Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт

Целта е стимулиране възстановяването на икономиката
28 май 2020 15:28, Елка Василева
12
Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт
Снимка: архив, БГНЕС

В Гърция намаляват ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт от 1 юни. Предложението за тази мярка е внесено в парламента за гласуване, като правителството очаква подкрепа и от опозицията.

Всички  парламентарно представени партии в Гърция заявиха, че ще подкрепят при гласуването в петък предложението за намаляване на данъците в основни сектори, предаде БНР.

Като част от програмата за възстановяване на икономиката, гръцкото правителството внесе промени за намалено данъчно облагане до края на месец октомври.  С по-ниски ставки ще се облагат туристическите пакети, заведенията за  чай, кафе и безалкохолни напитки, транспортни услуги.

Още по темата

Според законовото предложение от 1 юни до 31 октомври тази година ДДС се намалява от 24 на 13 процента за безалкохолните напитки, кафето, чая, както за билетите за кино, транспорта на пътници и багажа им (влак, метро, трамваи, градски и извънградски автобуси, въздушен и морски транспорт).

Намалената ставка на ДДС ще се прилага и върху консумацията на несъдържащи алкохол напитки на място.

ДДС се намалява и за туристическите пакети от 80/20 (т.е. 80 процента от цената на пакета с ДДС 13 процента, а 20 процента от стойността с ДДС 24 процента) на 90/10.

Ще се  помага на наемодателите, които бяха принудени да намалят наемите  в периода на карантината.

Наемодателите се освобождават от данък върху дохода за частта от наема (40 процента), която няма да получат заради разпоредбите за борба с последствията на коронавируса върху икономиката.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
До 10 онзи преди 3 години
"Печелиш" това, че ще плащаш повече за нещо друго, а в ресторантите и т.н. няма да плащаш по-малко.
10
0
 
4
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Само не разбрах какво печеля аз от намалянето на ДДС за бг бизнеса ......най- вече за кафетата и ресторантите. Кафето от 2.00 лв на 1 лв ли ще стане . Шопската салата от 6лв на 3лв ?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на мъдрите гърци! Те затова ще ги компенсират с 35 милиарда-защото няма само да крадат! България с разораните дюни и пиян персонал турист няма да види-скъпо,мръсно и крадливо на бг плаж!ЦвЦв и ББ къде си пържат?
8
0
 
13
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
ОКАЗА СЕ,ЧЕ СИЛАТА НА ИКОНОМИКАТА НИ Е...РЕСТОРАНТИ,КАФЕТА,БИСТРА,КРЪЧМИ,ХЛАДНИ МЕХАНИ,УВЕСЕЛИТЕЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ,КЪЩИ ЗА ТЪЩИ,ПЪРЗАЛКИ,РОЛБИ,ЧАДЪРИ,ПЛАЖОВЕ,ШЕЗЛОНГИПЛАЖНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ,МНОГО БЕТОН,ПРОСТОТИИ НА КОРЕМ,ШУМОЗАГЛУШИТЕЛИ,АМИ ХОРА МЪЧНО МИ Е ЗА БЪЛГАРИЯ И УПРАВЛЯВАЩАТА НИ ХУНТА!НЕ КОНКУРЕНТИ,НИЕ СЕ ОТДАЛЕЧАВАМЕ СЪС СКОРОСТТА НА СВЕТЛИНАТА ОТ ВОДЕЩИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ!ДОКАТО ТЪРПИМ,ЩЕ ПЪЛЗИМ!
7
0
 
9
 
! Отговори
справка преди 3 години
само че, по нашето Черноморие още отсега са надути цените от алчните ни бизнесмени, които само реват. Да се спасяват тогава с празни плажове и хотели.
6
2
 
9
 
! Отговори
фори преди 3 години
Ха така,да видят хубаво нашите папур дръжки ,папурчовци,не от догодина ,а от 1.06.тази година!България-единствената държава в света,която не похарчи и лев за малък,дребен и среден бизнес!Новите,стари герои на тиквеното време са недостижими във всяко едно отношение!
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Ти правиш ли разлика между "те са държава с по-добри условия за туризъм" и "конкуренти сме"? Дет викаш, ай да не се правим на северномакедонци.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"защото не само говорим за едни и същи отрасли, ами сме и директни конкуренти"Ми не знам какви конкуренти сме.България - 378км морска ивица, 90% бетон...Гърция - 13 676км морска ивица, 98% природа...Все едно да кажеш че сме конкуренти на САЩ по самолетоносачи или на Русия по изстрелване на спътници или на Китай по раждаемост... айде да не ставаме като северномакедонците, а?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да чета какво ще пискат рушитата сега?Предполагам "Гърция си е Гърция, ние да си гледаме в нашата купичка", ама тоя път не става, защото не само говорим за едни и същи отрасли, ами сме и директни конкуренти.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да разбереме,че Гърция е в пъти по-напред от нас.Подкрепа за народа и бизнеса.Така се прави.По-големи *** от нашите политици няма.До кога ще се е*ават с нас?
1
7
 
9
 
! Отговори
Бойко е велик преди 3 години
Всички яко копират от великия държавник Борисов..За ужас на кумонетата!