Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса

Ситуацията с COVID-19 в Белград е критична, заяви Вучич
Обновена: 8 юли 2020 08:43 | 8 юли 2020 06:12, Елка Василева
100
Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса
Снимка: БГНЕС

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, предаде ДПА.

Около 1000 души се събраха пред Народната скупщина, след като президентът Александър Вучич обяви вчера възстановяването на някои мерки срещу коронавируса.

Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.

Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти - и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.

Още по темата

На моменти районът бе обгърнат от токсичен дим. Много хора си махнаха маската, напоена със сълзотворен газ, кашляйки и с раздразнени очи.

Десетки участници в протеста показваха на живо акцията в социалните мрежи. Много от демонстрантите не носеха маска.

Протестът започна малко след като сръбският президент направи обръщение по националната телевизия и представи ситуацията с коронавируса в страната и по-конкретно в столицата като драматична, отбелязва ДПА.

В Белград ще бъде въведен полицейски час за първи път от началото на май, съобщи Вучич. Той подчерта, че "всички болници в (сръбската столица) са почти пълни. Особено в Белград ситуацията е критична, числата (там) са много лоши."

Вчера бе съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа - най-много за едно денонощие от началото на пандемията. Новите заразени са 299 при средно между 250 и 350 за изминалата седмица.

Общият брой на потвърдените инфектирани в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали.

Активните случаи в страната вчера бяха малко под 3000. 110 пациенти са в критично състояние.

От днес в Белград влиза в сила забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, а от петък - и полицейски час до понеделник.

Заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Сърбия повечето държави от региона, включително любимата на сърбите туристическа дестинация Гърция, забраниха влизането на сръбски граждани на своя територия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оставиА кой да е на почит, говньовци като тебе ли?
88
3
 
5
 
! Отговори
Тире преди 3 години
За положението в Сърбия и в частност Белград е виновен ТиквунчУ. Болничните легла в България вече почват да се запълват, а нека да няма вирус. Дисциплина 0-лева!
87
2
 
5
 
! Отговори
Язе преди 3 години
До АнонименТака е но сърбите си присвояват всичко създадено в Югославия още преди да се разпадне. Има една реч на Шешел пред сръбския парламент от 90те години. Там той казва "Сви на Балканот су срби. А они кои нечу да бити срби, мало, че ги побиемо, а ако опет нечу онда, че ги трепемо ...". Сърбите със шовинизма си съсипаха Югославия, а ги бомбардираха заради изпълненията на Шешел и Милошевич. По прости и вироглави от обикновените сърби няма.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!!
85
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истината 60"...браво, много е важно да ни информирате за бунта на сърбите, а за многохилядния протест вчера в центъра на София и в много други градове..."Посмали малко, ман..о! В 3-4 града добре платените зелени терористи наизлязоха по стотина човека с врява и дежурни лозунги срещу поправките в закона "Натура 2000", който по начало е сбъркан и чака за поправка от 2007-*** година. Копейко-белевците не са ги чели, ама напук на всичко не щат, и сега ни чака глоба от ЕС.Дрън-дрън, "истина"...
84
12
 
3
 
! Отговори
Човекът на Партията преди 3 години
Протестират шумадийските студенти, защото някой неумен бюрократ е решил да ги изхвърли от държавните общежития точно след изборите.
83
10
 
19
 
! Отговори
Пустиняк преди 3 години
В Индия и Сърбия използват палки и сълзотворен газ, за да наложат ограничение на правата на хората под предлог борба с фалшивия коронавируса. В България беше достатъчно едно униформено плешиво човече да застане на малкия екран и да изсипе един куп с лъжи. Наистина сме много лесни за манипулация и обработка.
82
10
 
18
 
! Отговори
остави преди 3 години
До АнонименОстави приятел, не се хаби. Няма да те разберат. Колкото й да им обясняваш на простолюдието, то си знае - всичко било конспирация и всеки гледа да ги прекара. Много е лошо да си гребец в една лодка с подобни индивиди. Заради такива ***, страдат умните и съвестните хора. За съжаление в БГ *** са напочит, защото са мнозинство, а властта обича да се харесва на гласоподавателите.
81
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега си говоря с приятел от Белград и ми потвърди, че са били поне 10 000. И друго: това по негови думи е първият спонтанен масов протест от много години. Днес се събират пак и ще са поне двойно повече! Няма да лъжете, безсрамници!!!!!!
80
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
"Какво толкова е станало?" Еми станало е това че Вучич снощи е наредил обезателна вакцинация за всички деца от 3-12години,всички пензионери и хора кои са на работа и още.
79
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" В Белград влиза в сила забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, а от петък - и полицейски час до понеделник.. - Нищо не затварят, всичко си работи , ограничават събирането на много хора и този полицейски час всъщност важи за уикенда. Какво толкова е станало? Като болниците са препълнени какво да направят властите, да ги оставят да падат по улиците ли?
78
1
 
24
 
! Отговори
Сърджан Джокич преди 3 години
Гришо, Гришооооо, виж какво направи със Сърбия!!!
77
1
 
7
 
! Отговори
Натопорчев 24 cm преди 3 години
До Никога повече ГЕРБГоворите за тези, които продават дрога и пребиват невинни граждани и деца...?! Това са плесен и човешки отпадъци....
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук няма как да стане, защото агитките са на отчет в полицията и на заплата на мафията. Браво на сърбите. Озадачаващо е колко много минуси за съпричастните мнения. Ама така е - малкият, малодушен, безволеви човек най-мрази да му показват с примери колко е малък, малодушен и безволеви. Удря го на агресивно отрицание, защото така е най-лесно.
75
10
 
22
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 3 години
И тук трябва футболните агитки да нахлуят в парламента , да уловят за ушите герберската хунта и да ги влачат по площада!
74
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО, само така !!Сърбите имат топки, българите да се учат !!
73
7
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 76С нескрито съжаление трябва да кажа, че оставам със чувството, че сърбите са по-добри от нас.От лични впечатления мога да кажа, че през изминалите години когато ходих в Сърбия (за по един ден, на "кулинарен" туризъм най-вече) отношението към българите беше повече от прекрасно! Напоследък даже менюто в ресторанта беше на български, звезди ти свалят от небето, само да те спечелят като клиент. У нас не съм видял такова отношение.Виж, ако зачекнеш политиката, там може да сбъркаш!
72
2
 
13
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Общият брой на потвърдените инфектирани в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали.--------Това е три пъто по-добре отколкото у нас.
71
3
 
14
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
А българските те лета КОГА?
70
3
 
6
 
! Отговори
Кой си? преди 3 години
До- село майка. Тръгвай да умираш за своята свобода.Недей да пишеш от името на цял народ.