Зоран Заев: България ще признае македонския език!

Ние сме македонци и говорим македонски език, заяви той
12 дек 2019 20:00, Елка Василева
297
Зоран Заев: България ще признае македонския език!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България да признае македонския език.

Заев заяви това след реакцията на БАН  в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски". БАН заяви, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

„В договора с България внимателно са записани двата народа поради въпроси, свързани с идентичността, а са подписани на македонски и български език съгласно конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да решим чрез изпълнението на договора“, каза Заев, цитиран от  скопската медия A1 On.

Заев смята, че той като политик не може да скъса всякакви отношения с България и подчерта, че той не е такъв политик.

„Ако са европейци, ако се обявяваме за европейска демокрация, ценности и права, трябва час по-скоро да решим този въпрос. Аз мога набързо да кажа „Край, тук се прекратява всичко“, но аз не съм такъв политик. Не е това политиката, която водя. Чрез политиката на приятелство ще намерим решенията. Но ние сме македонци, които говорят македонски език. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам приятелска България да преодолее този въпрос и да го реши заедно с останалите въпроси, които се решават““, заяви Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майко мила, какво ни чака като влязат в Евросъюза! То ще бъде реване, то ще бъде чудо, ще искат всички да признаят тоя измислен език и тая измислена държава..... Боже, божеееей!
234
2
 
2
 
! Отговори
realist преди 4 години
Бразилия гивори португалски, останалата част от латинска америка говори испански, но измислената държава Македония не говори български, несъществуващ "македонски език"?!?!?! "Македонския език" е български диалект и това е истината! В днешна област "Македония" няма нищо македонско.... ЯАНО ЛИ Е...
233
1
 
1
 
! Отговори
Требе да знае преди 4 години
Зоран Заюбаев тебе да зне оти тая рабОта со македонскиот язик и Македонията ...свърши. Сичко веке ,ке им е северомакедонско,демек создадено от има-нема една година.
232
6
 
8
 
! Отговори
Киро ЖартЪ преди 4 години
Българската нация повече от 12 века живее на Балканския полуостров върху една неделима територия, включена между Дунава и Егейско море, между Черно море и Албания. В тази териториална цялост влизат областите Мизия с Добруджа, Тракия и Македония, а допреди години и Поморавия.Та питам аз, умните "македонци", какво е нация и към коя нация принадлежат те?
231
5
 
15
 
! Отговори
киро кюмюря преди 4 години
бугарите говорят краден македонски и крадат македомската история азбуката ние сме я написали и вие от нас сте я украли ние смо македонци а вие татари
230
2
 
12
 
! Отговори
Македонски Българи преди 4 години
Никаква отстъпка за тия неразкаяли се крадци и клептомани- ако им направите отстъпка,народът ще ви намрази!
229
1
 
11
 
! Отговори
Македонски Българин преди 4 години
Тоя клептоман скоро ще поиска да признаем,че цяла България говори "македонски"!
228
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време Скопие да признае,че там се говори македонски диалект на Българския език!
227
2
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
До229 АнонименКакъв съм аз ,най малко ти можеш да кажеш. Сигурно Константин и Михаил са също българи...Живей си в заблудата и бъди щастлив! Весели празници!
226
0
 
17
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Що пък точно България?
225
0
 
0
 
! Отговори
Бай Стамат преди 4 години
Добре, че си признват майчиният език!
224
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бунгарти си о*******н, славянския език е старобългарския език. Разпространен от бълагри из така наречения славянски, на който се е проповядвало във всички православни църкви. Само за пример, първия Киевски митрополит и на цяла Рус е бил българин Михайл 1.
223
12
 
16
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Станахме смешни с нашите напъни да определяме какви били македонците и какъв език говорят.Нека първо изясним ние какви сме,и що за език имаме...Ако премахнем турцизмите,русизмите,термини в политиката латински,гръцки,английски,френски в балета и т.н нататък , а и всички славянски думи ,невиждам какво ще остане.Нека да осмислим...Ден на Славянската писменост и Българската култура.Само перчене и измисляне на история не става..
222
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че от къдя, на къдя? Още не са влезли в Евро съюза и все нещо искат, а като влязат кво чудо ще стане... Цяла Европа ще се занимава само с техните искания :-) Не така, скъпи братя! Не стига, че никой не се интересува от този регион ами и вие парлами вдигате. По-елегантно, моля!
221
1
 
23
 
! Отговори
Брежнев преди 4 години
България признава не само македонския, но и австрийския и белгийския езици.
220
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви знае и вас че съществувате? Добре че са България и Гърция, че да се говори за Северна Македония! То бива избиване на комплекси, ама чак пък толкова....
219
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво нагло, високомерно и манипулативно изказване!Кой си ти да очакваш, бе? И то да ти се признаят ЛЪЖИТЕ! Я по-скромно!!
218
5
 
22
 
! Отговори
Ей Зайо преди 4 години
А бре Зайо, можем да признаем единствено български език който говорите в Македония! Македонски език няма и не се е говорил никога! Вашият Александър е говорил гръцки и е писал на гръцки, и учителите са му били гърци!
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупаво е да се отрича факт
216
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А друга държава признала ли е този език? Това ли им е проблема сега? Всичко друго оправиха, та за това се хванаха. Човешката глупост,край няма!