Гръцката полиция със сълзотворен газ срещу анархисти

Над 50 души бяха арестувани в Атина и близо 20 в Патра
7 дек 2019 08:06, Елка Василева
9
Гръцката полиция със сълзотворен газ срещу анархисти
Снимка: Reuters

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и в Патра, които замерваха сътрудниците на силите на реда с бутилки със запалителна смес и камъни, предадоха ТАСС и Франс прес.

До безредиците се стигна след края на масовите шествия, провеждани ежегодно на този ден в памет на застреляния от полицаи на 6 декември 2008 г. 15-годишен Алексис Григоропулос.

В Атина в шествието в памет на младежа, преминало първо от Атинския университет до парламента, са участвали, според организаторите над 10 000 души, предаде ТАСС. Според полицията в шествието в Атина са участвали 4500 души. А за реда са се грижили 3500 полицаи, подкрепени от дронове, водно оръдие и хеликоптер, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Походът протичаше първоначално без инциденти, но след това участниците в него се отправиха от площад Синтагма към квартала Екзархия. Там в района на Политехническия институт анархисти започнаха да атакуват силите на реда и се стигна до използване на сълзотворен газ. Един полицай е пострадал, а петдесет души са били задържани.

Заради протестните шествия транспортът из централните атински улици беше преустановен през целия ден вчера и остава парализиран и през нощта.

В Солун 2200 души се включиха в подобно протестно шествие. В Патра, където също се стигна до сблъсъци, в шествието участваха 400 души. Там бяха ранени двама полицаи, а 19 души бяха задържани.

15-годишния Алексис Григоропулос бе застрелян от полицаи на 6 декември 2008 г., докато бил навън с приятели в квартал Екзархия, популярен сред анархистите. Убийството на Григоропулос през 2008 г. доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.

Процесът по делото за убийството срещу двама полицаи продължи близо година. Съд призна, че единият полицай е извършил умишлено убийство и през октомври 2010 г. той бе осъден на доживотен затвор. Впоследствие присъдата бе заменена с 13-годишна присъда затвор, а през юли 2019 г. полицаят бе пуснат на свобода. Върховният съд на Гърция сега обжалва това предсрочно освобождаване.

Другият полицай, отговорен за убийството, бе осъден на десет години затвор, а впоследствие и той бе освободен.

По повод трагичната годишнина майката на Алексис - Джина Цаликиян, призова за спокойствие и припомни, че нейното дете е било мило и не е било склонно към насилие. Тя каза, че размириците и вандалските прояви са обида за паметта на сина й, предаде Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Гърцияанархисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на гърците найстина.Но бъдете хуманни и се поучете от мъдростта на Сидеров и Бареков.Не цели ченгетата с камъни и коктейли *** не им дреме имат каски и видно оръдие мери ги с пълни памперси след посещение в шкембеджийница плеска повече по-гадно е и не могат да те съдят за телесна повреда.Ла.йномета е оръжието на бъдещето и позволява полево презареждане на място и никой не може с проверки да ти открие мунициите за нападение.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно ченгетата навсякъде са еднакви- убийци и престъпници!Браво на гръцкия народ!
7
0
 
1
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
"които замерваха сътрудниците на силите на реда с бутилки със запалителна смес". каква радостна новина. открити са нови методи за замерване на околната среда... :-))) и такива професори, като дичев са заменяли 6000 думи на Класика Вазов със ***. смешно, нали? :-)))
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предадоха ТАСС и Франс пресс цитирана от БТА ти направо крадеш Текста от български сайтове и го постваш тука най много заглавието да промениш и после искате 100-ци коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментара ми е следния FTP
4
3
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ми отиди да живееш в Русия или в Китай.Кой си ти, че да ми казваш къде да ходя да живея. Аз казвам ли, че това в Китай и Русия е добро, не? Точно обратното, *** на вас лилявите, злобата към Русия е псевдо.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktМи отиди да живееш в Русия или в Китай.
2
8
 
0
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Гърция, Франция, Италия в много им идва демокрацията и либерализма. Защо в Китай или Русия няма подобни изблици на анархизъм?! Защото там ТакивИ *** изчезват безследно. Послали са им персийски килими и те за благодарност се чудят какъв зулум да направят.
1
2
 
0
 
! Отговори
гл. шеф преди 4 години
до. цял свят. от гл. щеф на тайно разузнаване. съседи и свой на румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул гърлянски черешарник10. съседите и свойте плашат нашият румен всекидневно. но румен няма дасе уплаши зашото го сменяме. всички ще бъдът съдени. ели никой няма даги види повече. румен неви говори по ухото. ние. съкретно тайно разузнаване. говорим.