Горещото лято на Вучич - идват ли предсрочни избори в Сърбия?

Анализатор: Президентът не искаше опозиция в парламента, получи я на улицата
9 юли 2020 13:52, Анисия Иванова
10

Демонстрациите в сръбската столица ескалираха тези дни, стигна се и до щурмуването на парламента. Какво разпали страстите в Белград коментира в "България сутрин" международният анализатор Николай Кръстев.

"Трудно може да бъде възпрян този гняв на хората, те не вярват на своите експерти. Техният кризисен щаб се превърна в екип от пиари на президента Вучич. Има недоверие и към цифрите, които в Сърбия се споменават на заразените от коронавирус. Предстои много "горещо" лято за Александър Вучич, има съмнение, че след 2-3 месеца може да има предсрочни парламентарни избори", каза експертът.

Още по темата

Той добави, че не само мерките около коронавируса, а цялостната ситуация в страната е предизвикала напрежението и ескалирането на протестите. По думите му много влиятелна сръбска НПО издала доклад, че в Сърбия е бил скрит реалният брой на починалите.

"Това е първият случай в най-новата история на Сърбия, в който президент има толкова силно стабилно мнозинство, управляващите нямат нужда от коалиционен партньор. Това, което става в Сърбия, е много комплексно. Опозицията, която беше подценяване по време на предизборната кампания, не беше допусната до националните телевизии", обясни международният анализатор.

Кръстев отбеляза, че едни от най-големите протести са били именно пред сградата на Сръбската национална телевизия.

"Вучич каза, че някой се опита да отслаби позицията на Сърбия в навечерието на разговорите за Косово. Той съобщи, че сръбските спецслужби ще представят информация. Сърбия навлиза в много специфичен момент, трябва да се намери решение за Косово", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него подценяването на сръбския или албанския фактор на Балканите ще създаде много сериозен дисбаланс.

"Гражданите са недоволни от реакцията на сръбските полицаи, питат се дали е било нужно да бъде изведена конна полиция. Притеснявам се дали Вучич няма да е първият президент на европейска държава, който може да загуби властта при такова смазващо мнозинство. Изненадващо е, че САЩ мълчат в тази ситуация, ЕС се стреми да поддържа баланс", коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вучичовата работа малко прилича, хем *** в ******, хем душата в Рая!Накрая ще падне и от двата стола, а крайнодесните ще вземат цялата власт, вече съвсем явно!
9
1
 
2
 
! Отговори
Юрий Долгорукий преди 3 години
ФСБ /не групата/ шари.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква глава за влизане в ЕС ще отваря Сърбия? Ти късопаметен ли си? Какво казаха на България преди 19-20 г.? Никакъв ЕС няма да видите, докато не влезете в отан.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мястото на Александър Вучич никога не бих заминал за Париж.
6
4
 
2
 
! Отговори
niki преди 3 години
Към кои точно 'цифри' има недоверие не ми е ясно? Към арабските, римските, китайските?
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупава фраза "Не искаха да имат опозиция в парламента"? Избирателите са тези, които са гласували доверие на Вучич. От там са и тези почти 200 депутати в Скупщината. Сръбските coрocoиди сега правят опит за майдан по модела на укропските бандеровци. Сега, за да бъде картинката пълна, трябва Виктория Нуланд да пристигне на площада в Белград с торба курабийки, с които да черпи сръбските полицаи. Да каже колко $млрд са дали за сръбския майдан и да произнесе "Майната му на ЕС"
4
4
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Скоро с премиер Борисов ще почнем съвместна работа и ще видите истинска промяна дори ще променя и Борисов и ще стане по-социален
3
4
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Подкрепетеме и ще имате красива държава за каквато винаги сте искали и добри пенсии и добри заплати
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да има вечни учители,лекари,полицай,администратори,феодални старци в БАН трябва да се сложи 10 години най-много държавна работа и после частния сектор и да си плащат осигуровките сами а не народа да ги издържа докога дойде му края младия безпартиен премиер ще ви оправи вас само ББ да каже на всички герберасти закой да се гласува за следващ премиер и промяната идва
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5000 *** пияни дрогирани не може да пипнат Вучич който преди седмица ги би на изборите с рекорден резултат и ще управлява доживот както и тук ББ ще ме избере за премиер, като дойда на власт ще издам закон никой да неможе да премиер,депутат,кмет и тнт повече от 2 мандата и повече от 10 години да работи на държавна служба има вечни полицай,учители,администратори,лекари,феодални старци в БАН и тнт една камара хрантутници край и ще си плащат осигуровките от джоба