25 години от геноцида в Сребреница, най-масовото клане

Досега са открити тленните останки на близо 7000 жертви
1
25 години от геноцида в Сребреница, най-масовото клане
Снимка: БГНЕС

Босненските мюсюлмани почитат днес паметта на жертвите на геноцида в Сребреница - най-ужасното масово убийство в Европа след Втората световна война, с възпоменателна церемония в мемориален център с ограничено присъствие заради коронавируса, съобщава БТА като цитира АФП.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 г., силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, обявен за защитена от ООН зона, като заровиха телата им в масови гробове.

Клането в Сребреница е единственият епизод от войната Босна /1992-95/ признат за геноцид от международното правосъдие. Босненският сръбски политически лидер по време на войната Радован Караджич и военният командир Ратко Младич бяха осъдени от трибунала на ООН за военните престъпления на доживотен затвор, специално заради клането в Сребреница и обсадата на Сараево.

Възпоменателната церемония днес включва и погребение на идентифицираните наскоро тленни останки на девет жертви на клането в гробището на мемориаления център край Сребреница, съобщават АП и АФП.

Досега са открити и идентифицирани тленните останки на близо 7000 жертви на клането. Повечето от тях са погребани в гробището на мемориалния център.

Обикновено хиляди хора от различни страни присъстват на възпоменателната церемония край Сребеница на 11 юли, но тази година само малка група оцелели ще бъдат допуснати до гробището заради пандемията, посочва АП.
Десетки световни лидери, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, испанският премиер Педро Санчес, американският държавен секретар Майк Помпейо и британският принц Чарлз, са отправили видеопослания за възпоменателната церемония.

Босненските сръбски лидери продължават да омаловажават сериозността на клането в Сребреница, отбелязва АФП.

Сръбският член на колективното босненско председателство Милорад Додик отхвърля определението за "геноцид" и казва, че става дума за "мит".

"Ние ще настояваме безотказно за истината, справедливостта и необходимостта да бъдат съдени всички тези, които са извършили това престъпление", заяви в петък мюсюлманският член на колективното босненско председателство Шефик Джаферович.

"Ние ще се борим срещу тези, които отричат геноцида и възхваляват неговите извършители", заяви той в мемориалния център, където присъства на колективна молитва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за албанските главорези!? Ни вопъл , ни стон
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоНай-голямото масово убийство в Европа!Сибир не е Европа!
34
3
 
10
 
! Отговори
Помним преди 3 години
Те сърбите клаха и хиляди българи в Македония!
33
9
 
25
 
! Отговори
Батак преди 3 години
A най масовото клане на българи в Батак?Турците кога ще плащат.
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво да кажем за геноцида над християните в Близкия изток, Ирак и Сирия, който се извършва над милиони, принудени да напуснат родните си места и да станат бежанци , а църквите им се опожаряват. Там търсете масови гробове оставени от джихадистите
31
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Най големият геноцид е на демократизаторите на луканов... направляван основно от вашингтон.
30
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1992 г. бандите на Насер Орич (признат за военнопрестъпник) започват офанзива от Сребреница, опожарявайки десетки сръбски села, прогонвайки сръбското население и избивайки стотици сърби. В отговор Сребреница е превзета от Босснеската сръбска армия при бездействието на западните миротворчески сили. В крайна сметка загиват към 4000 сърби и към 6-7000 мюсюлмани. Виновни са и двете страни. Не може да се говори за геноцид, а за ограничена местна трагедия като жертвите са и от двете страни.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИСПАНСКИЯТ ДИСПЕЧЕР СЕ ОКАЗА, ЧЕ НИКОЙ НЕ ГО Е ВИЖДАЛ!
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А КАКВО СТАНА С ИСПАНСКИЯТ ДИСПЕЧЕР,ВОДЕЩ НА БОЙНГА ? КАКВО СТАНА СЪС ЗАПИСИТЕ МУ ? КАКВО СТАНА С УКРАИНСКИЯТ БУК ОТ ВИДЕОТО ?КАКВО СТАНА С УКРАИНСКИЯТ ПИЛОТ НА МИГ ? КАКВО СТАНА СЪС ХИМИЧЕСКОТО ОРЪЖИЕ НА САДАМ ? КАКВО СТАНА С АТОМНОТО ОРЪЖИЕ НА КАДАФИ ? КАКВО СТАНА С ЦИРКА В ХАГА ?
27
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко сърби ,бяха изклани в Сребреница ? И то голям зор ,докато съберат няколко хиляди гроба,на убити от цяла Босна .
26
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КАКВО СТАНА С 14-ТЕ ХИЛЯДИ ИЗБИТИ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА ОТ СЕПАРАТИСТКИТЕ БАНДИТИ?КАКВО СТАНА СЪС СВАЛЕНИЯ МАЛАЙЗИЙСКИ БОИНГ ОТ ПРОРУСКИТЕ УБИЙЦИ?ЗА ТОЗИ ГЕНОЦИД ХАГА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЛИ?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АЛОПитай иранците от ХИЗБУЛЛА!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ми изтрихте указанието за документацията на немската телевизия от преди 3-4 г. за лъжите в тази война?Спомнете си как беше с Ирак!
23
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво стана с оня масов гроб на сърби, който откриха и изведнъж се замълча?
22
7
 
10
 
! Отговори
Това е неприемливо преди 3 години
В края на 20-и век това не биваше да се случва.Но какви ли са били мащабите на кланетата в края на 14-и и през 15-и век, когато представителите на мирната религия са се настанявали на Балканите, използвайки ситуацията - намалената численост на местните народи след чумната епидемия, несъществуващата по същата причина по онова време татарска конница, която винаги бива наемана от българските царе по време на война, държавната раздробеност на далеч по-напредналите в развитието им християни?
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен клане не е имало. Щом сте такива дърти и пишете глупости си ходете в парка или в някой клуб за пенсии.
20
1
 
2
 
! Отговори
Аз казах преди 3 години
над гробовете над които си пробват лъжите от същото ще си отидатКой вечно човешкото за *** ползва Анатема вам убййците вечни щом жалите
19
37
 
13
 
! Отговори
Историк-жицаджия преди 3 години
Османлиите били избили милиони българи ... брях брях брях брях ... посмали *** маннговвицаКога османлиите идват по тези земи заварват едно 400 хилядно полугладно полуживо полудишащо полуумряло племе от диваци ...И после 500 години ги хрянят и поят, вардят и множат гламавите турчолляци ... Вместо да теглят сатърра и да отърват света от това племе прокажено бъллгарско ...
18
4
 
20
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Сърбите са си виновни. Дано се поучат, но надали. Друг е въпросът за медийната измама. Ако това е най-голямото масово клане след ВСВ аз съм трамвай номер 5. Има къде-къде по-големи зверства. Как да определим близо 2 милиона избити от САЩ във Виетнам, или тези 5 милиона избити от Пол Пот, или около 15 милиона изчезнали заради репресиите на Сталин и ужаса в Сибир? Дори и в наше време свръхсилите с действията си провокират по-големи касапници - примери бол - Сирия, Либия ...
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по голям геноцид от ислямския те надминават и нацистките и комунистическите престъпни диктаторски режими и групи убили репресирали, отвлекли,изнасилили, наклеветели с измама, убили милиони невинни немюсулмани- християни,евреи,славяни, кюрди,язиди,будисти, и др,и продължаващи и досега да убиват за да заграбят повече еми и чужди богатства т.к корумпираните врагове на Бог като нацисти комунисти исляисти са ненаситни като дяволски чудовища и са окупирали наймного чужди земи 22 арабски държави