В Румъния пациенти с коронавирус напускат болници

Парламентът прие нов закон за налагане на изолация
10 юли 2020 07:30, Анисия Иванова
16
В Румъния пациенти с коронавирус напускат болници
Снимка: БГНЕС

Стотици пациенти с коронавирус в Румъния напуснаха болниците след решение на съда срещу задължителната хоспитализация.

Парламентът реши да приеме нов закон за налагане на изолация на фона на скока на инфекциите. Законодателите гласуваха в подкрепа на новото законодателство, което предвижда кога хората могат да бъдат поставени под карантина или задължителна самоизолация. Законът позволява на тези под карантина да оспорват решението в съда.

"Ние приемаме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, но го правим, за да защитим животи", заяви Йоан Купса, депутат от управляващата либерална партия.

Решението на парламента следва решение на Конституционния съд, което влезе в сила миналата седмица. Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушава основните им права и това не може да стане само с правителствен указ, съобщи БГНЕС.

В резултат на решението 624 пациенти, които са тествани положително за новия коронавирус, са поискали да напуснат болниците и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Татару.

Освен това повече от половината от 50 000 души, подложени на задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, каза Татару.

Румъния отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията в страната. Общият брой на заразите в страната с население от около 20 милиона души достигна 30 789, докато 1834 души са починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога е имало ред в мамалигата, та и сега?Хуни!
12
4
 
1
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Мамалигарите да не са прости като БГ овчички д астоят затънтени завинаги. Сърби, Румънци, Гърци се бунтуват - вие продължавайте да со премествате от един крачол в другия. Важното е да има ракия и салата на масата всяка вечер в доволно количество, нали!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около 22 юли да очакваме над 1000 заразени за ден в Румъния.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те?ултатът ще го видим след седмица-две. Точно както и в България.
9
6
 
7
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
Да го духaT спасителите ни! Не им ща загриженоста! Утре ще ни ефтанизират заради поредното грипче.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на съда, явно балканците повечето не сме роби!
7
10
 
17
 
! Отговори
столичанин преди 3 години
Това решение е победа на разума срещу организираното безумие на международната мафия в бели престилки, която заради печалба съсипа живота на милиони хора в България! Браво братя румънци!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че няма да ни позволят да се измъкнем сухи. Щатите си направиха вътрешната криза, а на сателитите ли ще се размине. Процесите са ясни. Изобщо не си и помислям, че нещата опират до този смешен вирус и до здравето на населението...
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На пенсионерите и тези на държавна хранилка е добре. Друга работа освен да тракат по клавиатурата по цял ден и да коментират за ужаса на вируса нямат. Така е добре. Но някой трябва и да работи.
4
3
 
5
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Смешно ни е във форума, но тия дни по работа обиколих няколко заведения и собствениците на барове вече започват да се притесняват дали няма да ги накарат да затворят наново. Последните години , много от тях вкараха пари за да обособят лудотеки за децата и са принудени да ги държат затворени.
3
13
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Интелигентен коментар, БСП победа! Да живее Радев и Русия
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега- задължително тестуване на румънци на границата
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там колко ли е клиничната пътека, а, ***?