25 години по-късно – майките на Сребреница още погребват синовете си

Преди дни още 9 души бяха положени в гробището Потокари
15 юли 2020 21:51, Нели Христова
59
25 години по-късно – майките на Сребреница още погребват синовете си
Снимка: БГНЕС

През 2012 година Мунира Субашич разпознава мъжа, който отвежда сина й към сигурната му смърт - той е човек на висока позиция в полицията в Сребреница. Жената си спомня последната им среща - годината е 1996 и десетки хиляди босненски мюсюлмани напускат Сребреница, която пода в ръцете на босненските сърби, ръководени от генерал Ратко Младич. Субашич, заедно с дузина членове на семейството й, намира подслон във фабрика за батерии близо до Потокари.

Още по темата

Мъжът, който бил и съсед на Субашич, разделял мъжете и момчетата от жените и децата. Мунира прегръща 17-годишния си син и се моли да не й го отнемат, а той се опитва да го изтръгне от ръцете й. Младият Нермин й казва: "Не се притеснявай, мамо. Всичко ще бъде наред". Това, което Субашич и другите жени не знаят е, че мъжете, синовете, братята и бащите им ще бъдат екзекутирани. В рамките на няколко дни босненските сърби отнемат живота на 8000 момчета и мъже. Мунира губи 22-ма членове на семейството си и от онзи ден до днес, се бори за справедливост.

"Можете да си представите чувството, когато минете покрай този човек и знаете, какво е направил и виждате, че се чувства горд от това", казва Мунира пред The Guardian.

Сега тя е президент на организацията "Майките на Сребреница". "Просто умираш отново, всички онези спомени от войната се връщат обратно, а ти просто стоиш на опашката до него, чакайки да си платиш сметката за вода", разказва Субашич.

Този месец Субашич и други семейства отбелязват 25-ата годишнина от най-голямото зверство в Европа след Втората световна война. Но докато съдът на ООН констатира, че убийствата в Сребреница са геноцид, а някои от генералите, включително и Младич, са осъдени, Мунира и останалите майки се изправят пред все по-голяма армия от хора, които отричат, че геноцид е имало. А онези, които са отговорни за смъртта на синовете им, се разхождат на свобода сред тях.

В продължение на години Субашич се опитва да прокара закон в парламента на Босна, който да криминализира отричането на геноцида. Така и не успява. Сръбското правителство пък продължава да твърди, че броят на убитите в Сребреница не е толкова голям, че да се нарече геноцид. А босненските сърби продължават да хвалят лидери от войната като Радован Караджич, който е осъден от Международният наказателен трибунал на бивша Югославия (МНТБЮ)  за геноцид и други военни престъпления.

"Трудно е, когато виждаш хора с плакати с лицето на Младич, на които пише "Благодаря ти, че освободи Сребреница", казва Сухра Синанович, член на "Майките на Сребреница", за главния архитект на геноцида, известен още като "Касапина на Сребреница". През 2017 година Младич бе осъден на доживотен затвор заради престъпленията си. Той обжалва присъдата си, но делото бе отложено заради коронавируса. Близките на жертвите се страхуват, че заради влошеното си здраве 77-годишният Младич ще почине, преди да възтържествува правдата.

А на много семейства им отнема години да открият синовете, съпрузите и бащите си в масовите гробове. Някои от тях все още се издирват, тъй като армията на босненските сърби разкопава първите гробове и мести останките на други места под прикритието на нощта.

"Сърбите използваха машини, за да копаят. Така, вместо хиляди тела имахме десетки хиляди части от тела" , казва Робърт Макнейл, шотландски криминалист, който работи с екип от експерти за идентифициране на тела в масови гробове. По думите му, те нарочно местят разкъсаните останки на друго място, с надеждата, че никой няма да може да ги събере отново. Той и екипът му успяват да открият останките само на един мъж в пет различни масови гроба.

Първата снимка, която вижда Макнейл от Сребреница, е на масов гроб с 250 тела.

"Тя се запечата в съзнанието ми. Никой от нас не е подготвен за подобно нещо", казва той.

През 2013 г. Субашич успява да погребе това, което е останало от сина й - кости, локализирани в два гроба на разстояние 25 км един от друг. Знаейки, че тя може и никога да не намери всичките му останки, тя го изпраща във венчия му път на гробището в Потокари, което няколко години по-късно Мунира иска да се превърне в официален мемориал на жертвите от Сребреница.

"Исках да е пример за онези, които не могат да погребат синовете си. Майките умират - те ще издъхнат, преди да погребат синовете си", споделя тя. Само преди дни, на 11 юли, майките се събраха на гробището в Потокари, за да погребат още 9 жертви на клането, идентифицирани 25 години по-късно. Субашич държи реч пред тях, насочена към онези, които отричат геноцида и за отговорниците за убийствата, които още се разхождат на свобода.

Един от тях е мъжът, отвел синът й към смъртта. След като го разпознава, тя повдига обвинения срещу него. Разбирайки това, той и семейството му заминават за Сърбия. Стоейки на подиума, Субашич се заканва: "Ще те преследваме." И поглеждайки нагоре, добавя: "И никога няма да спрем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
пак се почна преди 3 години
Сега сърбите ще разправят, че то там си е бащиния и муслитата са си виновни. Муслитата ще се жалват, че сърбите са ***. Вижте кво. Сърбия е държава на 150г. Преди това такова нещо е имало само като област в различни империи. През СОЦА си повярваха, че са нещо и като дойде време да се откажат от властването над Югославия, няколко партиеца се самозабравиха и се оляха. Друг момент е че Босненци по най тъпия начин изиграха ситуацията, но е факт че Сърбите са ***!
39
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 33Щях да съм съгласен с теб, ако изнесеното в медиите е обективната истина.В случая фалшивият хагски съд не изслуша и двете страни. Така че, е малко глупаво да съдиш предварително, без да знаеш всички факти. Отделно е нагло и още по-глупаво да обвиняваш другите, че не са толкоз глупави като теб.
38
4
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Абе че сърбите са извършвали зверства в Сребреница и на др. места си е неоспорим факт, то и спрямо Българското малцинство в Сърбия продължава гаври !!!Но да се премълчава истина Истината и да се обвинява само едната старана, пак си е ЛЪЖА !!!муслимците също са извършвали зверства, а и всички много добре знаем какво ще се случи, ако те са мнозинство - преживели сме го, а на места в България все още го живеят реално !!!
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мюзлитата е много модерно да се плаче, християните пък кучета ги яли. Милошевич и Младич защитаваха народа си от ислямския рак и затова бяха осъдени от "независим" ционистки трибунал. Когато мюслитата убиват християни, международната общност гледа овчедушно и мълчи, но недай си боже един и един чалмар да гушне букета, ще ореват света. Абе я между другото ми кажете някое голямо научно откритие, направено от килимар, че нещо не се сещам.
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Външни сили дадоха оръжие и провокираха тази война. Но в сребреница се намират трупове на мъже, кото означава, че са загинали в сражения. Имало е и разстрели на пленници, но същото са го правели и мюсюлмани, опожарили няколко десетки села, прогонили населението и убили стотици сърби. Така става като се намесят външни сили.
35
13
 
9
 
! Отговори
дрина преди 3 години
Поклон пред мъката на босненските майки!
34
5
 
13
 
! Отговори
дрина преди 3 години
Зверствата в тази война не бива да забравяме, да ги помним и да знаем, че това никога повече не бива да се повтаря. Пишете тука разни работи, но я си помислете да ви вземат момчето и никога повече да не го видите. Ще опитам да цитирам думи от една книга на Ерих Мария Ремарк, там героят си спомня с ужас какво е правил по време на войната и казва: Това не бях аз! Това прави войната, прави от хората убийци! Никога повече!
33
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За зверствата на мюсюлманите -ни дума..
32
9
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Много ми е любопитно, ако мюсюлмани решат да си направят държава на територии на Германия, Франция или Великобритания какво ще се случи. Не са я направили, защото им е по-лесно да ползват социалните системи на държавите -приемници, а и играят голяма роля във вътрешната политика на съответната държава, нооо ...когато станат много, не е много сигурно какво ще се случи и дали Сребреница няма да е като детско парти в сравнение с реакцията на армията на съответната държвва при потушаването на бунтове
31
6
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Я пак провери фактите?Кога беше клането и кога бяха бомбите?Бомбите ги пуснаха за да спрат кланетата и войната изобщо.И така им помогнаха,в противен случай никога нямаше да спрат докато не се избият помежду си.Над 300 000 убити и още толкова осакатени.И от сръбска страна има жертви.Така или иначе етническото прочистване се осъществи.В република Сръбска са основно сърби,а с Босна бошняци.В Сараево останаха малко сърби в отделен район.Трудно се съжителства след такава война.
30
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви Велики сили?Югославия е насилствено създадена федерация,разпадна се заради сръбския шовинизъм.Къде е сега Словения,Хърватия дръпнаха напред ,нищо общо със сърбите като манталитет,култура ,история.Бошняците са наследниците на богомилите приели исляма през 14-15 в. при гоненията.Не са турци.След войната арабския ислям си намери почва и сега в Сараево е тъжна картинка със забулени млади жени.Не знам защо в Сребреница са оставили съвместно да живеят убийци и жертви.На други места не е така.
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме сайдера за Сребреница в тоя момент.О, ама да не би това да е някакъв опит за внушение, че е заплашен етническият мир?Абе вие що не си...!!!
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е като Джон Пол Гетти никой не го ще.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да общо Югославия дава 1,8 милиона жертви в тази безсмислена война, за наше щастие българите в Югославия така наречените македонци не са от жертвите на войната.
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам,по долу коментиращите.Това е действителността в Сребреница,няма нищо измислено.Отидете на място и ще се почувствате и разберете какво е било.Точно това са правили сърбите,убивали са момчетата и бащите им.И не е само Сребреница,подобно е и във Вишеград в република Сръбска,сега част от Босна и Херцеговина.На моста на р.Дрина са убити и хвърлени в реката всички мъже и момчета босненци от града в един ден.Още личат следите куршумите на стените на моста .Това е мост от 15 в.на Синан.
25
7
 
3
 
! Отговори
мх преди 3 години
да умират още турци
24
5
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Статиите на дойче веле са под всякаква критика.То е ясно че може и да има спад.Ама ако спад на населението , ще има и спад на цените и имотите.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия на дойче веле.... каквото и да е било минало е. Продължават да се мразят.
22
5
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До БългаринБолшевиките са инклузив, но не и рестриктив.
21
5
 
18
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"казва Мунира пред The Guardian"======================Ясно, на всеки нормален човек му е ясно, че иде реч не за професионално предадена информация, а за пропагандната машина на (ония), които мразят Христос, християнството и европейската раса.