Османски Балкани – това желае Реджеп Ердоган

Албания играе ключова роля в "неоосманската външна политика”
18 ное 2019 07:10, Елка Василева
175
Османски Балкани – това желае Реджеп Ердоган
Снимка: Дойче веле

Настъпление по всички фронтове - в икономиката, образованието и религията. Турция не пести средства за разширяване на влиянието си на Балканите. Албания играе ключова роля в "неоосманската външна политика” на Ердоган.

В средата на октомври Европейският съюз (ЕС) блокира започването на преговори за членство с Албания и Северна Македония. Според анализатори ветото на френския президент Еманюел Макрон ще създаде вакуум в Тирана и Скопие, който държави като Русия, Китай и Турция ще се опитат да запълнят. Борбата за влияние в страните от Западните Балкани не е от вчера, но напоследък се забелязва една нова динамика, която решението на ЕС може само да подсили, пише Дойче веле.

В края на октомври Сърбия подписа Споразумение за свободна търговия с водения от Русия Евразийски икономически съюз. През 2018 година пък стана ясно, че заемът в размер на 1,3 милиарда, който Черна гора взе от Китай за изграждане на магистрала в страната, може да доведе страната до финансов колапс, а публично-частното партньорство с китайска компания, което Подгорица обмисля за завършването ѝ, би означавало нови задължения. Предстои да видим какви ходове ще предприемат Скопие и Тирана сега. Една държава вече инвестира сериозно не само в икономическото, но и в културното си влияние в двете държави.

“Паркът на демокрацията”

Паркът се намира в Тирана и беше завършен на 15 юли 2019 година. На този ден стотици жители на албанската столица отидоха на тържественото откриване, развявайки албански и турски флагове. На възпоменателна плоча от черен гранит са изписани имената на 251 души, загубили живота си по време на опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 година. До нея се стига по алея от 251 дънери на дървета, докарани специално от Турция.  

"Паркът на демокрацията” е финансиран от Турската агенция за сътрудничество и координация (TİKA). Тя е създадена през 1992 година. Целта на агенцията е да осигурява подкрепа за развиващите се страни. Първоначалният фокус е върху държавите с тюркско население в Централна Азия. В периода 2002-2012 година обаче координационните офиси на агенцията нарастват от 12 на 33, а дейността се разширява в Близкия изток, Африка и на Балканите. Нови офиси са отворени в Тирана, Скопие, Прищина, Подгорица, Сараево и Белград.

Културна агресия или солидарност?

Според албанския политолог Енри Хиде Албания играе ключова роля в "неоосманската външна политика” на Турция. По повод масовото изкупуване на учебни заведения в страната от турски фондации едно албанско частно училище излезе с прессъобщение, в което определи това поведение на Анкара като “културна агресия”.

Нараства и турското участие в различни културни и религиозни проекти. Един от тях е най-голямата джамия на Балканите, която се изгражда в центъра на Тирана. Тя е финансирана изцяло от "Дианет” - Турската дирекция по религиозните въпроси.

Присъствието на Турция в образованието е видимо и не е от вчера. През 2018 година турската държавна фондация „Маариф“ закупи Нюйоркския университет в Тирана и дъщерните му училище и детска градина. В тях се обучават общо над 1000 деца и младежи. Тази година церемонията на абсолвентите в университета включваше специално послание от президента Ердоган. През тази година фондацията откри училище в град Елбасан и огромна детска градина в Тирана с 2 000 квадратни метра площ.

Войната срещу Гюлен

Както медиите в Турция отбелязват, фондацията „Маариф“ е създадена с цел да замени „свързаните с тероризъм училища в чужбина“, с което се визират учебните заведения, свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Училищата, финансирани от неговото движение, датират още от деветдесетте години на миналия век. Сред тях е и първият частен колеж в Тирана, основаван през 1993 година по време на президента Тургут Йозал.

Албанският елит праща децата си да учат там заради качественото образование, казва журналистът Ермир Ходжа пред "Балкан Инсайт“. Сега Ердоган обяви война на тези институции. Според председателя на „Маариф“ към февруари 2019 година 191 от училищата, свързани с Гюлен, вече са под контрола на фондацията, която е подчинена на турското Министерство на образованието. Затова Ермир Ходжа смята, че дейността на „Маариф” не е само образователна, но и политическа. 

Турският президент настоява Албания да закрие училищата, които те смятат за свързани с Гюлен. Отговорът от албанска страна е, че не виждат основание да затварят лицензирани учебни заведения, които работят от години в Албания и за които няма никакви данни, че представляват заплаха за страната. Не е ясно обаче докога правителството в Тирана ще игнорира исканията на Анкара и дали няма скоро и тези учебни заведения да бъдат заменени от такива, финансирани от “Маариф”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я,виж ти в Албания имало и училища на Фетолах Гьолен и въпреки турският натиск ,албанците отказват да ги затворят!!!Това,ако беше в България Боко отдавна лично да им е сложил катинарите и ключовете, да е пратил на Ердоган,заедно преподавателите !
129
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
144: НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. КОН ДА СТАНЕ ПРИЧИНА ЗА ТРАГЕДИЯ С ПЕТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТА. КОНСКА ДЪРЖАВА.
128
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименШитняре, Турция ако спре износа за България още на следващия ден ще ревете като мечки, защото няма да имаш салата, плодове, зеле да си слагаш в гаража, няма да имаш ***, чорапи, сапуни, прах за пране, шампоани, най-различни домашни потреби. Мутрите ще внасят по-скъпо от другаде, а те винаги си търсят 500% печалба, и някой изгладнял ще те причака с бухалка да ти строши главата за 50 лв да се нахрани. Това осъзнаваш ли го или ти е сложно?
127
4
 
4
 
! Отговори
Каймак АМ преди 4 години
Иншаллах.....Раббимеляелемиииин.....Амииин....!!!Дани се случи ....За всички ще е най добре.
126
6
 
5
 
! Отговори
13 преди 4 години
България в момента живее на гърба на Турция. Турция плаща субсидии на зебеделците си и така те произвеждат евтина продукция, която (там 1кг домати е 40ст) идва тук и се продава от нашите мутри на 5 пъти по-високи цени. Ако не е Турция нашите мутри фалират, а ние тъй като нямаме никакво производство започваме да внасяме скъпи зарзавати и също фалираме. Същата е ситуацията с няколко други бранша, без които не можем. Нашата членска вноска в ЕС я превъртаме и отива за тераси, гости и асансьори.
125
0
 
0
 
! Отговори
хехе преди 4 години
ашколсун
124
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро беше публикувана новата карта на Турция и България влизаше в нейните граници.. Чакат само да изтече Лозанския договор 2023год.и ще си върнат териториите.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Osmansko eu, zatui baba angliiska imperatorka ne iska euto..
122
5
 
15
 
! Отговори
Дракона преди 4 години
Никакъв московец не е плашил Турция с война при Съединението. Напротив Руския цар е бил категорично ПРОТИВ. И това добре е описано от Захари Стоянов. Той подкрепя сърбите да ни нападнат в гръб. Турците на практика вдигат ръце от нас и ни оставят да се оправяме. Получавайки като компенсация 16 помашки села в Родопите, т.нар. Тамръшка република, това в началото на 1886 г. През същата година Руската империя си отмъщава, с корабна артилерия разрушавайки Каварна убивайки невинни българи
121
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 134На чалгар и пpocтак може да му се виждат близки турците ама за всеки свестен и образован българин тия са антиподни диваци от друга планета.
120
13
 
16
 
! Отговори
IYI преди 4 години
Като българин, чел история и видял много свят стигам до следния извод: Драмата на българина е лъжата, че има някакви всесилни братя (русите), които мислят за него, докато те са си гледали винаги своя интерес. От друга страна е настроен срещу народа, който е една кръв с него (турския). И той гледа едните, с които няма нищо общо, но му е насадено да ги обича, после гледа другите, вижда общото, но знае, че му е насадено да ги мрази.
119
1
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 4 години
Така е - диктаторите и политиците се лигавят, а накрая умират хора.
118
9
 
15
 
! Отговори
ми, преди 4 години
Какво желае Ердоган и какво ще се случи са две различни неща.Турция ще се рацепи на три отделни държави-неизбежно е.Прекалено много етноси има там,прекалено различни интереси и различен манталитет.Нито една империя не е възкръснала,и османската няма.Турция е заобиколена отвсякъде със съседи които я мразят,дори арабите със същата религия я мразят още повече.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ами ПравилноТурсия е на 19то място, като директно зад нея е Швейцария и Полша, а пред нея е Холандия. Обясни ми, как тоя воймстващ мастодон е на 4то място?И минибясни, ако е толкова хубаво, защо половин Турция се е изнедлс в Германия, Холандия, Дания, Норвегия, САЩ и подобни?
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 127КрйДа, защото балканите с известни със стабилността си, мирната история и тоталната липса на изселвания и опити за геноцид в скорошната си история...
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122Германия, Италия и Япония си искаха някакви работи, ама какво от това? Лиготии и капризи и 3% от световното население загина във войната, като 2/3 бяха цивилните жертви.
114
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 4 години
Основаната заплаха за ислямизация на Балканите е САЩ. Турция е притискана да се откаже от кюрдите и да я компенсират на балканите.
113
2
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
А,бе досега знаех,че американски университет е този,в който еврейски и руски професори обучават студенти от Китай ,Индия и Япония.Знаех също от една обява в ресторант,че "турското кафе е виетнамско".Но не предполагах,че американски университет може да бъде турски!?...Сега чакам да прочета,че шведските университети са арабски ,а английските -пакистански !?...Френските ...алжирско-марокански!?
112
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Малко помогна и САЩ с неосманистката политика на Балканите , с новите държави Косово и Босна и Херцеговина!!!Добър ден селяни прости, евреите и ционистите знаят за какво става на въпрос!!!Агент Лайъл Фланари!ЦРУ!!!
111
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИНС Турция сме в една пъпна връв независимо от разлимната ни кръв!