"Почти неконтролируема епидемия" залива болницата в Патра

Здравна система на Гърция е отслабена от десетилетие на криза
3 апр 2020 11:08, Елка Василева
9
"Почти неконтролируема епидемия" залива болницата в Патра
Снимка: архив, БГНЕС

В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници след завръщането им от Израел, медицинският персонал е залят от внезапния поток от пациенти, засегнати от една "почти неконтролируема епидемия", заради липсата на средства в изтощената гръцка болнична система, пише Франс прес.

В университетската болница в Патра, в североизточната част на Пелопонес - едно от основните болнични заведения в Гърция, мобилизирани в борбата срещу коронавируса, бе лекуван първият пациент, починал от пандемията в страната - 66-годишен пенсионер, който бе пътувал до Светите земи заедно с група поклонници в края на февруари.

"Това беше шокиращо събитие за нас: в болницата в Патра беше първият починал в Гърция", обясни за АФП Хараламбос Гогос, специалист по инфекциозни заболявания в тази болница.

Около петдесет поклонници от групата също се разболяха, те всички са пътували много дни в един и същи автобус в Египет и Израел. До момента това е най-голямата групова зараза от коронавируса в Гърция. Повечето от поклонниците са били от района на Пелопонес.

Още по темата

"Ние бяхме заварени неподготвени, тъй като епидемията е почти неконтролируема", сподели д-р Гогос. "Ние се сблъскваме с проблемите на европейските страни като Испания, Италия, Франция", казва той.

Както навсякъде, има недостиг на маски, очила и защитни облекла, подчерта Стелиос Цохацис, заместник-председател на асоциацията на болничните лекари от Ахая - района, в който се намира Патра.

Резултат: една четвърт от пациентите от отделението по патология на болницата в Патра бяха с положителен резултат от тест за коронавирус и са поставени под карантина, съобщи той.

Както и на други места, в болницата има дефицит на тестове за коронавирус. Лекарите от Патра трябваше да настояват, за да подложат на тест първия заболял, върнал се от Израел, уточни Стелиос Цохацис.

"Тогава официалните инструкции от държавната здравна система бяха да се тестват /най-вече/ пътувалите до Китай, Иран и Южна Корея при постъпването им в болницата", посочи той.

Но в Гърция пандемията от коронавируса удря с пълна сила една здравна система, която вече е отслабена от десетилетие на криза.

През периода 2010-2018 г. сериозните съкращения на разходите за здравеопазване и бягството в чужбина на хиляди лекари се отразиха тежко на държавния болничен сектор.

В Патра и преди епидемията имаше недостиг на 55 лекари и 175 души медицински персонал, подчерта Димитрис Зиазиас, председател на съвета на лекарите от района на Ахая.

Месец април ще бъде "критичен"

Месец "април ще бъде още по-труден, но се надяваме, че скоро ще видим спад на епидемията", отбелязва д-р Гогос.

Според Никос Хардалиас, заместник-министър в министерството за защита на гражданите, "април е особено критичен /…/ ситуацията е още неясна и нищо не е решено".

Досега в Гърция има 50 починали и 1 415 случая на заразени с коронавирус при население от 11 милиона души.

За да посрещне пандемията и да попълни пропуските на здравната система, гръцкото правителство обяви през последните дни наемане на работа на 4 200 лекари и медицински сестри, от които 2000 вече разпределени в болниците в страната.

Миналата седмица то отправи призив към доброволци и студенти по медицина.

Броят на леглата в интензивните отделения също се е увеличил с 54 процента за два месеца до 870, според говорителя на правителството Стелиос Пецас. И ако се наложи, ще бъдат ангажирани частните клиники.

"Безпрецедентно" предизвикателство

Време беше, смята Стелиос Цохацис, според когото здравният персонал е изправен пред "безпрецедентно" предизвикателство. "Здравната система, такава, каквато беше по-рано, нямаше да може да отговори на /криза/ като тази", добавя той.

Но Гърция трябва също да разчита на жестове на добра воля.

В партньорство с министерството на здравеопазването Костис Кутрестос, който се занимава с 3D принтиране, и Симос Кокинос, предприемач в техническа безработица, са произвели 500 защитни шлема благодарение на мрежа от 400 доброволци в цяла Гърция. И те имат поръчка за 7000 шлема, финансирана от частни партньори, посочва Кокинос.

Фондация Онасис е купила 13,5 милиона маски за гръцката здравна система на стойност 7,75 милиона евро.

Гръцкият премиер публично благодари на търговец на облекла от Гревена /Северна Гърция/ за дарението му от 600 текстилни маски на местна болница.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Гърциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Кое е дезинформация бе? Какви са тия експерти тука дето все медиите им виновни сега а им е мъчно за комунизма когато никоя медия не съобщи за Чернобил. Я кажи това като е дезинформация, през комунизма хубаво ли беше, че нещо мътно има тука.
6
2
 
20
 
! Отговори
50665 преди 4 години
И си припомнете, че Бог не приема фанатиците, защото той разпознава чистия подтик на душата и позьорството. Не е случайна поговорката "Прекален светец и Богу не е драг". От нас се очаква да проявим здравия си български разум и да помогнем с това държавата ни да излезе от заразата с възможно най-малко погубен човешки живот.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем се сблъсквали с проблемите на европейските страни като Испания, Италия, Франция, хем били заварени неподготвени. Значи ли, че ЕС е вънкашно лъскав и блестящ, но вътрешно трухляв и гнил?
4
1
 
10
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Предлагам да демонстрираме ЕС-солидарност (прегледай пресата, призива на фон вер Лайн!) и да им помогнем! Нашата здравна система е професионално изградена (и образец за развиващите се страни!).
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Православни екстремисти в чист безмозъчен вид.О, неразумни патриарше, поради что се срамиш да да съхраниш живота на българите?! Или смяташ, че Бог ще те покани да седнеш отдясно на Него?
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дезинформация, отново.
1
8
 
40
 
! Отговори
ч преди 4 години
Помолете се в къщи и не ходете никъде на Великден, бъдете отговорни към вас и обществото. Не е необходимо да визирате вярата си чрез църквата. Вярата е вътре в нас. За да има и следващ Великден за българите - останете си у дома по Великден !