Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?

Тя е била засечена от гръцки хеликоптер
15 авг 2020 17:44, Нели Христова
141
Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?
Снимка: БГНЕС

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, предаде ТАСС.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата "Саламис" е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос.

Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери "претърсват" с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, "които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция", отбелязва БТА.

Официално потвърждение на тази информация няма, посочва ТАСС.

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган", посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис". Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може пък да се споразумеем с турците да ни върнат беломорска тракия
101
5
 
10
 
! Отговори
Хасмикар преди 3 години
Предстои мощно окастряне на Гърция откъм територии и мащабно отлюспване откъм острови с невиждана ярост.
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Гърция вече няма спокойствие, за жалост ще треперят всеки ден.Да си вдигнат главите към небето, защото от там Турция ги следи 24 часа. Сама нищо не може да направи, все още търси повече поткрепа от други държави. Много жалко за тях.
99
4
 
7
 
! Отговори
DUNAV RUSE преди 3 години
до 117:аз съм Будист Будизма и Хиндуизма са Арийски религии от древна Индия!!!!!
98
4
 
10
 
! Отговори
ьььь преди 3 години
До АнонименНе знам дали ще останат "сами" , на този етап лирата "покорява" нови върхове а идва зима трябва и да се яде.
97
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-голямата част от България днес робува на една африканска религия, дадена им от едни нашественици (гърци). Тежко е да си фашиcт закърмен от майка си с омраза, да мразиш всички различни, да робуваш на расата, да си въобразяваш, че превъзхождаш останалите само защото си бял, а всъщност в един момент по-умни от теб да ти отворят очите, че религията ти е африканска, измислена от мyргави семити. Не е лесно да си TЪъъп!!!
96
19
 
18
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 3 години
Грък войник! ХАХАХАХААко на палячовците с помпоните пред гръцкия парламент им сложат по един червен нос и вземат по едно евро на всеки който иска да гледа тая циркова клоунада, Гърция ще си изплати външния дълг от 350 млрд. евро само за шест месеца.
95
9
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А тръцките подводници стоят в пристанището на пирея и не могат да излязат в открито море от страх да не потънат... защото са немско производство.
94
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро гърците ще останат сами в банята с турците,после ще е тежко и горко.Имат два варианта или ще седнат на масата кротичко,или ще се самоунищожат!
93
19
 
19
 
! Отговори
Истинс преди 3 години
Турците са уникално тъпо и необразовано племе. Нямат чувство за самосъхранение и вожда им ги вхърля в боя за щяло и нещяло. Това с многохилядните армии вече не е актуален ход, само ги хранят и плющят.
92
4
 
6
 
! Отговори
МАРКС ХАЛАПЕНЬО преди 3 години
Оди се скрий, "приятелю" ... Лелин
91
19
 
27
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 3 години
"Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?"Днес подводница във водите, утре аскер в Атина.....животът е радост и тъга. За гърците започва фазата на тъгата.....Заслужено.
90
13
 
21
 
! Отговори
До ЛЕНИН МОРЕНО преди 3 години
Приятелю и така да е, важното е, че гърците са корави бойци и никога няма да се дадат на османлийте-ердоганлии! По времето на соца големият наш дипломат Иван Башев успя да предотврати войната между Турция и Гърция! Европейска класа дипломат! Сега имаме рой калинки, негодни, без достойнство, послушни, разни Захариева и Георг! Остава ни да се снишаваме, защото зад нас вече не е Русия! Турските адмирали опразниха Черно море, когато се появиха Самум и Бора (105 км/час) и 6 тихи подводници с Калибр!
89
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2023 год. Изтича 100год. От лозанския договор!!!
88
11
 
18
 
! Отговори
БългАрия преди 3 години
"фашизоидните Ганчовци си мислят, че българите идват от Луната"Само две държави в света окончават на Ария, но седнал накакъв си Ципурас Зарганис и Сафридас с интелект еквивалентен на споменатите риби да обяснява на нас арийците как някой си друг етиопски "интелект" пробягал 42 километра и умрял щото не му е стигнал акъла да си опитоми кон, а вроденият му хроничен мързел му пречел да се грижи за нещо друго освен собственият си газ с ъ. Смееех до откат.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изторик, щото из Тората. Ама те шефовете ти си знаят. Ти разбира се си проозд и надъхан.
86
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те българите да са благодарни на ердоган,че не се е обърнал срещу тях,че направо не ги виждам...само за 1 час и турската армия победоносно развява турския флаг в центъра на софия...Черна точка за плачене на чужди гробища. Улево, платен соросоклакьор.
85
20
 
18
 
! Отговори
Mehmet II Fatih преди 3 години
Ех, този Константинопол отдавна е Истанбул, а силите на гърцитеняма да стигнат само байраците да свалят, даже на тепсия да им го дадат. Наистина не са наясно гърците с кого си имат работа. Да си турчин е трудно - всички ше са против теб, да не си турчин е още по-трудно - турците ще са насреща ти!
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ахил е роден във гр. Виница, днешна Македония, тоест България. Скорошни археологически разкопки го доказаха. Други въпроси, дрогарю псевдо-квази изторик?""иЗторик", ахахахааааа!!!Много жълта преса четеш. И все фашизоиднa преса. Сигурно Ахил е бил също и християнин, според същото което си чел, нали?
83
23
 
15
 
! Отговори
ЛЕНИН МОРЕНО преди 3 години
Турските ВАРВАРИ ЗАГУБИХА ИГРАТА ОЩЕ В СРЯДА !ЦЯЛОТО ООН (БЕЗ ПАКИСТАН И СОМАЛИЯ=ПРИЯТЕЛИТЕ НА ТУРКИЯ)+ САЩ, ФРАНЦИЯ, Ю КЕЙ, РОССИЯ И КИТАЙ + ИЗРАЕЛ, БРАЗИЛИЯ, МЕКСИКО ,АРЖЕНТИНА, КОЛУМБИЯ, ЯПОНИЯ !!...+ ЦЕЛИЯ Е.С. == СА СЪС ГРЪЦКАТА ПАРАДИГМА В ПОДРЕПА НА МОРСКИТЕ ЗАКОНИ И ПРАВИЛАТА НА ИИЗ !!ТУРЦИТЕ НЯМАТ ПОЛЕЗЕН ХОД = НИТО ЕДИН.СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ И КРАЯ НА ТУРЦИЯ И ТУРЦИТЕ !