да направят магистрала,която да свърже поморавските Българи с родината!
148
1
 
20
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Добре е, че сърбите направили магистрала до нашата граница. А нашата част от магистралата къде е? Сърбите правят магистрали без да са в ЕС а нашият реже лентички на 9 км участъци.
147
4
 
15
 
! Отговори
Хахахахах преди 4 години
Като чета коментари като тези на колегата Зозо и установявам, че за привържениците на ГЕРБ важат следните зависимости"1. Русия = комунисти2. АТАКА = Русия3. Русия = елементарни възгледиНяколко съвета:1. Прочети малко руска класика.2. Поинтересувай се от руската опозиция и процесите там.3. Не вярвай на агент Буда, бивш член на БКП, син на милиционер и самият той служител във време, в което много деца на антикомунисти са пострадали, когато ти говори за антикомунизъм и деца на комунисти.
146
3
 
4
 
! Отговори
До Реалист преди 4 години
Всички като цяло ли ни питаш какво сме направили или поотделно да ти дадем отчет? Навярно като си писал това тъкмо си се прибрал от дискотека, та да ти обясня - като пораснеш недей да говориш с клишета, които си чел във Фейсбук. Ние не сме в Щатите, а в Европа - имаме по-прагматично отношение към държавата и нейните задължения към нас. И всеки прави това, в което е добър и за което му плащат. Да строим пътища не е наша работа. Да се пазим от крадци също. Хайде тичай по тангентата сега.
145
1
 
15
 
! Отговори
призив преди 4 години
От Люлин до Драгалевци сутрин и вечер по околовръстното 1,30 минути пълзене. Бойко, моля ти се оправи западната тангента, че няма живот. Няма стигане!
144
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
......В Сърбия няма гей-паради, независимо какъв е премиера....Хахахахахааааа,ей това атако-руските комунистите сте много смешни. В Белград има гейпарад и го води самият премиер - лесбийката Ана Бърнабич.Аман от елементарна руска пропаганда!!! Смешни хора еййй........
143
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сръбската до хърватската граница-4часа път. От сръбската граница до София център барабар със задръстванията, пак толкоз... почти.
142
5
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Много сте зле. Баси хейтърите. Срам. Какво сте направили вие за България. Само мрънкате. Мижитурки
141
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вучич за какво го е поканил?Бойко ли им направи магистралата?Не са член на ЕС сърбите но имат магистрала до границата.Ние сме член на ЕС но нямаме!Какъв е извода а?!!!!Отишъл да държи питата там бай *** да му се смеят,че един тунел му остана на Кресна и няма да го прави,защото никой няма да му даде 70% !
140
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя трябва да го приключат ветеринарите власти!Спешно е!
139
2
 
25
 
! Отговори
t2 преди 4 години
Е как да няма светофар?! От Лондон като тръгнеш до Истанбул има един светофар - на Казичене и 2 пешеходни пътеки - на Казичене и на Църна маца. Ха познайте в коя държава са? Да не говорим за 40км и 60км ограниченията в тези участъци!!! Да не говорим за единствените безхаберни милиционери, които висят кат сополи покрай пътя къде са ?
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше "берлинска стена" и е паднала тоест Бойко признава, че българи и сърби сме един народ(нещо което не е много далеч от истината) и освен това ще се обединим в една държава(нещо не толкова лошо)...???? Няма нищо общо разделението между България и Сърбия както между Източна и Западна Германия