Сърбия няма намерение да става член на НАТО

Белград се придържа към политика на военен неутралитет
3 дек 2019 18:38, Елка Василева
73
Сърбия няма намерение да става член на НАТО
Снимка: архив, Reuters

Сърбия не възнамерява да става член на НАТО, доколкото огромно мнозинство от гражданите на страната се обявяват против това, заяви сръбският първи заместник министър-председател и външен министър Ивица Дачич в интервю за ТАСС преди утрешното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Русия.

Що се касае до членство в НАТО, Сърбия има много ясна позиция по този въпрос. Ние не желаем да ставаме член на алианса, това не искат и огромното мнозинство от нашите граждани. И Сърбия, и НАТО са удовлетворени от степента на достигнатото сътрудничество - много добро и постоянно развиващо се, но ние нямаме амбиция да го превърнем в постоянно членство. Както ви е известно, Сърбия се придържа към политика на военен неутралитет, което предполага съществуване извън всякакви международни военни съюзи, подчерта външният министър.

По-рано сръбският президент Вучич излезе с предложение да се приеме декларация за военен и политически неутралитет на страната. Очаква се, че такъв документ може да бъде приет до 15 февруари 2020 г.

Външнополитическият курс на Сърбия предвижда запазване на приятелските отношения с Русия и Китай, както и развитие на връзките с ЕС и САЩ, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Стратегическият курс на Сърбия за влизане в ЕС не трябва да нанася вреда на отношенията на Белград с Москва и Пекин, посочи Дачич в интервюто.

Нашият стратегически курс е да станем членове на ЕС, това е съвсем естествено и логично, тъй като на страните от ЕС се падат почти две трети от нашия стокооборот, най-големите инвестиции постъпват от ЕС, географски и културно ние принадлежим към този район, в страните от ЕС живеят огромен брой наши граждани... Но ние смятаме, че този наш стратегически курс не трябва да нанася вреда на сътрудничеството с други страни, преди всичко с Русия, която се явява наш традиционен приятел и партньор. Подобна е ситуацията и с Китай, с който ние все повече сътрудничим за взаимно удовлетворение, изтъкна Дачич.

По думите му Белград разглежда подготовката за влизане в ЕС като процес на реформиране на обществото и икономиката. Бъдещо членство в ЕС ние разглеждаме не като цел, а като средство за развитие на стандартите, при които живеят нашите граждани, каза Дачич. Същевременно той изтъкна, че Белград вижда, че сега ЕС не е готов за разширяване, тъй като "се намира във фаза на вътрешно преразглеждане и моделиране на своите предишни правила на функциониране, което еднозначно влияе негативно на способността му да приема нови членове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вучич е умен мъж, който милее за държавата си. Взима правилни решенияНашите управляващи са алчни и продажни
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, че не можем да мислим като швейцарци или скандинавци, но да бяхме поне като сърбите ..
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ,тяхна работа е кой да ги обработва. Избраха си Русия - хубаво, няма проблем. Защото за държава като Сърбия няма такова нещо като абсолютна независимост. Горките, пак ги пере национализма и кюляфа ще си го скроят сами Само че се чудя при това положение за какво влизане в ЕС говорят Нещо не го проумявам това.Не можеш като жабата да се разчекнеш - хем да си хубав хем да си умен. Не става - тук трябва да направиш избор. Направиш ли го - това е. Но ЕС - през крив макарон. Така си мисля аз
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не са глупави да дават милиарди за изхранването на *** като Столтенберг и компания.
60
3
 
18
 
! Отговори
До атлантиците преди 4 години
Гледам тука смешници те пишман атлантиците Евро либерасти сън не ги лови, по нощите писали, сигурно цяла нощ чакат новини от нато то, ха, ха, а то новините развеселяват повече от тва колко богата била държавата ни от разказите на Елин Пелин, или пък руското робство ха, ха, дето няма следи като наще помаци и Батак, *** по лошо било, :))) и в крайна сметка ние сами ли се освободихме, господин грамотен Евро либераст, риторичен въпрос, сутрешно ободряващ :)))
59
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия "никой не ни е поканил, затова е по-добре да обявим че нямаме намерение". Преди срещата с московците. За сърбетата май тоя "неутралитет" не важи за подчинението им на Раша, а отскоро и Чайната?
58
7
 
13
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 4 години
РУСИЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. В СЪРЦЕТО НА РУСИЯ Е ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ. ТАМ СА ИСТИНСКИТЕ ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ. ТРИ РЕПУБЛИКИ СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ ; ЧУВАШИЯ , ГАБАРДИН БОЛГАР ,И ТАТАРСТАН КЪДЕТО Е ОГРОМНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ "БОЛГАР. СЛАВА РОССИА.
57
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото съм информиран Сърбия няма покана за НАТО. След като избират независимост под руско управление - да им е честито! Ние този филм го гледахме и още си бършем с. о.полите
56
9
 
7
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
До АнонименПендел,едно е да си роб в собствената си държава и друго е чужда държава да те владее.Царя Освободител е имал руски роби,които са живели стократно по-лошо от ..поробените българи.Не случайно войниците му са се чудили ,как така българите живеят в големи къщи ,а те в землянки.
55
11
 
8
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
До До новия смешникНеграмотнико,единствената територия в Европа,която е придобита със съдействието на Германия и не е върната след края на войната е Северна Добруджа.И не се прави на ударен.НАТО,ЕС,СССР ..съюзи от две държави ли са?В кой съюз е влязла България и той се е разпаднал?А Сталин никога не е опрощавал дългове.Взема българския държавен хилядолетен архив,златото,плащаме десетки милиарди и то десетки години.Турското робство е било разходка в сравнение с руското.Сволачи.
54
0
 
12
 
! Отговори
До новия смешник преди 4 години
Ами след 1916 нали ще дойде пък 9 септември, ето ти разпаднал ия се съюз, България обявява война на Германия, иначе щеше да плаща за съюза си с Германия със земи на съседите и всичко както се полага на загубила войната страна и пак идва руската намеса чрез Сталин опрощавайки дълговете ни и запазвайки целостта ни, за което разбира се падане под режима, но режима се сменя загубена земя трудно се връща, освен ако не е подарена руска като Крим:))
53
2
 
6
 
! Отговори
До новия смешник преди 4 години
Много добре знаеш за кой ислям говоря, те пред коледно почнаха рано рано с делата, Русия тая чума я избегна, Унгария и ите, ние щото сме бедни също, за част от Европа обаче няма спасение както и за Македония от албанския, християнството е Европа с ценностите си те него забравиха, а Русия възроди, Затва е ясно кой има бъдеще и кой не, не само етносите
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз само не разбрах ние сами ли се освободихме ха, ха, ха
51
8
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
До АнонименЦаря Освободител е ..освободил руснаците от ..робство или както там му казват крепостничество.Затова е освободител.Не защото му е пукало за българите.А после същите тези освободители нападат България през 1916 г. и ген.Колев взел че ги изклал в Добруджа.А Александър Невски е приел исляма само за да запази привилегията да ограбва собствения си народ.Срам за Българската църква е този храм с това агарянско име.Не случайно се е казвал Кирил и Методий по време на руската агресия в 1916г.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колега спокойно то само ще се разпадне, ние в който съюз сме влезли все така е станало, а като гледаш Европа с мигрантите, опасния ислям и еднополовите бракове, дали ще я бъде, а
49
11
 
5
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
До ПатриотГладна кокошка просо сънувала.И кога България ще напуска НАТО,а това значи и ЕС.Когато пръдне гугутката товарищ.Нито ти нито аз нито децата ти и внуците ти ще видят подобна простотия.
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без България нямало да има Русия, върха на глупостта ха, ха, ха, айде сега да си видите пак 3 март, гледам и картата сте видяло, на руския представител там носят имената улици в България не случайно, срещу парламента е царя освободител, а Александър Невски също и така е в цяла България, история, църкви и паметници със събрани средства от българския народ, пустите Клисурци, станали Москов и, а панагюрци донски казаци, първото ни бойно знаме вижте, самарското, тва е историята ни господа:)
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 31Абе я не пиши лъжи,виж картата на Сан Стефанска България!https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Sanstefanska_Bulgaria.png
46
5
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Чудесно решение.България пък няма намерение да Остява член на НАТО
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да пренапишете историята, няма да я промените.Слава России!