Куна или евро? Валутната дилема на Хърватия – ще поскъпне ли животът?

Хората се притесняват, че ако се приеме еврото, животът ще стане много скъп
20 яну 2020 20:30,
25

Хърватската национална валута е куна. Спорд валутния курс 1 евро се обменя срещу 7,4 куни. От години обменният курс е стабилен с много малко колебания.

В Хърватия обаче куната е не просто средство за разплащане, но и национална гордост.

"С еврото ще е по-добре, но ние си обичаме куната, тя е нашата национална гордост", обяснява една хърватка пред DW.

Във Вуковар следите от гражданската война от преди повече от 30 години са видими.

В обувната фабрика там преди години са работели 16 000 души, а днес едва 600. От години тя работи на загуба и разчита на държавна субсидия.

Едва 20% от продукцията се изнася, а повечето се пласира на вътрешния пазар. За шефовете на тази фабрика влизането на Хърватия в еврозоната ще е добре дошло.

Хората обаче не смятат така, а тяхното най-голямо притеснение е, че животът им ще поскъпне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23България има 9К БВП на калпак, Хърватия 15К по текущи цени. Остави куната на страна. Всичко се изчислява в долари.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватска по ми прилича на Гърция,отколкото на страна готова да влезе в ЕЗ.Имат нисък растеж доста години,въпреки туризма,който е основно перо в икономиката им.Държавния дълг е огромен Куната е надценена като валута и цените са доста високи.Това което пробутва Дойче веле е лъжи и внушения.Някой учуден?
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотното население си знае все тая: Някой стои там на тъмно, и вдига или сваля цените. Това може да се случи в Северна Корея или при пълен монопол. Куни, муни - все тая. Зависи колко ти е БВП, кави данъци, и колко и каво купуваш. Но комунизмът още не си е отишъл от главите на хората повече от 30 години вече.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА ние кат сме толкоз убави къде сме? Един приятел пита.Не забравяй, че половината от тези решения е политика.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не е изпълнила Хърватска за Еврозоната.Не е влизала в ЕРМ 2,където се чака минимум 2 години.Външния дълг е повече от 70% от БВП.Нямат финансова дисциплина като в България.Не може само с туризъм.Той не осигурява стабилен растеж.Тази фабрика,която дават за пример е точно обратното на правилата в Еврозоната.Държавата да ти дотира фабриките на загуба,които са много на брой.Така беше с гиганта Агрокор,корабостроителниците им са на дотации и тн.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Да, ама и заплатите от 2 000 марки станаха 2 000 евро. Ако си живял там, сигурно си работил на черно. Стига с тия глупости неграмотни.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, не разбрахте най-после. Евро, долари, левове, все тая. Цените зависят от покупателната способност на хората. Колкото повече купуваш - толкова повече се вдигат цените. Кава ми е файдата да вдигам цените, ако не се купува, или малко се купува. Нали няма да мога да платя на работниците си.
16
3
 
8
 
! Отговори
Я пак! преди 4 години
"В обувната фабрика там преди години са работели 16 000 души" ?!?! Ти да видиш!
15
4
 
14
 
! Отговори
Професор Генадиев преди 4 години
Малко разяснение за неразбралите:Разликата между Хърватска и България е:1.В Хърватска живеят хървати.2.В България живеят българи,от които 80% са ***.
14
2
 
16
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Живял сам в Хърватска 3 години , но не като турист и да имам бегли впечатления,а да коментирам като експерт.Мога да ви кажа,че Австро-унгарската империя им е построила такива красоти,които те си пазят и са супер като природа и възможности за качествен живот.Нямаме хабер колко по добре живеят от българите...
13
5
 
7
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Тия е добре да минат към еврото дори само заради названието на валутата си.
12
8
 
5
 
! Отговори
Паун преди 4 години
Хърватите не ги мислете. ами работещите бедни в БГ. да сметнем - 2000 лв чисто : 150 транспортни, 600 наеми, 150 заеми, храна 500, други 300, за децата 300. Стигат ли ?
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, при тия е по скъпо отколкото в италия, направо 3 пъти по-високи цени от нашите
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватия от както влезе в ЕС стандарта им и качеството на живот спадна , дори са след Румъния , само ние сме по зле от тях в момента!
9
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеех в Германия когато се смени марката с евро, всико което беше една марка стана едно евро ,стандартна падна значително и покупателната способност след еврото. тука не ми се мисли какво ще стане ако въведат еврото!
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както махнаха лева се разплащаме с боковски крутуни.
7
11
 
16
 
! Отговори
Феникс преди 4 години
Ходил съм Хърватия и имат страшна кухня, деликатеси, а саламите и сирената са им страшно вкусни, като нашите от едно време.
6
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватия влезе в ЕС на 1.7.2013 г т.е. шест години и половина след нас и вече мислят за евро, а ние още не сме влезни в чакалнята за евро. България е пълна трагедия с проруската си политика, до никъде няма да я докараме най много като клисурците да станеме московци или като панагюрците донски казаци. Вече никой не ни приема на сериозно, дори и самите българи не се приемат на сериозно.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валутата няма значение, който го може си го може. Еврото е само за удобство.
4
15
 
9
 
! Отговори
панчо преди 4 години
и там фабриката за насаждане на страхове и промиване на мозъци работи на високи оборотида втълпиш на народните маси 14нещо на основата на страх е много лесно