Румъния забрани разпространяването на миризми със закон

Междусъседските войни навлязоха в нова ера
12 юли 2020 21:46,
59
Румъния забрани разпространяването на миризми със закон
Снимка: БГНЕС

Румъния забрани неприятните (или приятни) миризми със закон, който забранява разпространението им. Причиняването на “обонятелен дискомфорт” вече се наказва с глоба до 6,3 хиляди евро, съобщава БГНЕС.

Още по темата

“Обонятелният дискомфорт”, гласи нормативният акт, “е следствие от дейности, които могат да повлияят на здравословното състояние на населението и околната среда, което субективно се възприема като миризми с различна интензивност, и обективно се измерва в съответствие с приложимите национални, европейски и международни стандарти”, гласи дефиницията на обонятелния дискомфорт в новия закон.

Казано по-просто, – ако, например, миризмата на храна, която домакинята приготвя в кухнята си, достигне до стълбищната площадка или общите части на жилищен блок, то на нищо неподозиращата домакиня може да бъде наложена огромната глоба.

Законът предвижда максимална глоба от 30 хил. леи (6,3 хил. евро) за физически лица, и 80 хил. леи (16,7 хил. евро) за юридически.

Инициатори на закона са двама депутати от партията “Съюз за спасяване на Румъния”, а идеята им се базира на правителствено постановление от 2005 г. за опазване на околната среда. „Смятам, че хората трябва да се грижат за добрите си отношения със своите съседи“, каза председателят на Съюза Родика Милитару.

Отсега нататък нивото на обонятелния дискомфорт ще се определя в разрешенията, издадени от местните органи за опазване на околната среда. Те ще касаят всяка икономическа дейност, а нарушенията на установените стандарти могат да доведат до закриване на съответните дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали Румъния ще спре ароматите на своите граждани от ромски произход и тежките парфюми на рускините и молдованките налазващи всяко лято страната? Силно не ми се вярва. Най-много някой румънец на село да бъде глобен. Все пак сме на Балканите. Тук всяка държава мрази най-силно гражданите от расово-етническата група, която най-малко прави бели и най-малко протестира.
43
2
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Който е в апартамент или в някое село пълно с падари и кози да му мисли.Аз съм на 3-4 минути от Пловдив (най-добрия град между другото) и съседите са стабилни и като има повод музиката дъни на двора до обяд на другия ден и никой не прави проблеми.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гадните парфюми,статията е смешна и има за цел да се разбере чувствителни ще бъдем ако ни ръсят с нещо от хеликоптери или ще си седим и ще си пръцкане тихо в ъгъла.
41
3
 
7
 
! Отговори
Ками преди 3 години
Да беше и тук така, съседите дето постоянно със свинска маз готвят... Ми идва да се изнеса от тази земя, че и мръсни килими от горе тупат на прането ми.. Аз не смея да го правя това на другите под мен а те...
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43Да храната има миризма и мястото и е в кухнята или на двора(ако имаш такъв и то достатъчно голям , за да не пречиш на съседите) Но да си вкараш аспиратора в общата тръба и на теб да не ти мирише за сметка на всички останали не го приемам за нормално. Отделно миналата есен едни хорица 3 етажа под нас пекоха 3 седмици чушки за лютеница на терасата-ден се търпи - два се търпи ама 21 идват в повече.Трябва ли аз, който живея по високите етажи да си направя риба на скара в мазето, че да схванат
39
0
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Вируси, миризми, дим, шум и прочее.....най-добре да се забранят жилищните сгради с повече от четири жилища на един вход. Малка къща с двор - без данък, сграда с до четири жилища на вход - малък данък, такава с над четири - голям данък.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това трябва да важи за промишлените миизми - амоняк, хлор, бензин, пропан-бутан и т.н.Тя миризмата е индикатор че се разпиляват ведни за здравето вешества. Даже е добре че има миризма, за да сигнализира. Самата статия е глупава, румънският парламентот носно битови миризми също е постъпил глупаво, примеите на българските коментатори са глупави. Храните имат миризма, идиотско е да глобяват човек че си приготвя храна. Нека забранят чесъна, рибата, кромида, чушките - яжте ми - - - Вървим към упадък
37
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Най-вероятно фирми обгазяващи цели райони няма да бъдат санкционирани,обаче междусъседските войни ще се разгорят с пълна сила!Впрочем,барбекютата отпадат при наличие на съседи вегани,хи-хи.
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С цигарата на тераса в 5ч.сутринта. Цялата ми спалня в цигарен дим! Идеален начин да бъдеш събуден и започнеш деня позитивно. Защо не пуши вкъщи? Изкарали масово скари и барбекюта по терасите. Че и чушки печат. Смрад и дим. Всичко влиза при нас. А какво полепва по стените на сградата?! Двама се опитаха и да ни подпалят. Отдолу *** ли варят, курбан ли правят. Селско чадо съм. Яда шкембе чорба, супи с дроболина и черва. Не съм гнуслив. Но такава смрад!!!! Българина знае само свойте права!
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно съм за подобен закон и при нас.... Преустройства на апартаментите - абсорбатора от кухнята наврян в общата тръба на баните и тоалетните и от първия до последния всички знаят какво готви комшията... Другите от 2-рия всяка седмица барбекю на терасата при това късно вечер ... лежиш си в спалнята на отворен прозорец и в 23 вечерта ти нахлуват миризми(при това по-скоро от изгоряло). Като искаш барбекю направи си го в кухнята след което помисли дали искаш пак. А печенето на чушки за лютеница...
34
2
 
16
 
! Отговори
Св преди 3 години
А тупането от терасите? И сега има закон уж, че е забранено, но постоянно смитам от терасата кучешки косми, трохи, фасове и всякакви ***. Не разбирам как интелигентни хора не могат да се досетят, че като тупат "за да не го виждат в тях" магически се появява отдолу, по силата на гравитацията. Както и всякакви кокалчета, филийки, измита помия от бурканчета панички. Така и така простеят, поне да си изхвърлят и торбичките със смет през прозорците - то няма разлика.
33
3
 
11
 
! Отговори
й преди 3 години
А миризмите от колите, които усещаме по улицата и ни създават дискомфорт, или когато някой си запали колата в междублоковото пространство и чака да загрее особено зимата, или в гаража под терасите и миризмите се стелят на талази в апартаментите на хората .. за тях помислено ли е? Или миризмите от промишленото производство, или горенето на дърва и т.н. и т.н. ...
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И у нас трябва такъв закон.
31
3
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
значи със закон задължават румънките да си мият ****
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименA кат папкаш тогава не ти мирише а..? А зловонията дето изпущаш изпод чаршафа..и причиняваш глобално затопляне и не ти пука за комшията...?
29
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А у нас кога? Вечер не мога да отворя нито един прозорец вкъщи. От едната тераса влиза постоянно цигарен дим, от другата всяка вечер в 20ч се пали скарата, я кИфтетъ, я скумрия... от всвкъде съм обгазен. Лошо е, че не знаеш кой ще ти цъфне за съсед.
28
8
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
"Румъния забрани разпространяването на миризми със закон"//Абсолютно съгласен.Една от най-неприятните миризми е тази на чесън и различни продукти съдържащи,чесън на прах и негови производни.Много е неприятна ,направо отвратителна е миризмата на пот и още по-неприятна е когато комбинирана с ракиен застоял дъх.Тежките запръжки с лук и т.н.
27
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако някой дядка пръдне в ансансиор или градския транспорт кво правим?
26
3
 
57
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Моля в БГ да се забрани със закон освен миризмите, също така и виковете и музиката на чернокожото население.
25
3
 
44
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Това означава ли, че представителите на тяхното тъмнокожо малцинство, чието име, започващо с буквата Ц се забранява, ще получат забрана да се возят в градския транспорт?