Нова икономическа криза, застрашена ли е Турция от фалит?

Страната е пред планина от дългове, пише в свой анализ DW
16 май 2020 16:15, Красимир Ангелов
142
Нова икономическа криза, застрашена ли е Турция от фалит?
Снимка: БГНЕС

Турция е пред планина от дългове, а приходите й от износ и от туризъм спадат драстично. Без помощ отвън държавният фалит е неизбежен, пише в свой материал DW.

"Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира" - с такива заглавия излязоха през последните дни някои близки до управляващите вестници в Турция.
Поводът - турската валута достигна ново историческо дъно: един щатски долар вече струва повече от 7 лири. От началото на тази година турската валута се е обезценила с 15 процента, припомня "Франкфутрер Алгемайне Цайтунг".

Още по темата
Така за по-малко от две години Турция върви към втора рецесия - след тази от август 2018 година, когато причината бе спорът със САЩ заради задържането на един американски пастор от турските власти. Сега причините са комплексни, се отбелязва в публикация на "Тагесцайтун". Основната от тях е планината от дългове: през тази година Турция трябва да погаси обществени и частни дългове на стойност 170 милиарда долара. На този фон водещи международни финансисти изразяват мнението, че не виждат как турското правителство би се справило с тази тежка задача.

Спад в приходите от износ и туризъм

Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция може да стане първата страна в света, претърпяла икономическа катастрофа заради кризата с коронавируса. Анкара покрива разходите си чрез износ (180 милиарда долара през последната година), от приходи от туризъм (36 милиарда) и от чужди инвестиции. Но през тази година турският износ е намалял с 40 процента, отбелязва "Тагесцайтун".

Приходите от туризъм също се очаква да спаднат драстично, а свежи пари не влизат в страната, след като под натиска на президента Ердоган лихвите паднаха под границата на инфлацията. Сега проличават последствията от влагането на значителни средства в огромни инфраструктурни проекти през последните години, като например новото международно летище на Истанбул, което в момента почти не работи. Или в мостове, които никой не ползва, но за които правителството трябва да плаща.

От публикацията на ТАЦ става ясно и че в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 милиарда на 28 милиарда долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира. По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ, а преговорите с американската Централна банка за тъй наречените суапови кредитни линии, които биха осигурили на Турция достъп до пазара на долари в брой, очевидно са се провалили. Условията за това са независима Централна банка и ниска инфлация - две неща, които Вашингтон не вижда в Турция в момента.

Как изглежда възможното спасение

Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция.

Турската централна банка би могла да повиши драстично лихвите, за да привлече пари отвън. Това би стабилизирало донякъде лирата, а от стъпката биха спечелили големите компании, които имат дългове в долари. Но в същото време това би погубило по-малките фирми, които и така се борят за оцеляване в кризата с коронавируса. Синдикатите се опасяват, че безработицата ще скочи от 14 на 20 процента, а нови осем милиона турци могат да останат без работа.

"Тагесцайтун" помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
1
 
! Отговори
Сссс преди 3 години
Нищо ве, важното е да се бият срещу Асад, че на Ердоган така ми изнася, слушат го тъпите турци, също както тук *** търпим Борисов да живеят 1 200 000 души с 250лв
76
4
 
3
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Турците откриха ли как се произвежда ток или още купуват от България?
75
2
 
2
 
! Отговори
Чикаго преди 3 години
Това Беко някаква нова марка ли е?В нас имаме само Уирпуул и Самсунг.В Бест Бай има ли я да я разгледам?
74
2
 
3
 
! Отговори
НАЙ-НОВИЯ ВИЦ преди 3 години
МЮМЮН И ИКОНОМИКА
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците винаги произвеждат неща с двойно и тройно предназначение...Купуваш си турска дреха и след първото пране вадиш тържествено един разпърпан ***,който ще продължи да ти служи за миене на пода!Купуваш храна и получаваш чудесно разхлабително!А уредите Беко са неизмерима брънка от еволюцията на пещерния огън към семейно огнище!А прехвалените турски дронове,кюрдските овчари ги берат за желязо на ята с прашките и гегите!
72
3
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Дори с България търговското им салдо е отрицателно.Повече внасят,отколкото изнасят!Само едно ориенталско самочувствие.
71
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Каква икономика имат? То с боза и локум ако ставаше работата :))))))))))))))))))))))))))))
70
2
 
4
 
! Отговори
Тр преди 3 години
А по твоите първобитни пазари от тенекии кво се веят?илиеци и димитровград?о пардон не се веят все още,забравих че са затворени.***
69
2
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
СЕМЕЙНИЯ СУЛТАНАТ ФАЛИРА!НА КАПАЛЪЧАРШИ ЧЕХЛИ И *** АДИБАС СЕ ВЕЯТ САМОТНО!
68
1
 
8
 
! Отговори
Мустафа преди 3 години
Средната турска заплата по днешния курс е вече 500 български лева.Затъваме от ден на ден.
67
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз турска стока некачествена засега не съм видял, Беко за мен е номер едно, пробвал съм индезит, мулинез и др, но беко независимо какво държи поне 10 години без да се троши. Халати и кърпи - няма по-добро от турското, купувал съм и египетски, дето го водят най-добрият памук, ами качеството е *** в стравнение с турското.
66
5
 
4
 
! Отговори
Ганьо анцунга преди 3 години
И пpaceнцата изклaxa за цъpвлyлки кoжицa ми не остана!
65
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"пише в свой материал DW" ?!? --щом това го пише дойче велетурците са окей, това е една долнопробна мелница за лъжиот времето на гьобелс. Дори и даимат дългове ще си ги реструктурират,а сега започва възстановяване следпика на кризата.
64
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една почти 80 милионна държава с функционираща индустрия )автомобилостроене, електроника, самолетостроене, дронове и.т.н.Почти 50% процента млади образовани хора. Образование на ниво по високо от България! За последното ме боли да го кажа, но е факт! Питали ли сте се къде се признава новото образование от България в Европа?
63
5
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
Всеки авантюризъм си има крайспоред бай ердо щом си имат аллах не им били трябвали доларинарода обаче вече не му вярва на фалшивото говоренедори и ердо да си тръгне то следващия няма да може да възтанови нищо краткосрочносистемата им за пореден път доказва че една страна се управлява институционално а не авторитарно
62
17
 
15
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Много има да чакате Турция да фалира. Те в момента са Сирия, в Либия и къде ли не и това не става без пари а с много пари. DW винаги е създавала и ще продава да създава черна пропаганда и да промива мозъците на жалки псевдо-патриоти . Ще има да чакате.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено ДА, малко им трябва още.
60
8
 
13
 
! Отговори
Ердоган преди 3 години
Това са инсинуации.Хазната пълна,та прелива.Започвам да строя втори канал,успореден с Босфора,за стотици милиарди долара.Туризма ще се засили,чрез нова серия млади кючекчийки.А иато разширя Турция в Сирия с петролните кладенци и нефта край Кипър,следва Новата Османска империя! Аааа,забравих бе чоджум,за новата рецепта на рахат локум и баклавички.....
59
15
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Турция има много развита икономика, която няма как да фалира. Просто процесът на силна инфлация който беше замразен за няколко месеца поради епидемията ще продължи. Като гледам колко е иокономически неграмотна статията, явно е преписана от DW. И епидемията не е виновна за трудностите, а обратното - забави ги. А сега естествения процес отново ще започне и няма да спре докато религията се слага преди икономиката.
58
9
 
19
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Май единствения приход за Турция ще останат милиардите дето ги взима от ЕС за емигрантите.