Сърбия започва лечение на COVID-19 с кръвна плазма

Влиза в сила полицейски час – от петък 17 часа до понеделник 5 часа
9 апр 2020 13:17, Елка Василева
8
Сърбия започва лечение на COVID-19 с кръвна плазма
Снимка: архив, БГНЕС

Сърбия започва лечение на болните от COVID-19 с кръвна плазма, съобщи епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич на пресконференция вчера, съобщава вестник "Новости".

В пресконференцията участва и епидемиологът Предраг Кон, според когото Сърбия навлиза в максимума на епидемията и се очаква той да продължи най-много още две седмици, тоест да мине шестата седмица, след което ще бъде направена оценка на ситуацията. Двамата епидемиолози уточниха, че краят на мерките засега не може да се прогнозира и че по същността си те се свеждат до намаляване на физическите контакти.

В Сърбия тази седмица влиза в сила нов полицейски час, от петък в 17 часа до понеделник в 5.00 часа и правителството обмисля още по-строги мерки, съобщи премиерът Ана Бърнабич, цитирана от днешния печат. Експертите се обявяват за 24-часов полицейски час, но се стараем да не стигаме дотам, добави тя. Една от възможните мерки е затварянето на градовете, които са огнища на заразата - Белград, Ниш, Валево, Чуприя, Нови пазар. Говорихме също за възможността големите фирми да бъдат затворени за седем или 14 дни, но това е много тежко решение и затова засега не го взимаме. Затова призоваваме гражданите да спазват приетите мерки.

Още по темата
Директорът на Службата по въпросите на общностите в Косово Ненад Рашич заяви, че заразата с коронавирус в населеното със сърби Северно Косово се дължи на закъснялото предупреждение от страна на Белград, съобщава вестник "Данас".

Сръбската листа обвини Рашич в изговаряне на чудовищни лъжи поради изтъкнатия от него факт, че ситуацията в населените със сърби анклави южно от река Ибър е по-добра поради факта, че те слушат съветите на Прищина и дисциплинирано спазват мерките за самоизолация, допълва "Новости". "Сръбският народ в Косово ще продължи да обича Сърбия и да вярва на своята държава, а Рашич очевидно има някаква друга държава, на която вярва и в която се кълне", се казва в съобщение на подкрепяната от Белград партия на косовски сърби Сръбска листа.

Рашич е лидер на Прогресивно демократическата партия в Косово, а премиерът в оставка Албин Курти миналата седмица го назначи за директор на Службата по въпросите на общностите /на всички малцинства в Косово.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Сърбиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лечението с кръвна плазма е класическо лечение, всъщност то е вид имунизация. Прилагано е по време на пандемията от испански грип и други епидемии някъде с 75 % успех. В момента американците правят голямо клинично излесдване, за да установят точно колко помага кръвната плазма при коронавируса. Дано да се окаже, че е ефикасно средство, защото ако е така, ще спаси живота на много хора с тежки случаи на заболяване от ковид
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Сърбия е напреднала със смъртните случаи и заразата, това е вярно.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1О, да, така ги "лекува" че има повече смъртни случаи от нас, дето постоянно обвинявате властите, че пишели всеки умрял жертва на вируса, пък той не бил ...
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изостаналата Сърбия започва лечение с кръвна плазма, а напредналата България в ЕС още лекуваме с парацетамол и ядеме лимони с мед!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Виж числата на трите и си прави изводите кой какво прави.
1
9
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
Сърбия лекува, Гърция тестУва, България бленува.